‘Als mijn kind zonder begeleiding zakgeld uitgeeft, gaat het op aan snoep en prulletjes’

20.04.2023 10:06
relatietip zo zorg je geld niet tussen jullie komt

Als kinderen hun zakgeld naar eigen inzicht mogen uitgeven, komen ze waarschijnlijk met drie zakken snoep thuis. Tegelijkertijd leren ze dat op ook écht op is. Mag jouw kind zelf bepalen waar hij z’n zakgeld aan uitgeeft? We vroegen het jullie met een stelling op Facebook.

En de meningen lopen nogal uiteen.

Zakgeld voor je kinderen

  • Charlotte: “Zeker niet, ze zijn 10 en 12 hier. En als ik ze hun gang laat gaan dan gaat alles op aan playstation dingen. Dingen die je niet eens aan kunt raken… soms mag het wel natuurlijk. Maar nu heeft mijn 10-jarige gespaard voor een nieuwe step en blij dat hij is!”
  • Annemiek: “Jazeker. Juist op die manier leren ze met geld om te gaan. Mijn zoon is bijna 9 en krijgt 1 euro per week. Hij heeft het 1x uitgegeven aan snoep en drinken en daarna vond ie het jammer dat hij dat gedaan had. Nu spaart hij het en geeft hij het uit aan wat hij leuk en nuttig vindt. Geld wat hij bijvoorbeeld voor zijn verjaardag krijgt, wordt aan iets groters besteed. Vorig jaar kocht hij daar een Switch voor. En dan is hij ook heel trots dat hij dat zelf heeft gekocht.”
  • Kayleigh: “Als het moment zover is. Jazeker. Maar wil hem daarvoor wel de waarde van geld aanleren. En hem een beetje kunnen begeleiden wat wel slim is om te kopen en wat niet.”
  • Mandy: “Nee, want dan gaat al het zakgeld op aan snoepjes en onzin prulletjes bij de Intertoys.”

Lees ook: Moeder leert haar kind op ludieke wijze de waarde van geld

  • Brenda: “Jazeker, anders zie ik het nut van zakgeld niet… Mijn doel is dat ze de waarde van geld leren en leren sparen ergens voor. Ze zijn er heel snel achter dat je met 1 euro niet ver komt bij de Intertoys.”
  • Marieke: “Nee, want mijn zoon zou met 50 euro bij Jamin staan, dus ik stuur ‘m zeker bij.”
  • Nathalie: “Ja! Daar is zakgeld voor bedoeld. Nuttige dingen die ze nodig hebben kopen wij voor onze pubers. Hun zakgeld is voor de extra (leuke) dingen in het leven, en daar mogen ze zelf over beslissen.”
  • Brenda: “Deels: de helft moet hij sparen (voor later) en de andere helft is vrij te besteden.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.