Dit kun je verwachten van de kraamhulp

17.04.2019 09:27
dit kun je verwachten kraamhulp Beeld: Shutterstock

Hoera, je bent zwanger! Naast het shoppen van leuke kleertjes en het inrichten van de kamer, moeten er ook wat dingen geregeld worden. Zoals: de kraamhulp. Zo pak je dat aan en dit kun je ervan verwachten.

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg bestaat alleen in Nederland. Het valt onder de basisverzekering en iedere vrouw heeft er recht op. Hierbij krijg je een persoonlijke kraamverzorgende thuis die jou de eerste dagen na de geboorte van jouw baby helpt met de verzorging van je kleintje. Ze kan helpen met het badje klaarmaken, het aankleden van je baby en met de voedingen, zoals het aanleggen voor borstvoeding. Daarnaast checkt ze de plasluiers en ontlasting van de baby. Ook is ze er om jouw gezondheid in de gaten te houden. Ze controleert hechtingen, neemt je temperatuur op en checkt of je geen borstontsteking ontwikkelt. Tot slot doet ze lichte huishoudelijke klusjes, zoals de badkamer schoonmaken, stofzuigen en een lekkere fruitsalade maken.

 

Lees ook:
Dit doet de kraamverzorgster voor je >

 

Hoe vraag je het aan?

Als je ongeveer 12 weken zwanger bent, is het slim om je al in te schrijven bij een kraambureau bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je terecht kunt bij het bureau van jouw voorkeur. Check wel even bij je zorgverzekeraar of dit bureau door hen vergoed wordt. Rond de zevende maand krijg je een intakegesprek. Hierbij kun je aangeven wat jij van een kraamhulp verwacht en wat voor type jij graag over de vloer wilt hebben (bijvoorbeeld een ervaren, ouder iemand). Er wordt gevraagd naar de bijzonderheden van jouw zwangerschap en waar je wilt bevallen. Verder wordt er een eerste indicatie van het aantal kraamuren gemaakt. Soms wordt tijdens het intakegesprek al duidelijk dat er rekening moet worden gehouden met extra zorguren. Dit geldt bijvoorbeeld als je een meerling verwacht.

 

Hoe lang krijg je kraamhulp?

De kraamweek duurt 8 aaneengesloten dagen. Standaard krijg je 49 uur aan zorg, dus zes uur per dag. Na de bevalling wordt er een tweede indicatie gemaakt om te kijken hoeveel uur bij jou gewenst is. Soms zijn er omstandigheden (zoals een keizersnee) waardoor je recht hebt op meer uren zorg. De indeling van de uren – dus de werktijden – overleg je met je kraamverzorgende. Tijdens de kraamweek kan het gebeuren dat het aantal uur nogmaals wordt bijgesteld. Sommige kraamvrouwen hebben na een paar dagen genoeg hulp gehad en willen het graag verder alleen of met hun partner doen, anderen kunnen door postnatale klachten of voedingsproblemen juist wel langer de steun van een kraamverzorgende gebruiken.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >