Als zelfbenoemde ‘drievoudig keizersneemoeder’, ziet Caila Smith de meelevende blikken wanneer ze vertelt dat ze nooit een natuurlijke bevalling heeft gehad. En dat moet anders, vindt ze.
Lees verder onder de advertentie
Hoewel er moeders zijn die zelf om een keizersnee vragen, doet het Caila soms pijn dat ze nooit weeën heeft gevoeld. Nooit gebroken vliezen en persdrang heeft ervaren, of zelfs maar meer dan een centimeter ontsluiting heeft gehad. ‘Mijn keizersneden waren nodig voor de gezondheid van mij en mijn kinderen, maar voor de buitenwereld geldt het vaak nog als de ‘mindere variant’ van een kind op de wereld zetten, schrijft ze in een blog.
Lees verder onder de advertentie
Krachtig
Ze ziet de meelevende blikken wanneer ze vertelt dat geen van haar kinderen via de natuurlijke weg zijn geboren. ‘Maar wat als we een keizersnee nu eens gaan zien als iets om trots op te zijn?’, aldus Caila. ‘Want natuurlijk mogen wij ‘keizersneevrouwen’ rouwen om de natuurlijke bevalling die we niet doormaakten, maar we mogen dankbaar zijn dat we in een deel van de wereld leven waar levensreddende alternatieven mogelijk zijn. En al konden we niet allemaal onze baby meteen in onze armen houden; ook wij voelden tranen van geluk, toonden kracht waarvan we niet wisten dat we hem in ons hadden (inclusief de operatieangst met ruggenprik in je eentje), en zouden het zó weer overdoen.’
‘Uiteindelijk zijn we allemaal moeder geworden, en elk bevallingsverhaal is uniek’, vervolgt Caila. ‘Wat jouw versie ook is; je zou er nooit schaamte voor moeten voelen. Ons lichaam heeft ons niet in de steek gelaten en we hebben onze kinderen niet tekort gedaan. Net zo min is een keizersnee minderwaardig, maar een even krachtige vorm van bevallen als de natuurlijke weg.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.