Je kind leren omgaan met geld: zó doe je dat

13.06.2022 14:42
Joyce en haar man smijten met geld Beeld: Shutterstock

Praten over je financiële situatie: niet iedereen vindt dat even makkelijk. Toch is het belangrijk om met je kind over geld te praten en de waarde ervan te leren. Hoe leer je je kind omgaan met geld? We geven handige tips. 

GoStudent, een bedrijf dat online bijlessen aanbiedt, ging met budgetcoach Eef van Opdorp in gesprek over geld. Je kunt Eef ook kennen als financieel deskundige in het tv-programma ‘Uitstel van Executie’.

Praat erover

Hoe kun je een kind de waarde van geld aanleren? Eef heeft advies. “Praat erover. Je hoeft je kinderen heus niet te vertellen wat er elke maand exact binnenkomt. Maar je kan wel het modale inkomen benoemen en vertellen waarvoor dat gebruikt wordt”, vertelt ze. “Tuurlijk, de belasting en huur is belangrijk, maar denk ook aan de boodschappen, verzekeringen, vakanties, uitjes en onverwachte kosten. Hierdoor krijgen zij een beter beeld van het uitgavenpatroon van jullie gezin, leren ze de noodzaak van geld begrijpen en kunnen ze de waarde van deze uitgaven beter relativeren.”

Keuzes maken

Na praten komt doen. Volgens Eef is het goed om jouw kind zelfstandig keuzes te leren maken, zodat ze de waarde van geld beter begrijpen. “Een leuk (en voor jou handig) idee is om je kinderen op pad te sturen met een boodschappenlijstje en contant geld. Zo krijgen ze een beeld bij wat producten in een winkel kosten”, legt ze uit. “Hoe bewuster ze zich hiervan worden, hoe meer zelfvertrouwen ze dit geeft. En als je kinderen oud genoeg zijn, kun je ze betrekken bij de financiële keuzes die je moet maken. Leg uit wat jouw overwegingen zijn en hoe je bepaalde keuzes kunt maken.”

Lees ook: 3 euro of 30 euro per week? Wanneer geef je je kinderen te véél zakgeld?

Handige tips

Samen met GoStudent zet Eef een paar handige tips op een rij die kunnen bijdragen aan een stabiele financiële toekomst voor je kind:

  • Laat je kind starten met sparen zodra hij naar de middelbare school gaat.
  • Leer je kind de tien procent regel: van elke euro die binnenkomt, gaat er tien procent naar de spaarrekening.
  • Vertel waarom sparen niet alleen belangrijk is voor leuke dingen, maar ook voor onverwachte kosten.
  • Zorg ervoor dat sparen een gewoonte wordt en geen uitzondering.
  • Leer je kind dat hij alleen wat koopt als hij dat kan betalen.
  • Laat je kind spaardoelen maken voor de korte en lange termijn.
  • Zorg voor een veilige omgeving waar je kind over geld kán praten en ook over de fouten die hij maakt.

Bron: GoStudent

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.