3 euro of 30 euro per week? Wanneer geef je je kinderen te véél zakgeld?

21.04.2022 13:27

Veel ouders vinden het belangrijk om hun kinderen op jonge leeftijd al te laten kennismaken met geld. En wat is een betere manier om dat te doen dan zakgeld geven? Maar hoeveel zakgeld is goed voor een kind en wanneer vinden ouders het overdreven worden?

Uit een onderzoek van de Rabobank is gebleken dat 97 procent van de ouders het belangrijk vindt dat hun kind op een goede manier met geld om kan gaan. Zakgeld is een manier waarop veel ouders hun kinderen dat willen leren. Namelijk 60 procent van alle kinderen van vier tot twaalf jaar krijgt zakgeld. Maar aan hoeveel per week of per maand moet je dan denken?

Bedrag

Hoeveel zakgeld je geeft ligt aan het bedrag dat je als ouders kunt besteden en wat het kind ervan moet betalen. Een paar euro per week is voldoende als er alleen kleine dingen voor gekocht mogen worden, zoals snoep of speelgoed. Maar hoort bij het zakgeld ook cadeautjes of bijvoorbeeld een abonnement? Dan is het verstandig om het bedrag wat te verhogen. Gemiddeld krijgt een kind van vijf jaar €0,50 per week en een kind tot twaalf jaar maximaal €3 per week. Het bedrag voor de leeftijden daartussen variëren van €1 tot €2,30. Meer dan dat vinden ouders een te grote verantwoordelijkheid voor de kinderen. Vanaf twaalf jaar gelden eerder maandbedragen, van ongeveer 17-20 euro. Voor 13-jarigen is 20-22 euro de richtlijn, voor 14-jarigen 22 tot 25 euro en voor 15-jarigen 22 tot 30 euro per maand.

Lees ook
Budgetexert geeft zakgeldtips: ‘Begin met een euro per week’

Sparen

Uit het onderzoek van de Rabobank is gebleken dat 80 procent van de ouders geen afspraken maakt met hun kinderen over hoeveel van het zakgeld gespaard moet worden. Door de grote invloed die social media tegenwoordig op kinderen heeft, denk daarbij ook aan influencers, worden kinderen verleid tot impulsaankopen. Daarom kan het verstandig zijn om afspraken te maken over wat ze mogen uitgeven en waaraan, en of ze moeten sparen.

Contant

Hoewel deze wereld steeds digitaler wordt, is het wel aangeraden om het zakgeld contant te betalen. Op die manier houden de kinderen makkelijker overzicht en kunnen ze letterlijk zien hoeveel geld ze hebben. Als ze ouder worden, kun je op een gegeven moment kiezen voor een bankrekening met bankpas. Je kunt dan met ze in gesprek gaan en ze kennis laten maken met de digitale wereld. En maak ze daarin ook duidelijk hoe belangrijk het is om je pincode geheim te houden, want bijna één derde van de ouders leert hun kinderen dat niet.

Bronnen: De Volksbank & Nibud

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >