Influencers Lizet Greve en Rebecca Boektje: ‘Ze is als een zelfgekozen zus’

31.01.2023 12:48
Lizet Greve Rebecca Boektje vriendschap Beeld: Mark Groeneveld

Toen influencers Lizet Greve en Rebecca Boektje elkaar op een werkevent tegenkwamen, was het liefde op het eerste gezicht. In no-time werden ze beste vriendinnen. “We zijn totaal verschillend, maar toch uit hetzelfde hout gesneden.”

“Zo”, zegt Lizet als ze naast Rebecca neerploft in het café. “Ik heb twee zieke kinderen, die me net hebben ondergekotst… Doe mij maar een espresso.” Ze lachen en geven elkaar een knuffel. Serieus vervolgt Lizet: “Toch voel ik me een beetje schuldig dat ik hier nu zit. En dat terwijl de kinderen gewoon bij mijn vriend zijn. Raar toch? Mom guilt vind ik misschien wel het zwaarste van het moeder zijn.”

Helikopterview

Rebecca schudt haar hoofd: “Voor mij niet, ik vind geduld opbrengen echt de allergrootste uitdaging. Maar ik vind het wel belangrijk: ik wíl graag een geduldige moeder zijn. Op momenten dat de kleinste loopt te treuzelen en geen schoenen aan wil, voel ik mijn ergernis omhoogkomen. In plaats van boos worden doe ik dan mijn best om rustig te blijven en me over dat woedemomentje heen te zetten. Het is echt top als dat lukt, want dan is iedereen blij en kost het me uiteindelijk maar drie seconden van mijn leven.”

Zo’n helikopterview lukt niet altijd natuurlijk. “Ik ben ook maar een mens, dus soms ontplof ik. Maar heel hard schreeuwen vind ik éigenlijk niet kunnen, dus als dat gebeurt, leg ik uit waarom ik mijn grens heb bereikt en bied ik mijn excuses aan.”

Lizet: “Ik krijg regelmatig terug: ‘Moet je soms ongesteld worden, mama?'”

Lizet: “Als ik, uit pure machteloosheid, uit mijn slof schiet, leg ik mijn kinderen ook uit dat ik een kort lontje heb omdat ik moe, chagrijnig of ongesteld ben.” Lachend: “Tegenwoordig krijg ik dus regelmatig terug: ‘Moet je soms ongesteld worden, mama?’”

Lizet Greve Rebecca Boektje vriendschap Lizet Greve Rebecca Boektje vriendschap

Chille moeders

Lizet Greve, stylist, lifestyleblogger, moeder van Zoë, Vic en Sammie en Rebecca Boektje, travelblogger en digital creator, moeder van Yuki, Ravi en Xan, zijn meer dan collega’s: ze zijn vooral goede vriendinnen.

Die vonk sloeg over toen Rebecca vijf jaar geleden tijdens een werk-event op Lizet afstapte met de historische pick-up line: ‘Volgens mij ben jij ook wel een chille ma die niet zo loopt te zeiken!’ Rebecca lacht: “Klopt. Als ik iemand ontmoet, hoor ik in mijn hoofd gelijk ja of nee. Bij Lizet was het duidelijk: goeie uitstraling, leuke kleren, chille vibe. Ik wist binnen twee seconden dat het een leuk wijf was.”

Rebecca: “Ik wist binnen twee seconden dat Lizet een leuk wijf was”

De liefde bleek wederzijds; steeds vaker stuurden ze elkaar berichten en uiteindelijk spraken ze ook live af, met een hechte vriendschap als gevolg. Lizet: “Ik vond Rebecca meteen leuk omdat ze een enorm grote mond heeft, maar ook ontzettend lief is. Je weet met haar precies waar je aan toe bent, en dat komt goed uit, want ik heb een hekel aan achterbaks gedoe. Bij Rebecca hoef je daarvoor niet bang te zijn, ze is eerlijk en direct. Zowel on- als offline.”

Rebecca: “Ik neem geen blad voor de mond; op Insta praat ik zoals ik tegen mijn vriendinnen praat. Sommige mensen moeten daaraan wennen, prima, dit is wat het is. Er zijn ook collega’s die zichzelf online totaal anders presenteren, dat is niets voor mij.”

Lees ook – ‘Mijn moeder post mijn kinderen continu op social media en dat wil ik niet’ >

Echt en eerlijk

Kun je ook te veel jezelf zijn?

Rebecca lacht: “Ik dacht van niet. Totdat ik laatst op Instagram uit mijn dak ging over een jankende baby in het vliegtuig. Het was midden in de nacht, iedereen wilde slapen, die baby bleef maar huilen. Zo’n situatie herkent iedereen toch? Ik bedoelde het niet slecht, ik vond het gewoon humor om hierover tekeer te gaan.

Een paar uur later kreeg ik een berichtje van een van mijn volgers; zij bleek de moeder van ‘die jankende baby’. Hoe groot is die kans? Die vrouw voelde zich zo schuldig, waardoor ik me weer schuldig voelde, want het was echt als geintje bedoeld. Ik denk nu wel twee keer na voordat ik zoiets doe. Ik hou van botte humor, maar dat kan alleen als mensen weten hoe je bent. Daarom zou ik nooit boven de 50.000 volgers willen uitkomen. Hoe groter je publiek, hoe meer ruis er op je kanaal komt.”

