‘Mijn ex houdt zijn adres geheim, moet ik onze kinderen nog wel aan hem meegeven?’

14.02.2023 14:52
auto Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Minne (34) is gescheiden en moeder van Jacob (6) en Carel (4).

“Sinds de scheiding, een jaar geleden, gaan mijn kinderen om het weekend naar hun vader. Het contact tussen mijn ex en mij verloopt op z’n zachtst gezegd stroef, maar omdat ik alle zorgtaken voor mijn rekening neem, hoeven we gelukkig weinig te overleggen.

Een minimale vorm van communicatie vind ik desondanks belangrijk. Wanneer de kinderen ziek zijn, bijvoorbeeld, of een beslissing moet worden genomen rond school- gezondheids- of andere belangrijke zaken. Mijn ex ziet daarvan de meerwaarde niet, en beantwoordt mijn berichten zelden. Ik regel het prima in mijn eentje, vindt hij, meer betrokkenheid hoeft hij niet. Maar het afkappen van ons contact gaat nu zo ver, dat ik zelfs zijn nieuwe adres niet mag weten.

Verhuizing

Drie maanden geleden verkocht hij ons huis, waar hij was blijven wonen. Hij kocht er een appartement voor in de plaats, maar waar precies: geen idee. De kinderen haalt hij sinds zijn verhuizing op en hij brengt ze na zijn weekend weer thuis. Waar hij woont is zijn aangelegenheid, zegt hij, dat heeft niets meer met ons te maken.

Onzin, vind ik. Ik heb als moeder toch het recht om te weten waar mijn kinderen verblijven? Maar volgens een juridisch adviseur die ik raadpleegde is dat niet waar: zolang mijn ex ouderlijk gezag heeft en hij de kinderen op het afgesproken tijdstip weer aflevert, hoeft hij geen verantwoording af te leggen over wat hij doet met onze kinderen en waar.

Lees ook – Robines ex weigert te betalen: ‘Ruimte voor iets extra’s is er niet’ >

Een 06-nummer

Uiteraard verwacht ik geen bericht als hij een nachtje met de kinderen bij zijn ouders logeert, of iets in de trant. Maar het woonadres van hun vader behoor ik toch te weten? De kinderen staan weliswaar op mijn adres ingeschreven bij de gemeente, maar alleen al op school is het wel zo handig als zijn adres bekend is. En hij moet het invullen op toestemmingsformulieren wanneer ik met ze naar het buitenland reis.

“Ik overweeg ondertussen mijn kinderen niet meer mee te geven in zijn weekends”

Mijn ex vindt dat zijn 06-nummer contactgegevens genoeg zijn, einde discussie. Ook zijn familie geeft niets prijs en vrienden om zijn adres bij te achterhalen heeft hij niet. Ik overweeg ondertussen mijn kinderen niet meer mee te geven in zijn weekends. Of ik fantaseer over hoe ik hem een keer stiekem achtervolg als hij de kinderen heeft opgehaald. Maar dan ben ík degene die de regels overtreedt. Wat moet ik doen?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.