Om en om de kinderen met de feestdagen: ‘Dit jaar wordt het kerst in overdrive’

13.12.2023 15:44
kerst in overdrive Beeld: Getty Images

Bij de scheiding leek het zo makkelijk: een jaartje zonder de kinderen bij de kerst, maar nu de winkeletalages zich weer vullen met prachtige wintertaffereeltjes blijkt het toch even slikken zo’n kerst in je uppie.

Dieneke (43): “Ik ben afgelopen zomer al begonnen met het inkopen van cadeaus en met het uitzoeken van recepten. Zat ik daar in de hittegolf te speuren naar de beste pavlova. Ik heb voor kerstavond zelfs al een tafeltje gereserveerd in het favoriete restaurant van de kinderen; als zij sushi willen, kunnen ze sushi krijgen. Alle kerstdagen zijn volgepland met vrienden en familie, maar vooral met mijn kinderen.

Om en om

Ik ben begin 2021 gescheiden. Het ging niet meer, de koek was op – dat werk. Met mijn ex heb ik afgesproken dat we de kinderen om en om met de feestdagen hebben. Geen gehannes met halverwege de dagen een ruil maken; gewoon het ene jaar bij mij, het andere jaar bij Rick. Onze scheiding verliep heel soepel, we waren het eigenlijk over alles wel eens. Wie de feestdagenaftrap mocht nemen lieten we door een muntje bepalen. Rick ‘won’, hij had ze het eerste jaar. Op dat moment voelde het als het zoveelste hamerstuk, een formaliteit.

“Tot ik besefte: voor mij geen complete kerst dit jaar, ik ben alleen”

Tot de herfst de winter werd, de winkels zich vulden met kerstspullen, de reclames op televisie steeds romantischer werden en ik besefte: voor mij geen complete kerst dit jaar, ik ben alleen. Ik wilde me aan niemand opdringen, maar toen het halverwege december was en ik nog steeds nergens was uitgenodigd, heb ik bij mijn zus en beste vriendin aan de bel getrokken. Ze waren ervan overtuigd dat ik allang plannen had, zo zonder kinderen. Het leek hen juist heerlijk, eens een keer geen verplichtingen. Hun deur stond open, lieten ze allebei weten.

Lees ook – Kerst na de scheiding: ‘Met m’n single vrienden houd ik een dit-is-geen-kerst-diner’ >

Kerst in overdrive

Ik heb geprobeerd er iets van te maken, maar het lukte me niet. Zelfs de aanblik van de lamlendige pubers op de bank bij mijn zus deed me hunkeren naar mijn eigen kinderen. Er was niets aan zonder hen.

Maar dit jaar ben ik dus aan de beurt. Ik verheug me er ongelooflijk op. Even heb ik overwogen met ze weg te gaan, maar ik wil juist die huiselijke sfeer weer proeven. Ik wil een boswandeling maken en dan met ijskoude vingers aan de warme chocolademelk met taart eindigen. Ik wil keihard met de klassiekers van Sky Radio meezingen. Ik overweeg zelfs naar de kerstsamenzang in het dorp te gaan, eens kijken of ik ze daarvoor kan porren. Ging het maar sneeuwen…

“Ik ga van ieder moment dubbel genieten”

Ik ga van ieder moment dubbel genieten met de wetenschap dat ik het jaar erop weer op de reservebank zit. Sinds een klein halfjaar heb ik een vriend, met wie ik dan misschien wel een paar dagen wegga. Ik ga het in elk geval niet meer zo aanpakken als vorig jaar, daar heb ik nog steeds een rotgevoel over. Kerst in overdrive, dat wordt het.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.