Sanne (33) is heel handig met kokosolie en bakingsoda en haar baby draagt wasbare luiers. Ook eet ze volledig biologisch en veganistisch.
Lees verder onder de advertentie
“Ik maak al mijn zeep, wasmiddelen, deo’s en shampoos zelf. Het begon als hobby; ik zag het iemand op Instagram doen en ik was geïntrigeerd. Ik was altijd zo’n vrouw die met een complete mand vol bij de drogist in de rij stond; ik kon de 2 + 2 gratis-aanbiedingen niet weerstaan. Eens in de zoveel tijd ruimde ik de kast onder onze wastafel op en dan schaamde ik me voor wat er allemaal weg kon. Tubes, potjes, flesjes met producten die ik een paar keer had gebruikt en toch niet zo lekker vond.
Lees verder onder de advertentie
Zelf maken
Het eerste wat ik ooit zelf maakte was deodorant van kokosolie. Het werkte perfect. Ik miste ergens wel het gemak en de geur van mijn vertrouwde spuitbus, maar ik kreeg er ook een ontzettend goed gevoel bij; ik belastte het milieu niet langer én ik bespaarde geld.
“Mijn vriendinnen moeten er erg om lachen, om mijn huisvlijt, maar zijn er altijd heel blij mee”
Lees verder onder de advertentie
Inmiddels maak ik vrijwel alles zelf; van wasmiddel tot shampoo. Ik heb altijd een grote hoeveelheid bakingsoda in huis. Ik ben er heel handig in geworden en geef het mijn vriendinnen cadeau als ze jarig zijn. Ze moeten er erg om lachen, om mijn huisvlijt, maar zijn er altijd heel blij mee. ‘Als ik er de tijd voor had gehad, had ik het ook gedaan’, hoor ik vaak. Maar iedereen heeft hier tijd voor. Als we die verrekte telefoon nou eens wat vaker wegleggen, zouden we veel nuttigere dingen kunnen doen.
Anderhalf jaar geleden ben ik moeder geworden. Ook in mijn moederschap ben ik zo duurzaam mogelijk. Bobbi draagt wasbare luiers, waar ik inmiddels al veel uitleg over heb moeten geven. Mensen stellen zich daar toch vooral enorme poepuitsop-sessies bij voor. Ze heeft alleen maar houten, duurzaam speelgoed en zeker niet te veel.
Ik heb nog geen potje babyvoeding voor haar gekocht; ik bereid iedere maaltijd vers – ook voor onszelf trouwens. Als ik zie wat er allemaal komt kijken bij een bezorgmaaltijd, dan maak ik me daar echt kwaad over. Iedereen lijkt zo lui te zijn. Ga toch zelf de keuken in! Nu moet er iemand naar je toe komen om het te brengen. Het eten wordt in allemaal onnodig verpakkingsmateriaal aangeleverd. En vaak is het veel te veel en verdwijnt het restant zo de kliko in.
Voor ons geen pakjes, zakjes of voorgesneden groenten. We eten biologisch, ik neem zelf tasjes en netjes mee voor het fruit. We zijn een jaar geleden volledig veganistisch gaan eten. We zijn ‘groene mensen’ geworden. Maar eerlijk? Ik snap echt niet dat wij hierin nog de uitzondering zijn. Ik vind de rest eerder raar.”
Dit artikel staat in Kek Mama 10-2022.Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.