Mama stopt met werken: ‘Het maakte me er niet leuker op als moeder’

22.10.2022 11:23
werken na zwangerschapsverlof Beeld: Pexels

Je eigen boontjes doppen en zorg dat je jouw eigen broek kunt ophouden, sommige moeders zweren erbij. Toch is pure onafhankelijkheid niet altijd de fijnste weg.

Moma (40): “‘Zorg ervoor dat je nóóit afhankelijk wordt van een kerel’, riep mijn moeder toen ze mijn zus en mij in haar eentje opvoedde. Dus stelde ik na mijn afstuderen alles in het werk van mijn carrière. Alleen, de druk die ik mezelf oplegde om maar succesvol en daardoor financieel onafhankelijk te zijn van mijn man Jaco, maakte me er niet leuker op als moeder van mijn kinderen van vier en zeven.

Wanneer ik moe uit mijn werk kwam, was ik meestal snauwerig. ’s Ochtends had ik haast en was ik opnieuw niet te harden. De momenten waarop ik eens knutselde met de kinderen of een boekje las, waren op één hand te tellen.

Lees ook – Deze moeders werken fulltime: ‘Mijn kinderen hebben het prima naar hun zin op de crèche’ >

Financiële onafhankelijkheid

Toen mijn oudste een jaar geleden haar pols brak op school en ik aan de andere kant van het land in een vergadering zat, knapte er iets. Was mijn financiële onafhankelijkheid nu echt belangrijker dan er zijn voor mijn kinderen? Jaco verdiende genoeg voor ons allebei. Dezelfde maand zegde ik mijn baan op. Sindsdien werk ik maximaal drie ochtenden onder schooltijd. Jaco en ik zijn dolgelukkig samen, maar mocht het ooit mislopen tussen ons, dan heb ik lang genoeg aan een spaarpot gebouwd om op eigen benen te staan.”

Onafhankelijk

Nicole (37): “Na mijn scheiding huurde ik een flatje. In aftandse staat en in een buurt waarin je nog geen hond wil opvoeden. Ik zou straks vast een man tegenkomen en dan ging ik weer samenwonen; investeren in een duur huis was wel het domste wat ik kon doen, dacht ik. Tot ik me realiseerde dat ik voor mijn éigen leven moest zorgen; ‘later met een man’ kwam misschien wel nooit. Met hulp van mijn ouders kocht ik een huis voor mijn kinderen en mij. De man die ik daarna tegen het lijf liep, viel voor mijn onafhankelijkheid en kracht. Ik laat hem in die waan.”

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Kek Mama (@kekmamamagazine)