Mevrouw, u bent onvruchtbaar: ‘Houd verhalen over verrassingsbaby’s voor je’

01.11.2021 13:33
vrouwen over onvruchtbaarheid Beeld: Shutterstock

De wereld kan hard zijn, voor stellen die worstelen met vruchtbaarheidsproblemen. Deze 23 vrouwen delen openhartig hun ervaringen met het onbegrip waar ze vaak tegenaan lopen.

1. Linda: “Zeg alsjeblieft niet hoeveel mazzel we hebben dat we een hele nacht kunnen doorslapen, altijd mogen uitslapen en kunnen uitgaan wanneer we maar willen. Ik droom ervan ’s nachts gewekt te worden door mijn kind, of vroeg voor hem op te staan; níets aan onvruchtbaarheid is een kwestie van mazzel.”
 

2. Stacey: “Als ik relax, gebeurt zwanger worden vanzelf? Ga toch weg. Na drie jaar aan intensieve onderzoeken en een vreselijke diagnose, is één ding zeker: ontspanning zorgt er niet voor dat ik meer eicellen krijg, en mijn voortijdige menopauze spontaan terugdraait.”
 

3. Betty: “Als je van positief blijven kinderen kreeg, had ik de bulkhoeveelheden aan vruchtbaarheidshormonen, vier IUI-pogingen, twee operaties, tranen, een miskraam en meer dan vier jaar proberen zwanger te raken wel overgeslagen.”

4. Hannah: “Open zijn over je problemen tegen dierbaren is moeilijk: de ene helft komt met ongevraagd advies, de andere vermijdt het onderwerp gewoon, omdat het te ongemakkelijk is om over te praten.”
 

5. ‘Library’: “Steun van vrienden is onbetaalbaar. Alleen al dat mensen zeggen: ‘Ik denk aan je, en ik ben er voor je wanneer je me nodig hebt.’ Of: ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar weet dat ik voor je klaarsta.’
 

6. Laura: “Dat ik ervoor kies om een kinderloos leven te leiden, betekent niet dat ik zomaar de handdoek in de ring heb gegooid. Het is een legitieme keuze, die ik heb gemaakt om emotionele, persoonlijke en financiële redenen. Het is prima om voor jezelf te kiezen.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I keep telling myself this. .?. I’m at the crossroads. I can either try IVF again with donor eggs or get in hormone therapy to slow down menopause and let go of my dream. This is hard for me. … My partner is amazing!! It was like he was God sent. He is beyond supportive and tells me that no matter what happens he will be at my side. He has been a dream come true. … He is my forever family. I’m not a mom and it might not happen but I still dream at my age to have a man bend down on one knee and ask to marry me. I want that at least. I want it to be him. Which leads me to my current dilemma. … If we decide we want to try IVF or any other treatments, we could go through his insurance. I’ve exhausted my insurance. Through his the cost would be less. It’s not covered 100% but it does save us money. The kicker though is we would have to be married. … I don’t want him to marry me because of this. I want him to marry me because he loves me. When the hell did life get so damn muddy?? .?. #IUI #IVF #1in8 #TTC #Infertile #Infertility #Miscarriage #InfertilitySucks #InfertilityJourney #InfertilitySupport #TryingToConceive #BeingInfertileSucks #InfertilityAwareness #TryingToGetPregnant ?: @while_we.wait

Een bericht gedeeld door Isis The Egyptian Goddess (@the_infertile_goddess_runs) op

 

7. Megan: “Dat het jou drie maanden kostte om in verwachting te raken, betekent niet dat je begrijpt wat het betekent als zwanger worden jaren duurt.”
 

8. Katie: “Ik wilde dat mensen begrepen hoe duur het is, al die pogingen op zwanger te raken. Ik heb duizenden euro’s uitgegeven aan zwangerschaps- en ovulatietesten, apps, boeken en uiteindelijk de endocrinoloog in verband met hormonale problemen, voordat ik mijn zoon kreeg.”
 

9. ‘Princess Pea’: “Nee, we kunnen niet ‘gewoon adopteren’. Dat is namelijk ongelooflijk duur, en al kun je het je veroorloven, dan is een kind nog steeds geen garantie. Het betekent jarenlang wachten en hopen, en wanneer dat op niets uitdraait, is de pijn nóg groter dan hij al was.”
 

10. Anoniem: “Ouder worden brengt je elke dag een beetje dichter bij de dood. En elke dag die onvruchtbaar voorbij gaat, maakt zwanger worden steeds een beetje moeilijker. Artsen zeggen dat ik nu een ‘geriatrische zwangerschap’ zou hebben. Wéér een herinnering dat mijn droom steeds verder van een me wegdrijft.’
 

11. Anoniem: “Onvruchtbaarheid is geen probleem van oudere mensen. Mijn man en ik waren tweeëntwintig en zesentwintig toen we hoorden dat mijn man onvruchtbaar was. Dankzij ivf ben ik nu zwanger, maar het duurde tot mijn dertigste eer dat een mogelijkheid was.”
 

12. Anoniem: “Dat ik jong ben, betekent niet dat onvruchtbaarheid minder pijn doet. Ik ben zestien, en weet nu al dat het onwaarschijnlijk is dat ik ooit kinderen zal baren. ‘Je bent nog zo jong, daar hoef je je nu toch niet druk om te maken?’, zeggen mensen. Maar de wetenschap dat ik nooit een kind zal krijgen is nu al onverdraaglijk.”
 

13. ‘Novemberrayne’: “Ik word gek van de aanname dat ik ‘maar moet adopteren’, omdat ik een relatie heb met een vrouw. Ik heb evengoed het verlangen om zwanger te raken.”
 

14. Anoniem: “Mensen begrijpen niet dat onvruchtbaarheid een persoonlijk onderwerp is, waar ik niet altijd over wil praten. Ik deelde mijn problemen met zwanger raken pas met mijn familie, toen ik eindelijk zwanger was.”
 

15. Anoniem: “Stop met vragen wanneer ik een baby wil. En óf mijn man en ik het überhaupt willen. Tijdens ons hele vruchtbaarheidstraject wilde ik alleen maar gillen: ‘Já, oké?! Maar mijn lichaam werkt niet mee. Rot op uit mijn baarmoeder en bemoei je met je eigen zaken’.”

 

16. Shelby: “Onvruchtbaarheid gaat niet alleen degene aan die zwanger wil raken. Ik was tweeëntwintig toen ik wist dat ik niet zwanger kon raken zonder medische hulp. Vind dan maar eens een man die niet bang is die uitdaging met je aan te gaan.”
 

17. Nat: “Niemand vraagt waar we doorheen gaan, aan behandelingen en operaties. Mensen vinden het een ongemakkelijk onderwerp. Maar achter onze ruggen roddelen ze er wel over.”
 

18. Anoniem: “Vruchtbaarheid is fear of missing out maal honderd. Het betekent constant blij zijn voor anderen, en je tegelijkertijd doodongelukkig voelen omdat jij niet mee mag doen met je eigen babyvreugde.”
 

19. Katherine: “Een gezond kind op de wereld zetten, zegt niets over hoe moeilijk het was om zwanger te raken.”
 

20. May: “Zeg niet: ‘Als het is voorbestemd, gebeurt het vanzelf’. Sinds ik zes was, fantaseerde ik elke dag hoe het was om een kind te krijgen. Maar blijkbaar was het niet voorbestemd: ik probeer het al acht jaar.”
 

21. Ashley: “De eindeloze echo’s, bloedtesten en ingrepen eisen hun tol – niet alleen op fysiek vlak, maar ook psychisch. Elke nieuwe cyclus is een achtbaan aan emoties, waarin het kleine sprankje hoop telkens weer wordt verpletterd door de teleurstelling dat het weer niet is gelukt.”

22. Jessica: “Alsjeblieft, houd je verrassingsbabyverhalen voor je. Die zorgen ervoor dat ik nog meer het gevoel heb dat ik faal.”
 

23. Betty: “De rouw om onvruchtbaarheid is vergelijkbaar met de rouw om de dood van een dierbare. Je draagt het altijd bij je. Soms vergeet je even dat het er is, om vervolgens weer keihard geconfronteerd te worden met alles wat nooit zal zijn.”
 

Bron: BuzzFeed

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.