‘Ik koop alleen maar tweedehandsspullen voor mijn kinderen’

29.09.2022 15:00
samen spelen kind niet ik

Sommige moeders voeden hun kinderen misschien net iets anders op, maar zorgen wel dat alles op rolletjes loopt. “Ik ben gewoon een groot voorstander van een circulaire economie.”

Bregtje (37), single moeder van twee zonen (9 en 5), heeft nog nooit iets nieuws gekocht voor haar kinderen.

Het begon uit noodzaak, vertelt ze. “Ik raakte zwanger van een onenightstand en had geen cent te makken. Mijn oudste zus gaf me al haar babyspullen, ik hoefde er niets bij te kopen. Natuurlijk kreeg ik ook nog dingen van mensen om me heen, toen mijn oudste was geboren. Zelfs de wasbare luiers waren cadeaus.”

Circulaire economie

Het vervelende van baby’s en kleine kinderen is dat ze nooit lang doen met spullen, stelt Bregtje. “Kleding past een paar weken, hun ontwikkeling is hun speelgoed in een paar maanden voorbijgestreefd. Maar dat is mijn voordeel: ik ben thuis de jongste van vier kinderen, dus ik heb veel neefjes en nichtjes, en het gros van mijn vriendinnen had al kinderen toen ik ze kreeg. Ik hoefde alleen maar aan te nemen.”

Niet dat ze een profiteur is, benadrukt ze. “Ik ben gewoon een groot voorstander van een circulaire economie. Waarom zou ik speelgoed of kleding voor mijn jongens nieuw kopen als het bij mijn dierbaren ligt te verstoffen op zolder?” Op haar beurt geeft ze alles weer door aan anderen, in de meeste gevallen via kringloopwinkels. “De vader van mijn tweede zoon, van wie ik twee jaar geleden scheidde, vindt het vreselijk. Van hem krijgt mijn jongste merkkleding en rond de feestdagen alles uit de nieuwste speelgoedgids. Dus geef ik mijn oudste dat ook, maar wel via Marktplaats.”

Lees ook: ‘Sommige kinderen hebben ‘extra’ stiefouders; mijn dochter heeft een nanny’

Royale cadeaus

Zelfs voor verjaardagen van anderen geeft Bregtje bij voorkeur tweedehandsspullen. “Bij vriendjes van mijn oudste is het makkelijk, die willen tegenwoordig het liefst geld. Maar jongens van vijf zijn met mijn cadeautjes dolgelukkig, want doordat ik ze tweedehands koop, zijn ze vaak behoorlijk royaal. Playstation-games bijvoorbeeld, of een step die ik handig scoorde via app- en Facebookgroepen. Al geef ik die laatste natuurlijk niet tijdens een willekeurig partijtje van een klasgenoot.”

Hergebruik

Ook haar huis heeft ze ingericht met louter tweedehandsspullen. “Zelfs mijn laminaatvloer komt uit een huis van anderen. Ik geloof niet dat mijn kinderen er slechter van worden. Sterker nog: ik maak ze bewust van hoeveel anderen verspillen. Ik wil graag dat ze hun kleinkinderen ook nog zien opgroeien in een gezond klimaat. Hergebruik van spullen levert daar volgens mij een belangrijke bijdrage aan.”
Dit artikel stond eerder in Kek Mama. 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week de beste artikelen in je mailbox >