Rebecca: “Ik hou van botte humor, maar dat kan alleen als mensen weten hoe je bent”

Lizet: “Dan moet je ook serieus rekening gaan houden met hatewatchers, waardoor het lastiger wordt om helemaal jezelf te blijven – terwijl dát het juist zo leuk maakt! Geloofwaardigheid is voor mij het allerbelangrijkste. Het lijkt me vreselijk als mensen zouden zeggen dat ik ‘in het echt zó anders ben’. Daarom laat ik alles zien zoals het echt is, zonder 180 filters. Maar, hoe echt en eerlijk ook, ik zou mezelf nooit in bikini op Instagram zetten.

Vlak na de bevalling van Sammie waren we in een vakantiehuisje, ik zie mezelf daar nog rondlopen in het zwembad: dik, lelijk, wit en diepongelukkig met mijn eigen lijf, ik kon wel janken. Precies toen ik uit de glijbaan plonsde, met mijn haar alle kanten op, stond een vrouw me op te wachten die me herkende. Ze was superlief, maar ik voelde me op dat moment zo naakt en kwetsbaar dat ik echt wilde verdwijnen. Los van zulke momenten vind ik het leuk als mensen me herkennen en mogen ze alles van me zien.”

Lizet Greve Rebecca Boektje vriendschap

Kinderen in beeld

Ook jullie kinderen dus?

Rebecca: “Ik scherm mijn kinderen online niet af, maar sinds een jaar maak ik geen reclames meer met ze. Eerlijk is eerlijk: koekjes bakken voor een video is echt wel anders dan ‘gewoon samen koekjes bakken’. Er komt veel meer bij kijken. Maar ik nam die beslissing met name omdat mijn kinderen in de speeltuin werden aangesproken door een volwassene die hen herkende als míjn kinderen. Daar voel ik me ongemakkelijk bij: je gaat toch geen kleuters aanspreken als ik er niet eens bij ben? Mijn kinderen weten niet eens wat ik doe, of wat Instagram is! Als ik iets film, denken ze dat ik met oma bel, ze hebben geen idee.”

Lizet: “Mijn kinderen komen ook in beeld, maar naarmate ze ouder worden, word ik kieskeuriger met wat we wel of niet doen. Een baby, zoals Sammie, zit non-stop aan me geplakt, daar ontkom je niet aan. Maar sinds ik weet dat vriendinnetjes van mijn dochter ook stiekem meelezen op mijn account, ben ik nog voorzichtiger geworden. Ik meng me bijvoorbeeld nooit in politieke discussies. Ik heb wel een mening, maar die deel ik thuis op de bank. Mijn account moet gewoon een leuke blije plek zijn.”

Insta-wereld

Rebecca: “De Insta-wereld is best verknipt. Hoe vaak ik geen verzoeken krijg van opdrachtgevers die een campagne willen uitbetalen in, ik noem maar wat… scrunchies. Natuurlijk vond ik dat in het begin supervet, maar inmiddels moet ik hier wel mijn hypotheek van betalen: het is mijn werk. Anders moet ik met mijn scrunchies naar een kartonnen doos verhuizen! Dat klinkt misschien arrogant, maar Lizet begrijpt meteen wat ik bedoel. Dat is fijn. In plaats van collega’s op kantoor hebben we elkaar.”

Lizet lacht: “Dat ventileren is goud waard. Het is beter om bij zulke irritaties stoom af te blazen bij elkaar dan dat je onaardig wordt tegen mensen die het ongetwijfeld goed bedoelen, maar er niets van snappen, met bijvoorbeeld hun scrunchies.”

Lizet Greve Rebecca Boektje vriendschap Lizet Greve Rebecca Boektje vriendschap

Nee zeggen

Zijn jullie in het moederschap ook zo duidelijk?

Rebecca: “Ik denk het wel. Ik ben lief en zorgzaam, maar absoluut de baas. Als het buiten min tien is en mijn kind krijgt een woedeaanval omdat ie zijn jas niet aan wil, dan heeft hij aan mij een verkeerde. Het is koud en ik zeg dat jij een jas aan moet, klaar. Geen discussie.”

Lizet: “Bij mij is nee ook duidelijk nee, maar er mag vrij veel”

Lizet: “Daarin lijken we op elkaar. Bij mij is nee ook duidelijk nee, maar er mag vrij veel. Ik ben niet bang voor troep. Soms ben ik geneigd te snel nee te zeggen omdat ik er zelf geen zin in heb of moe ben, maar ik let daar wel bewust op. Gevaarlijke dingen mogen niet: uit het raam klimmen, zelf iets uit de oven halen, nee. Maar als ze een leuk plan hebben, dan zeg ik meestal: doe maar lekker, waarom ook niet?”

Het hele artikel staat in Kek Mama 02-2023, verkrijgbaar in de winkel vanaf 31 januari.

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.