Promotie
Fahima (11) zat jaren eenzaam in een opvanghuis

Niet alle kinderen in Nederland hebben een onbezorgde jeugd. Fahima zat nog op de basisschool toen ze in een vrouwenopvang terecht kwam. Daar werd ze jarenlang aan haar lot overgelaten. Gelukkig kreeg ze steun van lotgenoten van stichting Het Vergeten Kind.

Fahima heeft vijf jaar moeten knokken om haar nare ervaringen achter zich te laten. “Het was vreselijk in de opvang. Ik miste mijn oude omgeving, mijn kamer, mijn vriendinnetjes. Hoe goed bedoeld het allemaal was, een thuis was het niet. De unit die we kregen voor mijn moeder, zus, broertje en mijzelf was klein. Alle aandacht, hulp en therapie ging naar mijn moeder. Ik voelde me er letterlijk vergeten. Uiteindelijk woonden we er anderhalf jaar, omdat het lang duurde om een huis voor ons te vinden. Dat lijkt een mensenleven als je elf bent.”

Uitgehuwelijkt

“Als jong meisje werd mijn moeder uitgehuwelijkt aan mijn vader. Samen vluchtten ze vanuit Afghanistan naar Nederland. Het was een slecht huwelijk, waarin ze zich niet veilig voelde. Ze had geen familie in de buurt, sprak nauwelijks Nederlands en kon geen kant op. Omdat ze ook bang was voor onze veiligheid, zocht ze uiteindelijk toch hulp. Ze vluchtte met ons, haar kinderen, naar de vrouwenopvang.”

‘Er moet meer aandacht en begeleiding komen voor kwetsbare kinderen’

Weer een doel

“Die periode in het opvanghuis heeft diepe littekens bij me achtergelaten. Een aantal maanden geleden heb ik voor mezelf hulp gezocht en gevonden. Daardoor maak ik nu grote stappen vooruit. Ook heb ik veel steun gehad aan Het Vergeten Kind. De stichting gaf mijn leven weer een doel. Ik zit als ambassadeur in de jongerenraad. Na een trainingsdag of weekend met de anderen kan ik er weer tegenaan. We hebben met z’n allen echt een hechte band. Ik deel meer dingen met hen dan met andere vrienden.

Nu het weer beter met me gaat, grijp ik elke mogelijkheid aan om me hard te maken voor alle Vergeten Kinderen. Daarom vertel ik overal hoe koud en eenzaam het voor kinderen is in de opvang. Zo hoop ik ook de politiek wakker te schudden. Er moet echt meer aandacht en begeleiding komen voor de kinderen in de opvang. Zij zijn zo kwetsbaar. Als dat lukt, heeft mijn moeilijke jeugd toch nog iets positiefs opgeleverd!”

Eén liefdevolle plek

Fahima is één van de The Unforgettables, ambassadeurs uit de jongerenraad van de stichting Het Vergeten Kind. Zij zijn de stem van tienduizenden kinderen en jongeren in Nederland die noodgedwongen in sobere opvanglocaties leven of een moeilijke kindertijd doormaken omdat het thuis niet altijd stabiel en veilig is.

De VriendenLoterij PrijzenMarathon staat dit jaar in het teken van Het Vergeten Kind. Door nu mee te spelen steun je de bouw van één grote, liefdevolle plek voor tienduizenden kwetsbare kinderen in Nederland: Het Huis van Het Vergeten Kind. Alle kinderen met een instabiele of onveilige thuissituatie kunnen hier hun zorgen en ellende opzijzetten. Door het geven van aandacht en positieve ervaringen wordt hun kans op ernstige gedragsproblemen en schooluitval ook nog eens een stuk kleiner. In dit grootste ‘Huis’ van Nederland kunnen deze kinderen gewoon weer kínd zijn en zich ontwikkelen. Dat verdient elk kind in Nederland. De actie loopt van 18 augustus tot en met 30 september. Kijk voor meer informatie op vriendenloterij.nl/aandacht.

 

meghan-markle-zwanger

De geruchten gingen al langer, maar nu heeft het paleis het ook echt bevestigd: prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle verwachten in de lente van 2019 een baby.

