Handige tips: zó bespaar je op boodschappen

21.01.2020 17:11
tips-besparen-op-boodschappen

Eerlijk is eerlijk: een volle kar in de supermarkt trekt al snel je portemonnee leeg. Helemaal niet nodig, vindt budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It. Volg haar onderstaande adviezen over besparen op je boodschappen op en je merkt meteen het verschil.


1. De hele week

De gouden tip om te besparen op je boodschappen: doe boodschappen voor de hele week. Plan een vast moment in de week in om te bedenken wat je de aankomende dagen wil eten en wat je daarvoor moet kopen. Hierdoor verklein je de kans dat je tijdens een vluchtig supermarktbezoek zomaar iets overbodigs in je kar gooit. Want voor je 't weet loop je dan met de halve supermarkt in je tas naar huis.
 

2. Aanbiedingen en restjes

Spit de boekjes en websites van supermarkten door voor leuke aanbiedingen (koop ze wel alleen als je ze écht nodig hebt). En kijk naar restjes in je koelkast. Heb je bijvoorbeeld nog een lade vol groenten die eigenlijk op moeten? Of aardappels met uitlopers? Gooi alles bij elkaar, haal alleen een stuk vlees of vegetarisch alternatief en klaar ben je. 
 

Lees ook: Budgetexpert geeft zakgeldtips: ‘Begin met een euro per week'

3. Vis- en vegadag

Dit is iets wat veel mensen nog weleens vergeten: een maaltijd zonder vlees is vaak veel goedkoper. En dat niet alleen, het is ook nog goed voor het milieu én voor je creativiteit. Als je iedere week één vis- en vegadag inplant en zoveel mogelijk groenten eet, kom je al een heel eind.
 

4. Niet weggooien

Let bij het inkopen ook op de hoeveelheden die je nodig hebt. Eet je op dinsdag een pasta waar een halve courgette in gaat? Plan dan op vrijdag een gerecht waar je de andere helft in kan verwerken. Zo hoef je geen restjes weg te gooien.
 

5. Lijstje

Misschien wel de allerbelangrijkste: maak een boodschappenlijst en wijk hier niet van af. Echt. Niet. Klinkt burgerlijk, maar zonder een lijst wijk je al snel af van wat je nodig hebt. We snappen dat die chocoladerepen, chipszakken en frisdrank (nu zelfs in de aanbieding) heel aantrekkelijk zijn, maar heb je 't echt nodig? Nee. Lekker laten liggen dus.
 

6. Ga (vaker) alleen boodschappen doen

Vervelend, maar waar: met kinderen boodschappen doen leidt vaak tot meer aankopen. Ook wanneer je samen met je partner of een vriendin naar de supermarkt gaat, is de kans groter dat je meer koopt dan de bedoeling was. Je kent het wel: krijg je ineens trek in een wijntje of kaasje. Als je alleen gaat heb je hier veel minder last van.

 

Meer bespaartips? Volg Kek Mama op Facebook >