‘Moet ik mijn kind (11) verbieden snoep te kopen van haar zakgeld?’

04.10.2022 14:25
zakgeld basisscholieren do's dont's Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Serena (37) is single moeder van een dochter.

“Nu mijn dochter in groep 8 zit, vind ik het belangrijk haar wijs te maken in geldzaken. Dus heb ik haar zakgeld verhoogd tot twaalf euro per maand, met uitzicht op kleedgeld als ze naar de brugklas gaat, en hebben we afspraken gemaakt over wat ze ervan moet betalen. Cadeautjes voor jarige vriendinnen hoeft ze bijvoorbeeld niet zelf op te hoesten, maar als ze voor de derde keer in de week een film wil bestellen op Pathé Thuis, moet dat van haar eigen geld. Ik geef haar het geld contant, zodat ze duidelijk kan zien wat ermee gebeurt, en dat het minder wordt als ze het uitgeeft. Ze heeft een eigen rekening met pinpas, maar digitaal geld voelt toch minder echt dan de munten en briefjes in haar spaarpot.

Lees ook – Kinderen mogen zelf bepalen waar ze hun zakgeld aan uitgeven: dít vinden jullie >

Opsnoepen

Haar school staat naast een supermarkt. Praktisch voor ouders die hun kinderen nog naar school taxiën en die nog snel een boodschap nodig hebben, maar voor mijn dochter is het een niet te weerstane verleiding. Zodra ze haar zakgeld in handen heeft, maakt ze het op aan snoep. Vriendinnen met kinderen van dezelfde leeftijd zien het probleem niet, maar ik vind het geldverspilling. We hebben een goed gevulde voorraadkast thuis, en ik doe zelden moeilijk over zoetigheid. Het is dus gewoon voor handen, maar wel binnen gezonde grenzen. Buiten mijn zicht koopt ze de hele zak.

Leren omgaan met geld

Ik overweeg af te spreken dat ze de helft van haar zakgeld moet sparen en de andere helft mag uitgeven naar eigen inzicht. Of gewoon maar te dreigen dat ze helemaal geen zakgeld meer krijgt, als ze alles letterlijk opsnoept. Tegelijkertijd vind ik het juist zo belangrijk dat ze die volledige twaalf euro handig leert uit te geven – of te sparen, natuurlijk. Hoe pak ik dit aan?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.