'De hertog en hertogin hebben alle steun die zij sinds hun huwelijk in mei mochten ontvangen van mensen over de hele wereld erg gewaardeerd en zijn verheugd om dit blijde nieuws te kunnen delen met het publiek',  staat op het Instagramaccount van Kensington Palace.

 

Lees ook
Moeders reageren massaal op 'perfecte' foto van net bevallen Kate Middleton >

 

School voor nanny's

De geruchten gingen al maanden en toen een woordvoerder van het Koningshuis zei dat Meghan niet meeging naar Fiji (waar het zikavirus heerst) wist iedereen het zeker: ze móest wel zwanger zijn. Eerder werd ook al dat Meghans moeder Doria Ragland haar zou gaan helpen met de baby. Zij werd gespot terwijl ze een school voor nanny’s bezocht in Londen.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
column-malu-chaos-geluk
Beeld: Marco Kolanus

Tegenwoordig vind ik het heerlijk om aan het werk te zijn. Maar voordat ik na mijn zwangerschap weer moest beginnen, schoten er duizenden doemscenario’s door mijn hoofd. 

Een kleine greep: 

 

 1. Zo fijn, weer aan het werk. Even en paar uur zonder poepluiers, spuugdoekjes en babykwijl.
 2. Ik kan niet wachten…
 3. Kijk zelfs uit naar het moment dat ik in alle rust naar de koffieautomaat kan lopen. Nu pas besef ik dat ik die route al die tijd heb ondergewaardeerd…
 4. En het hoogtepunt van de dag: moeten blázen om mijn koffie drinkbaar te krijgen…
 5. Heb ik voor mijn gevoel al eeuwen niet hoeven doen. (Al gaat een lauwe ochtendkop er na drie uur nachtrust evengoed in, daar niet van…)
 6. Ook lekker: dat ik in plaats van die ‘makkelijke’ broek en slobbertrui eindelijk weer iets fatsoenlijks aan kan. Voor melkvlekken hoef ik immers niet bang te zijn.
 7. Wat zei je? Geen vlekken? Ik bestel gewoon op de valreep wat nieuwe outfits!
 8. En hup, een extra laag make-up op, want dat moet ik toch niet hebben: dat collega’s na mijn eerste werkdag tegen elkaar fluisteren dat ik er ‘ietwat uitgeleefd uitzag’….
 9. Nee hoor, ik heb alles onder controle. Dat ‘werkende moeder’-zijn is helemaal mijn ding.
 10. Oppas geregeld, out-of-office uitgeknald: er kan niets meer misgaan.
 11. Al lijkt Mack het toch wel te voelen, dat ik ‘m een paar uur achterlaat: hij slaapt al dagen onrustig. En als ik even naar de keuken loop nadat ik over z’n box heb gehangen, zet-ie het gelijk op een krijsen.
 12. Alsof hij nu al last heeft van verlatingsangst…
 13. Zou dat al kunnen met vier maanden?
 14. Even Googelen.
 15. Ja dus. 
 16. Man, dat moment vergeet hij natuurlijk nooit. Dat ík, z’n moeder notabene, hem van de één op andere dag achterliet bij een vreemde.
 17. Nou ja, vreemde… Het is dan wel z’n oma, maar ik bedoel: mij ziet hij de hele dag door, haar hooguit twee keer per week.
 18. En wat nu als zij ‘m niet stil krijgt als-ie verdrietig is?
 19. Of in blinde paniek een schep te veel door z’n voeding doet en hij vervolgens de hele middag met kramp zit?
 20. Oh. En weet ze trouwens wel hoe je die draagdoek goed omknoopt? Anders slaapt-ie echt niet…
 21. Misschien moet ik wel gewoon fulltime huismoeder zijn. Heb ik van al dat gedoe geen last en kan ik Mack gewoon zélf troosten mocht dat nodig zijn. 
 22. Maar zo’n fijne baan als deze kom ik natuurlijk nooit meer tegen.
 23. En ook die rekeningen betalen zichzelf niet…
 24. Nee. Slecht idee.
 25. Weet je? Ik vraag m’n vriend of-ie Mack naar bed brengt vanavond.
 26. Duik ik in een warm bad, zet een serie op en denk even aan helemaal niets - kijk ik vast weer helemaal anders tegen de wereld aan morgen…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.