checklist bevalling
Beeld: 123RF

Voordat je gaat puffen, steunen en kreunen is het handig om het randgebeuren van bevallen goed op orde te hebben. Aan babykleertjes denk je zelf ook wel, maar als je deze checklist hebt afgevinkt, kom je écht beslagen ten ijs.

 1. De ziekenhuistas
  Een inkoppertje, sure. Toch presteerde ondergetekende het om haar lenzen te vergeten in te pakken. Tuurlijk, een bril zorgt ook voor scherp zicht, maar als je iets langer in het ziekenhuis moet blijven is het wel zo fijn om je lenzen te gebruiken – mits je daar puf voor hebt. Ook inpakken: een telefoonoplader, lippenbalsem en druivensuiker voor een energy boost. En vergeet in vredesnaam die ziekenhuistas in z’n geheel niet. Zorg dat-ie vanaf 36 weken paraat staat bij de voordeur.
   
 2. Opvang voor de huisdieren
  Helaas: bevallen is geen exacte wetenschap. Je hebt geen idee hoe lang het gaat duren, en dus kan het zomaar gebeuren dat je katten twee dagen alleen zijn. Of dat je hond een eeuwigheid bedelend bij de deur kwispelt om uitgelaten te worden. En dat is zielig, uiteraard. Dus: zorg ervoor dat je tijdig een back-up regelt voor Tommie, Drommel en Tijgertje.
   
 3. Een volle tank
  Sommige mensen maken er een sport van om zo lang mogelijk door te rijden met een zo goed als lege tank. Hartstikke leuk hoor, yolo en living on the edge enzo. Maar niet als je op het punt staat om een nieuw leven op de wereld te zetten. Dan wil je namelijk écht niet al weeën wegpuffend langs de kant van de weg staan. Gooi die tank vol, kortom.
   
 4. Het muntje voor de rolstoel
  Wie heeft er tegenwoordig nu nog cash op zak? Nou, jij dus, rond de tijd dat je uitgerekend bent. Als het voelt alsof je hele lichaam binnenstebuiten wordt gekeerd, dan is het best fijn dat je niet hoeft te lopen naar de verloskamer. En in zo’n ziekenhuisrolstoel moet een muntje. Wat erin moet verschilt per ziekenhuis, dus het handig als je een muntstuk van zowel 1 als 2 euro paraat hebt.
   
 5. Het autostoeltje
  Je zult de eerste niet zijn die trots met baby het ziekenhuis wil verlaten, om tot de conclusie te komen dat het autostoeltje nog thuis ligt… Ai! Meenemen dus, dat bespaart je wederhelft een ritje heen en weer. En dan zijn er nog de mensen die het stoeltje weliswaar niet thuis vergeten, maar ‘m in de auto laten liggen, al veilig vastgeklikt en al. Maar die heb je dus ook nodig ín het ziekenhuis, om je baby in te vervoeren naar de auto. Klinkt logisch, en dat is het ook.
   
 6. Het geboortekaartje
  Je weet nooit wanneer de kleine precies komt, dus het is aan te raden om vanaf maand 7 de geboortekaartjes zo goed als klaar te hebben – voor zover dat al kan. Regel een proefdruk, zorg dat alle adressen up te date zijn (eventueel kun je de enveloppen alvast adresseren), koop een flinke rol postzegels en zet een concept van het geboortekaartje alvast klaar, zodat je na de bevalling alleen nog maar de actuele info (naam, gewicht, tijdstip van geboorte) hoeft aan te vullen.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Zo fijn als je kind lekker in z'n vel zit op school. Heeft jouw kind een juf of meester die je graag extra in het zonnetje wilt zetten? Doe dan vooral mee met deze winactie in samenwerking met Fleurop.

Ook bij Kek Mama weten we hoe belangrijk juffen of meesters zijn. Kek Mama's Marieke is daarom klassenmoeder: ‘Mijn zoon Jelte heeft twee topjuffen die samen les geven in groep 5: de kinderen gaan altijd met heel veel plezier naar school en zitten lekker in hun vel. Dat is al genoeg reden om ze in het zonnetje te zetten. Er zijn drie momenten in het jaar waarop ik ze wil bedanken: op de dag van de leerkracht, op hun verjaardagen en natuurlijk tijdens het Grote Bedankmoment op de laatste schooldag. De weken voor deze dag zijn altijd hectisch, en ik bedenk altijd te laat dat ik als klassenmoeder iets moet organiseren om de juffen te bedanken. Een mooie bos bloemen biedt dan uitkomst, want een groot succes en snel geregeld. Ik laat de kinderen allemaal een labeltje met een bedankje schrijven en deze bevestig ik aan de bloemen. Niet alleen heel persoonlijk, maar het staat ook feestelijk. En dat dus maal twee.’

