Alles wat je moet weten over duurzaam speelgoed

26.08.2021 12:22
kind duurzaam speelgoed Beeld: Getty Images

Speelgoed van je kind moet natuurlijk veilig zijn, maar liefst ook verantwoord en duurzaam. Wat dat inhoudt en wat voor soort speelgoed het is, leggen we je uit.

Op één simpel autootje kan je kind al snel uitgekeken zijn. Geef je hem echter een doos Lego-blokken, dan kan hij z’n fantasie eindeloos kwijt en raakt hij niet uitgespeeld. Duurzaam kinderspeelgoed gaat vaak om spullen waar je kind op allerlei manieren mee kan spelen. Ook is het milieuvriendelijk: het wordt op zo’n manier geproduceerd dat het zo min mogelijk belastend is voor de natuur en het milieu.
 

Van welke materialen wordt duurzaam speelgoed gemaakt?

Meestal worden er natuurlijke materialen gebruikt, zoals hout. Fabrikanten gebruiken resthout dat niet speciaal gekapt is voor de productie van speelgoed. Veel houten speelgoed is kwalitatief sterk en gaat daarom ook lang mee. Je betaalt er soms aardig wat voor, maar door de lange levensduur betaalt het zich zeker terug. Niet zo gek dus, dat veel ouders liever een houten poppenhuis of blokkenset aan hun kind geven dan een plastic variant.
 

Lees ook:
Speelgoed kopen voor je peuter: waar let je op? >

 

Duurzaam speelgoed van stof wordt vaak gemaakt van linnen of katoen. Denk bijvoorbeeld aan poppen en knuffels.
Sommige producten zijn gemaakt van natuurlijk rubber en wanneer er verf wordt gebruikt, is dit bijvoorbeeld verf op waterbasis. Ben je op zoek naar duurzaam knutselmateriaal voor je kind, ga dan bijvoorbeeld voor klei dat gemaakt is van bijenwas.

Wist je dat er zelfs speelgoed gemaakt wordt van uitsluitend karton? Denk aan een raket, keukentje of zelfs een kinderbed. Meer leuke, duurzame kinderproducten van karton vind je hier.
 

Hoe wordt duurzaam speelgoed gemaakt?

Natuurlijk wordt veel speelgoed op grote schaal geproduceerd. Maar er zijn ook genoeg soorten van duurzaam speelgoed dat professioneel met de hand gemaakt wordt. Ook hier kan een prijskaartje aan zitten, maar je geeft je kind dan wél speelgoed van zeer hoge kwaliteit. Daardoor gaat het veel langer mee. En minstens zo’n fijn idee: dankzij het productieproces met de hand is het ook nog eens milieuvriendelijk speelgoed.
 

Lees ook:
Handig: speelgoed waar je kind van leert >

 

Waar kun je zelf op letten?

Naast het aanschaffen van duurzaam speelgoed kun je nog veel meer doen om je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. Een aantal tips op een rij:

  • Nieuw (duurzaam) speelgoed voor je kind kopen is leuk, maar overweeg ook eens tweedehands speelgoed. Dat is namelijk nóg duurzamer: minder spullen hoeven gemaakt te worden en er wordt minder weggegooid. Struin eens rond op Marktplaats als de verjaardag van je kind eraan komt of ruil spullen met een vriendin die de boel op zolder laat verstoffen.
     
  • Wist je dat er in veel gemeentes een speelotheek te vinden is? Met een abonnement kun je het hele jaar door speelgoed lenen en uitproberen. Zo voorkom dat je dat het in huis blijft slingeren als je kind er na een tijdje op uitgekeken is.
     
  • Pak de cadeaus van je kind in met hergebruikte materialen. Als je een beetje creatief bent, wordt het uitpakken dan een nog groter feest voor hem.
     
  • Geef in plaats van speelgoed je kind een activiteit cadeau. Denk aan een dagje weg of een museumkaart. En wat dacht je van een proefles van z’n favoriete sport?

Bron: Milieucentraal & Reiger en de raaf

 

 

Nog meer fijne tips voor speelgoed voor je kind?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >