Wordt het ineens wel heel onhandig sturen met een steeds zwaarder wordend kind voorop? Misschien is het dan wel tijd voor een achterzitje.
Lees verder onder de advertentie
Maar dan is het wel fijn als je weet waar je zoal rekening mee moet houden.
Welke soorten?
Een voorzitje is vooral geschikt voor de jongere kinderen van 9 tot 15 kg: tussen de negen maanden en drie jaar, ongeveer. Vervolgens stap je over op het achterzitje, waar je twee verschillende soorten van hebt.
Klasse A15: voor kinderen van 9 tot 15 kilo
Klasse A22: voor kinderen van 9 tot 22 kilo
Deze informatie vind je vaak terug in de handleiding. Is je kind zwaarder dan 22 kilo? Dan wordt het tijd voor het kind om zelf te gaan fietsen. Er zijn nog wel fietstoeltjes te koop voor kinderen die zwaarder zijn (zelfs tot 35 kilo), maar op de meeste bagagedragers mag je niet meer dan 25 kilo zetten.
Bij de aanschaf van een achterzitje is het belangrijk dat de voeten van je kind vastgezet kunnen worden. Ook een stevige (hoge) leuning en harnasgordel zijn een must. Tip: neem je fiets mee zodra je een stoeltje koopt. Zo kun je zien of het stoeltje naar keuze ook echt op jouw fiets past. Oh, en om te voorkomen dat kindervingers worden afgekneld door de zadelveer: koop er ook gelijk een zadelveerbeschermer bij.
Lees verder onder de advertentie
Verder goed om rekening mee te houden:
Zorg voor genoeg steun aan de zijkanten (een zijleuning van minimaal tien centimeter hoog)
Kan je kind zich vasthouden zonder jou daarbij in de weg te zitten?
Er mogen geen scherpe en kleine onderdelen aan het stoeltje zitten
Hoewel het niet verplicht is in Nederland: je kunt overwegen om je kind een fietshelm te laten dragen
En geen moetje, vooral praktisch: het is fijn als het zitje snel opdroogt (als het regent, bijvoorbeeld)
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.