‘Ik word er knettergek van dat mijn schoonmoeder elke dag ‘even’ op visite komt’

16.09.2023 20:59
schoonmoeder komt elke dag even op visite thee Beeld: Shutterstock

Dolblij was Luuk (29) toen zijn schoonmoeder meteen te hulp sprong na de zware bevalling van Anouk, maar nu is zijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit het gezin. ‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt.’

Luuk (29): “We waren dolblij met mijn schoonmoeders hulp toen Anouk twee jaar geleden met een pijnlijke keizersneewond thuiskwam met onze dochter Jasmijn. Ik vooral. Anouk lag op apegapen, was na amper drie dagen naar huis gestuurd en kon geen trappen lopen. Ik moest een flesjesschema maken en de hele verzorging op me nemen, want de kraamhulp was er maar drie uurtjes.

Mijn schoonmoeder Jannie sprong meteen in. Ze nam haar intrek op een matras in de babykamer, terwijl Jasmijn in een co-sleeper bij ons lag. Ideaal. Schoonmama maakte flesjes, deed het bad- en verschoningsritueel en wij konden optimaal genieten van de roze kraamwolk.

Niet meer weg te slaan

Tot zover onze successtory. Inmiddels is Jasmijn ruim twee en is mijn schoonmoeder niet meer weg te slaan uit ons gezin. Jannie neemt het credo ‘ik wil mijn kleinkind zien opgroeien’ wel erg letterlijk. Slapen doet ze gelukkig weer thuis, maar ik overdrijf niet als ik zeg dat ze elke dag even aanwipt. En dat ‘even’ kun je ruim nemen.

“Ook op zondagochtend moeten we niet gek opkijken als ze ineens in de tuin staat”

Anouk werkt vanuit huis en is dus in principe altijd thuis. Jannie drinkt hier ’s morgens koffie, doet mee boodschappen, gaat mee wandelen en naar de speeltuin. Kom ik uit mijn werk, ligt Jannie languit op de grond te puzzelen met Jasmijn. Zelfs op mijn papadag komt ze ’s middags altijd ‘even’ op de thee. In het weekend gaat ze op pad met mijn schoonvader Peet, maar ook dan moeten we niet gek opkijken als we op zondagochtend ineens ‘joehoe’ horen en ze in de tuin staan. Ze waren aan het fietsen en toevallig in de buurt.

Lees ook – ‘Hoe laat ik mijn schoonmoeder stoppen met haar bemoeienissen?’ > 

Vrijbrief

Anouk vindt het geloof ik allemaal prima. Ze klaagt er niet over. Ook als ik laat doorschemeren het erg veel schoonmoeder te vinden, zegt ze dat het ook hoort; je hoort je schoonmoeder vervelend te vinden. Maar dat is niet zo. Ik heb op zich geen hekel aan mijn schoonouwelui. Jannie is een enig mens, alleen overheersend aanwezig. Dat mag van mij een paar tandjes minder. Zoals vroeger.

“Ze vraagt nooit of het ons schikt, ze deelt slechts mee: ‘Morgen is oma er weer!’”

Voordat we Jasmijn hadden zag ik Jannie en Peet hooguit eens per kwartaal. Anouk en ik maakten veel reizen, gingen uit eten en naar dancefeesten. Ons leven was hectisch en we zagen überhaupt weinig familie. Alleen op verjaardagen en feestdagen en af en toe tussendoor op visite. Prima.

Maar nu Jannie oma is, heeft ze zichzelf een soort vrijbrief gegeven om vaak langs te komen. Daar is ze vrij makkelijk in. Ze vraagt nooit of het ons schikt, ze deelt slechts mee: ‘Morgen is oma er weer!’ Anouk lacht erom, maar mij irriteert het mateloos.

Weg

Op mijn papadag ga ik de laatste tijd heel vals steeds ’s middags een uurtje fietsen. Of naar het zwembad. Ik plan sowieso zo veel mogelijk buitenshuisactiviteiten op momenten waarop ik Jannie verwacht.

Ik denk dat ze dat doorheeft. In het begin zei ze nog verbaasd dat ze langs was geweest maar dat ze ons had gemist. Nu laat ze slechts een briefje achter of ze appt Anouk dat wij er wéér niet waren. Misschien zwak, maar ik ga confrontaties uit de weg. Ik heb geen zin in gedoe. Erger nog dan een aanwezige schoonmoeder vind ik een boze schoonmoeder én echtgenote.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.