Van de kerstboom versieren met het hele gezin tot een enorme hoeveelheid aan cadeaus voor de kinderen: blogger Katie Bingham-Smith pakte altijd uit met kerst. Maar sinds ze gescheiden is, vindt ze de feestdagen lastig.
Lees verder onder de advertentie
‘Als ik door de winkelstraten loop, voel ik me alleen’, schrijft ze.
‘De mooiste tijd van het jaar’
Vroeger keken Katie en haar gezin al maanden uit naar kerst: ‘Ik vond het de mooiste tijd van het jaar. We organiseerden etentjes, mijn man en ik kochten cadeaus (die we vervolgens probeerden te verstoppen terwijl we de kinderen boven hoorden spelen) en we zochten met z’n allen de kerstboom uit.’
Maar sinds de scheiding is alles anders. Nooit meer samen cadeaus kopen, geen etentjes meer en ook de echte kerstboom heeft plaatsgemaakt voor een plastic exemplaar. Katie: ‘Ik vind het moeilijk om in deze periode door het winkelcentrum te lopen. Ik trek zo snel mogelijk wat cadeautjes uit de schappen en wil direct weg als ik al die gelukkige gezinnen met elkaar zie shoppen.’ Als een van de cassières Katie dan ook nog ‘fijne feestdagen’ wenst, kan ze helemaal door de grond zakken. ‘Ik ben huilend naar huis gereden en heb de rest van de cadeaus maar online besteld.’
Lees verder onder de advertentie
‘Gewoon doorgaan’
Ondanks dat de blogger kerst zo lastig vindt, wil ze het wel blijven vieren. ‘Het is een traditie. De enige manier om de draad weer op te pakken, is om gewoon door te gaan met de gedachte dat het elk jaar makkelijk wordt. Dus ook dit jaar bak ik koekjes, hang ik de lichtjes op en koop ik wat extra cadeaus voor mezelf. In de hoop dat ik op een dag weer m’n rust vind.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.