Ex-Jakhals en tv-maker Erik Dijkstra is een vrolijk mens, maar na de dood van zijn vader lag over alles een grauwsluier. “Ik had zelfs even spijt dat ik mijn zoontje naar hem had vernoemd.” Lees het interview hier.

“Onderaan de streep ben ik gewoon een kinderlijke man.” Erik Dijkstra lacht. Urenlang kan hij samen met zijn vierjarige dochter Jackie kastelen tekenen en platen inkleuren. En hij is gek op spelletjes. Afgelopen weekend nog, ging hij met vriendin Hester naar de TonTon Club in Amsterdam. “Daar hebben ze van die arcadespellen, je weet wel, waar je een muntje ingooit en dan tegen elkaar kunt autoracen. Het werd een fantastische avond. Dat vind ik belangrijk, dat je samen gein hebt. Ik zou geen relatie kunnen hebben met iemand die zegt: ‘Ik wil gewoon uit eten.’”
Op zijn borst, rechtsboven, prijkt een joekel van een tattoo. Hester Forever. Heeft hij laten zetten toen ze een jaar of vijf samen waren. “‘Gaat wel ver hè’, zeggen mensen. Ze vinden het overdreven. Ik vind het juist romantisch. Hester vindt het ook geweldig. Dat is precies wat ik zo leuk vind aan haar, dat ze ook voor dat soort dingen gaat.”

Vernoemen

Zomer 2013. Erik krijgt een telefoontje van zijn vader. Hij heeft longkanker. “Er zat een ding op zijn longen, zo groot als een rijksdaalder.” Hester was zes maanden zwanger toen Erik en zij op het bed van zijn vader zaten. Hij ging zo snel achteruit dat ze wisten: de geboorte van onze zoon gaat hij niet meer meemaken. Erik moest huilen, daarom vertelde Hester het: dat ze hun zoon naar hem zou vernoemen.

Grauwsluier

Na zijn vaders dood heeft Erik een jaar lang niet gelachen. “Van nature ben ik een optimistische, open en makkelijke man. Nu lag er een grauwsluier over alles wat ik deed. De hele dag was ik met mijn vader bezig. Als ik in mijn eentje in de auto zat of een bepaald liedje hoorde, schoot ik vol. Pa was een geweldige kerel, zo’n type als Jan Mulder.” Samen konden ze onwijs lachen, en ze kletsten uren over sport, actualiteiten, werk, persoonlijke dingen. “Het was ook prettig sparren met mijn vader. Hij was altijd kritisch over mijn werk. Dan was het na een uitzending: ‘Dat ene item vond ik leuk, van dat andere snapte ik niets. Waarom heb je dit en dat niet gevraagd?’ Natuurlijk vervloekte ik hem er weleens om, maar nu mis ik dat. Als ik ergens over twijfel, zou ik hem willen bellen: pa, wat vind jij ervan?”

Ventje

Na de geboorte van Jackie zat Erik binnen twee weken in de tattooshop om de naam van zijn dochter op zijn arm te laten zetten. Bij Theo stelde hij dat maandenlang uit. “Ik heb weleens gezegd: waarom hebben we Theo in godsnaam naar mijn vader vernoemd?” Hij noemde zijn zoon ‘ventje’ of ‘jongetje’ – kon zijn naam niet over z’n lippen krijgen.

Warm gevoel

En toen was er het moment waarop Theo’s naam een warm gevoel opriep. Erik: “Op de crèche heet iedereen Mees, Sem of Noah en ineens hoorde ik een leidster Theo zeggen. Zo mooi, dat er tussen al die kinderen één is met een naam uit een andere tijd. Míjn Theo. De kleinzoon van mijn vader, mijn zoon. Ineens was Theo’s naam niet langer gekoppeld aan verdriet. En nu ben ik zo blij dat Theo mijn vaders naam heeft.”

Het hele interview met Erik staat in Kek Mama 06-2016. 

Lees hier alle BN'er interviews.

 

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >