knutseltips peuters
Beeld: Shutterstock

Nu we met z'n allen veelal thuis moeten zitten: vermaak je peuter aan de keukentafel met verfkwasten, lijmstiften en kinderscharen. En dan komen deze tips daar goed bij van pas.

 1. Geen knutselinspiratie? Pinterest is het antwoord. Zoek op 'knutselen met peuters' en je kunt de complete basisschooltijd van je kind vullen met deze werkjes.
   
 2. Al doet een schort wonderen, trek je kind niet z'n nieuwe zondagse kloffie aan. Knutselen betekent knoeien. Verfkwasten in oren, lijm in haren, plakkerig crêpepapier over je tafel - dat werk. Probeer in te calculeren dat je kind nu eenmaal vies wordt en dat het huis na afloop een schoonmaakbeurt nodig heeft. Let. It. Go.
   
 3. En maak van het schoonmaken achteraf gewoon een spelletje met je kind.
   
 4. Papier, verf, lijm, potloden: allemaal geschikt om mee te knutselen, ook voor een peuter. Maar kleur ook eens buiten de lijntjes en denk bijvoorbeeld aan scheerschuim, wc-rollen, rietjes, (ongekookte) pasta, zelfgemaakte badverf (yoghurt + voedselkleurstof - dus ook geschikt voor kinderen die alles in hun mond stoppen) of eetbare klei.
   
 5. Goed, daar zit je dan, met twintig knutsels van je kind die je 'echt-niet-weg-mag-gooien-mam!' Oplossing? De app Keepy. Hier bewaar je per kind digitaal je knutselwerkjes en tekeningen. Je kunt ze delen met familie en vrienden, die op hun beurt weer kunnen reageren. Leuk voor je kind en jij levert niet in op je (toch al minimale) opbergruimte.
   
 6. Of gebruik ze gewoon als een cadeau voor de eerstvolgende verjaardag van opa, oma, tante of buurvrouw. Hoef jij niet op stel en sprong  nog naar de winkel. En weten zij veel dat het 'een van de zoveelste knutselwerkjes' is.
   
 7. Een schaap hoeft niet wit te zijn, konijnen zijn ook met korte oren hartstikke leuk en waarom moet een appel rood als roze net zo goed kan? Laat je creativiteit de vrije loop en hou niet vast aan standaard. Daar krijg je de leukste knutsels van.

 

Article continues after the ad

Meer tips? Volg Kek Mama op Facebook >