Halfbroer- of zus, stiefkind, bonusdochter- of zoon: zoveel mensen, zoveel benamingen. Volgens blogger Raschael Ash moet je als gezin kiezen waar je je allemaal prettig bij voelt. ‘Maar bij ons thuis gebruiken we nooit de term ‘half’ of ‘stief’.’
Lees verder onder de advertentie
Geen onderscheid
De één noemt de kinderen van haar partner stiefkinderen, de ander heeft het over haar bonuskinderen. Weer een ander houdt het gewoon bij ‘dochter’ of ‘zoon’ of de voornaam. Volgens Raschael, die zelf een gemengd gezin heeft, is het allemaal prima. ‘Iedereen moet kiezen waar hij zich prettig bij voelt. Maar in ons gezin is er één term die we nooit gebruiken: half of stief.’ Raschael legt op haar blog uit dat er geen onderscheid wordt gemaakt in broers en zussen, ongeacht wie de biologische ouders zijn. ‘Technisch gezien zijn onze kinderen halfbroers- en zussen, maar ze voelen 100% eigen vanwege de liefde die ze delen en hun band die met de dag hechter wordt.’
De kinderen van Raschael en die van haar partner noemen elkaar dan ook gewoon ‘broer’ en ‘zus’. ‘Ze voetballen met elkaar en kijken ernaar uit als de ander thuiskomt’, legt ze uit. Raschael begrijpt heel goed dat dit niet het geval is bij elk gezin. Als geen ander weet ze dat het hebben van een gemengd gezin uitdagingen met zich meebrengt. ‘Er staan veel emoties op het spel en ondanks goede bedoelingen, botsen we als ouders soms en maken we fouten – ook wij.’
Lees verder onder de advertentie
Desondanks is ze trots op haarzelf, haar partner en de ex-partners. ‘Wij allemaal, de biologische ouders en de stiefouders, zijn erin geslaagd om onze kinderen en hun gevoelens op de eerste plek te zetten’. Het logische gevolg is volgens Raschael dat de kinderen dat gedrag kopiëren en elkaar ook op dezelfde manier behandelen. ‘Ze zien elkaar als volle broer en zus. Net als dat wij geen onderscheid maken. Want uiteindelijk doet dat er ook niet toe – half- of stief, iedereen is familie.’
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.