 

Mooie traditie

Op sommige scholen herhalen klassenouders hun successen. Hoofdredacteur Sara van Gorp: ‘Aan het eind van het jaar neemt elk kind altijd één bloem mee. Daar wordt een geweldig boeket van gemaakt door de klassenouders, mooie traditie. En terecht, want zonder juffen en meesters zijn we nergens.’ Ook bij de school van Kek Mama's Jorinde houden ze van tradities: ‘Ze hebben mijn kind dit jaar echt gezíen, waardoor hij meer bloeit dan ooit tevoren. Een bedankje is dus wel op z'n plek. Vlak voor de zomervakantie zamelt onze klassenmoeder geld in bij alle ouders, voor één mooi cadeau voor de juf of meester. Theaterkaartjes bijvoorbeeld, of iets leuks voor op reis. Leuker dan 27 flesjes badschuim, denken wij.’

Beeldredacteur en stylist Maureen maakt echt werk van het afscheid van de meesters en juffen. ‘We zijn onlangs verhuisd van het westen naar het oosten van het land. Een spannende periode voor mijn dochter, maar mede dankzij het warme welkom van haar juffen voelt ze zich helemaal thuis in onze nieuwe woonplaats. Ik laat mijn dochter daarom op de zijkanten van een dik memoblok iets schrijven en tekenen. Grappige pen erbij en strik eromheen. Zo hebben haar juffen alvast een vers notitieblok voor het begin van het nieuwe schooljaar voor op hun bureau.’
En vormgever Karen duikt altijd de keuken in: ‘Onze zoon gaat elke dag met zoveel plezier naar school omdat hij een veelzijdig aanbod krijgt waar hij uit mag kiezen - natuurlijk wel in overleg met zijn meester en juf. Hij wordt heel goed begeleid en we zijn de leerkrachten dankbaar voor hun inzet. Daarom geven we ze aan het eind van het jaar altijd een zelfgebakken taart.’

 

Doe mee en maak kans

Je kind brengt enorm veel tijd op school door – fijn en belangrijk dus, dat-ie daar lekker in z’n vel zit. Hoe geweldig is het dan als je een juf of meester hebt bij wie jouw kind een goede tijd heeft gehad, of die je kind extra heeft geholpen in periodes dat het lastiger was dan je zou wensen.

Wil jij de juf of meester van jouw kind graag bedanken? Klik hier. Wie weet gaat Kek Mama's Sara samen met Fleurop die juf of meester dan in het zonnetje zetten en krijgt hij of zij een spectaculaire verrassing met bloemen. En dat is nog lang niet alles: als extraatje krijgt de juf of meester ook een jaar lang een mooi boeket voor in de klas. Leuk: degene die de winnende juf of meester heeft opgegeven, krijgt ook een boeket van Fleurop. 


Zelf nog op zoek naar een cadeau? Fleurop heeft een speciale selectie van mooie boeketten gemaakt om juffen en meesters te bedanken. 

 

fotoserie leven van jongensmoeder

Klimmen, klauteren, fietsen door regenplassen en wroeten in de modder: het geldt niet voor iedereen, maar de meeste jongens houden wel van een beetje actie. Dat bewijst deze fotoserie van de zoons (4, 7 en 9) van Sara Liz op Bored Panda wel.

Als jongensmoeder moet je niet vies zijn van modder...

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Natte kleding...

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder

 

Of verf.

jongensmoeder

 

Lees ook
Lieve fotoserie: 10x jongens met een pop >

 

En vergeet ook niet dat je kind jou, z'n vader...

jongensmoeder

 

Of z'n broertje...

jongensmoeder

 

Kan gebruiken als klimrek.

jongensmoeder

 

Maar verder zijn ze vooral heel erg lief.

jongensmoeder

jongensmoeder

jongensmoeder


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >