Ex-Jakhals en tv-maker Erik Dijkstra is een vrolijk mens, maar na de dood van zijn vader lag over alles een grauwsluier. “Ik had zelfs even spijt dat ik mijn zoontje naar hem had vernoemd.” Lees het interview hier.
Lees verder onder de advertentie
“Onderaan de streep ben ik gewoon een kinderlijke man.” Erik Dijkstra lacht. Urenlang kan hij samen met zijn vierjarige dochter Jackie kastelen tekenen en platen inkleuren. En hij is gek op spelletjes. Afgelopen weekend nog, ging hij met vriendin Hester naar de TonTon Club in Amsterdam. “Daar hebben ze van die arcadespellen, je weet wel, waar je een muntje ingooit en dan tegen elkaar kunt autoracen. Het werd een fantastische avond. Dat vind ik belangrijk, dat je samen gein hebt. Ik zou geen relatie kunnen hebben met iemand die zegt: ‘Ik wil gewoon uit eten.’” Op zijn borst, rechtsboven, prijkt een joekel van een tattoo. Hester Forever. Heeft hij laten zetten toen ze een jaar of vijf samen waren. “‘Gaat wel ver hè’, zeggen mensen. Ze vinden het overdreven. Ik vind het juist romantisch. Hester vindt het ook geweldig. Dat is precies wat ik zo leuk vind aan haar, dat ze ook voor dat soort dingen gaat.”
Lees verder onder de advertentie
Vernoemen
Zomer 2013. Erik krijgt een telefoontje van zijn vader. Hij heeft longkanker. “Er zat een ding op zijn longen, zo groot als een rijksdaalder.” Hester was zes maanden zwanger toen Erik en zij op het bed van zijn vader zaten. Hij ging zo snel achteruit dat ze wisten: de geboorte van onze zoon gaat hij niet meer meemaken. Erik moest huilen, daarom vertelde Hester het: dat ze hun zoon naar hem zou vernoemen.
Lees verder onder de advertentie
Grauwsluier
Na zijn vaders dood heeft Erik een jaar lang niet gelachen. “Van nature ben ik een optimistische, open en makkelijke man. Nu lag er een grauwsluier over alles wat ik deed. De hele dag was ik met mijn vader bezig. Als ik in mijn eentje in de auto zat of een bepaald liedje hoorde, schoot ik vol. Pa was een geweldige kerel, zo’n type als Jan Mulder.” Samen konden ze onwijs lachen, en ze kletsten uren over sport, actualiteiten, werk, persoonlijke dingen. “Het was ook prettig sparren met mijn vader. Hij was altijd kritisch over mijn werk. Dan was het na een uitzending: ‘Dat ene item vond ik leuk, van dat andere snapte ik niets. Waarom heb je dit en dat niet gevraagd?’ Natuurlijk vervloekte ik hem er weleens om, maar nu mis ik dat. Als ik ergens over twijfel, zou ik hem willen bellen: pa, wat vind jij ervan?”
Lees verder onder de advertentie
Ventje
Na de geboorte van Jackie zat Erik binnen twee weken in de tattooshop om de naam van zijn dochter op zijn arm te laten zetten. Bij Theo stelde hij dat maandenlang uit. “Ik heb weleens gezegd: waarom hebben we Theo in godsnaam naar mijn vader vernoemd?” Hij noemde zijn zoon ‘ventje’ of ‘jongetje’ – kon zijn naam niet over z’n lippen krijgen.
Lees verder onder de advertentie
Warm gevoel
En toen was er het moment waarop Theo’s naam een warm gevoel opriep. Erik: “Op de crèche heet iedereen Mees, Sem of Noah en ineens hoorde ik een leidster Theo zeggen. Zo mooi, dat er tussen al die kinderen één is met een naam uit een andere tijd. Míjn Theo. De kleinzoon van mijn vader, mijn zoon. Ineens was Theo’s naam niet langer gekoppeld aan verdriet. En nu ben ik zo blij dat Theo mijn vaders naam heeft.”
Lees verder onder de advertentie
Het hele interview met Erik staat in Kek Mama 06-2016.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).