Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Jamie (29) woont samen met Nico (32). Samen hebben ze een zoon, Jason (3).
“Zoals veel Nederlanders kregen Nico en ik onlangs de gevreesde mail van de energiemaatschappij: onze variabele stroomtarieven stijgen – ook met beloofde hulp van de regering – door het dak. Met een torenhoge huur voor onze woning hadden we het al niet ruim, maar nu wordt het echt knokken om rond te komen. Kleding en speelgoed kocht ik al vaak tweedehands, uit eten gaan we nooit. Maar op één ding bezuinigde ik tot nu toe niet: biologische voeding voor onze zoon. Materie kunnen we missen, onze gezondheid niet.
Bij de budgetsuper en op de markt waren biologische varianten tot voor kort nog prima te betalen, maar ook daar lopen de prijzen nu flink op. Natuurlijk weet ik dat Jason heus niets tekort komt wanneer zijn brood, yoghurt en appels geen bio-kenmerk meer hebben, maar het druist tegen mijn gevoel in om te korten op de gezondheid van mijn kind.
Lees verder onder de advertentie
Als alternatief zijn Nico en ik een provisorische moestuin gestart in onze piepkleine achtertuin, en we kweken nieuwe groenten uit de kontjes van oude andijvie, bosui en prei. Staat decoratief in de vensterbank en voor Jason is het leuk en leerzaam, maar zeker met de winter op komst zet dat nauwelijks zoden aan de dijk.
Moet ik mee met de recessie en toch maar overstappen op in mijn ogen minder gezonde voedingsvarianten voor mijn kind, of kan ik op een andere manier bezuinigen?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.