Deze vrouwen houden nóg meer van hun man sinds hij vader is: ‘Hij is veel leuker geworden’

14.02.2024 08:00
deze vrouwen houden meer van man omdat hij goede vader is Beeld: Shutterstock

Soms kijk je naar je man en voel je opeens weer ouderwetse vlinders. Wat is-ie toch lief. En wat een leuke vader.

Hij was het feestbeest, zij de zorgzame, serieuze studente. “Johns koelkast was altijd leeg, het bierkrat altijd gevuld”, zegt Jessica (40). “Toen we gingen samenwonen, veranderde er niks. Hij bleef een flierefluiter. Bloedirritant, helemaal toen we ons eerste kind verwachtten. Nachtmerries had ik ervan: in gedachten zag ik ons kind al vergeten in zijn ledikantje liggen, tot zijn nek in de poep. Of in zijn eentje op het schoolplein staan omdat papa hem niet ophaalde, met een snotneus en een voetbal onder zijn arm. Hoe moest dit ooit een verantwoordelijke vader worden?

Ha, ik heb me voor niets zorgen gemaakt. Mijn man staat al zes jaar drie keer per week als trainer op het voetbalveld voor onze zonen van negen en elf. Voor dag en dauw op zaterdag, dus duikt-ie vrijdag lekker vroeg zijn bed in, maar dan wel met mij erbij. Hij is nog veel leuker dan toen ik hem leerde kennen.”

Sterkere band

Merijn (39) en Peer zijn bij elkaar sinds ze zestien zijn. Een jaar voordat ze zwanger raakte, bevonden ze zich op een kruispunt. Bij elkaar blijven of niet? Een baby of niet? Ze kozen voor een gezin en binnen twee maanden was ze zwanger.

Merijn: “En toen voelde ik met 27 weken geen beweging meer. Onze zoon Liam werd met spoed gehaald en vocht vier dagen voor zijn leven. Daarna stierf hij in de armen van Peer. Er ontwaakte een liefde en tegelijkertijd een verdriet in hem – zó intens. Op dat moment wist ik dat ik voor altijd van hem zou houden. Liam is vier jaar geleden overleden, onze Kate is twee. Onze band is alleen maar sterker: over drie maanden krijgt ze een broertje.”

Vette kindervingers

Christina (35) is tien jaar samen met Tom. “We ontmoetten elkaar in het Amsterdamse uitgaansleven. Hij de man van de Zuidas, altijd in onberispelijk designerpak, ik het vrouwelijke equivalent. Ons leven draaide om luxe. Maar nu we onze zesjarige dochter Sarah hebben, zit dat onberispelijke overhemd nogal eens onder de vette kindervingers en is ons strakke interieur bezet door een Playmobil-leger dat er tamelijk onverwachte nederzettingen op nahoudt. In het toilet bijvoorbeeld, de plantenpotten of het echtelijk bed.

Dat laatste ontdekte Tom toen hij uitgeput onder de dekens dook om met een schreeuw weer op te springen. Op zijn matras had hij een nauwkeurig opgebouwd dorp platgewalst, compleet met moeders met kinderwagens. Tien jaar geleden was hij erin gebleven, nu pakte hij de poppetjes voorzichtig op, en bouwde het dorp weer op op zijn nachtkastje, voor als Sarah de volgende ochtend bij ons zou kruipen. De schat.”

Legosteentjes

Monica (36) trouwde met Ramon toen ze zwanger was van Mats. Twee jaar later kregen ze Viggo. “De jongens zijn nu zeven en vijf. Hartstikke leuk natuurlijk, twee van die gasten, maar wat is het druk. Het is altijd rennen en vliegen, we hebben nooit meer tijd voor onszelf, laat staat voor een seksleven. Ramon heeft er ook weleens de balen van. Dan stampt hij woedend door het huis. En daar kan ik weer niet tegen, natuurlijk.

Vorige weekend was het weer zover. De kinderen lagen in bed, ik stond uitgeput het gasfornuis te boenen, hij haalde een zwieper door de woonkamer om het ergste speelgoed geweld op te ruimen. Plotseling hoorde ik een ijzingwekkende schreeuw. Ramon trok een sprint naar de badkamer. Ik erachter aan, voorbereid op een slagaderlijke bloeding.

“We keken elkaar aan en kregen de slappe lach – waarna ik hem zoenend de badkuip in sleurde”

Daar zat mijn man, op de badrand, met zijn voet onder koud stromend water. In zijn voetzool prijkte een donkerpaarse afdruk van een Legosteentje. “Morgen zet ik verdorie eindelijk dat fort eens in elkaar”, gromde hij. We keken elkaar aan en kregen de slappe lach – waarna ik hem zoenend de badkuip in sleurde.” 

Lees ook – Prachtige fotoserie door de jaren heen: vader en dochter hand in hand > 

Stukken leuker dan verwacht

Ghislaine (27): “Miro was een verrassing. Ik kende zijn vader drie weken toen ik zwanger raakte na een wilde avond in de kroeg. Zonder die zwangerschap hadden we het waarschijnlijk nooit gered. Ik studeerde en was slechts een van zijn vele scharrels.  De baby betekende een aardverschuiving.

Guess what: mijn lompe scharrel uit de kroeg bleek stukken leuker dan ik dacht. Hij sloeg om als een blad aan de boom en ontpopte zich als een toegewijde partner die zijn kind een fantastisch leven wilde geven. Als ik nu ’s ochtends de deur uitloop om naar college te gaan, draait Donald zich nog een keertje om met Miro in zijn armen. Ik ben blij dat ik hem die nacht niet naar zijn eigen huis heb laten fietsen.”

Wakker geworden

“Berend verlangde niet zo naar kinderen, maar begreep dat ik heel graag moeder wilde worden,” zegt Sacha (41). “Ik werd fulltime moeder, hij zat voor zijn werk veel in het buitenland. Maar nu onze jongste acht is, lijkt het of mijn man wakker is geworden. Berend voetbalt met de kinderen, neemt ze mee uit kamperen en is de eerste die zorgt voor een coole nieuwe fiets of hippe sneakers. Hij kan gewoon meer met grote kinderen. En ik kan opeens veel meer met hem.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.