‘Mijn ex ontvoerdde mijn dochter en loog tegen de rechters dat ik haar mishandelde’

18.10.2021 09:42
de dag ex dochter heeft ontvoerd Beeld: Getty Images

Nimets ex is een heethoofd, maar ze is blij dat hij goed contact heeft met hun dochter. Tot blijkt dat hij haar heeft ontvoerd naar Turkije.

Nimet (37), moeder van Yade (11): “Het was al avond toen ik op ze zat te wachten. Normaal bracht mijn ex onze dochter Yade altijd op zondagavond rond acht uur naar mijn huis. We lagen in scheiding en hadden via de rechter een omgangsregeling getroffen. Doordeweeks was Yade bij mij en in het weekend bij haar vader.

Voor mij werkte het prima, maar ik merkte aan mijn ex dat hij er minder tevreden mee was. Hoewel hij akkoord was gegaan met mijn verzoek tot een scheiding – ik was erg ongelukkig in onze relatie, omdat hij vreemdging en drugs gebruikte – appte hij mij regelmatig om Yade vaker te zien. Op zich vond ik dat goed. Natuurlijk zou ik de vader van mijn dochter niet bij haar weghouden. Wat ik alleen niet wist, was dat hij al maanden bezig was met een heel smerig plan. En daar kwam ik dus op die vrijdag, 21 september 2018, achter.
 

Afscheid nemen van oma

Mijn ex had Yade een week daarvoor plotseling uit de klas opgehaald, omdat zijn moeder in Turkije zogenaamd op sterven lag. Tegen haar juf zei hij dat Yade meteen met hem moest meekomen. Ze gingen een week naar Turkije om afscheid te nemen van haar oma. Een beetje verbaasd liet haar juf haar gaan. Ze ging ervan uit dat ik het wist, maar dat was niet zo. Omdat mijn ex haar op vrijdagmiddag altijd ophaalde, kwam ik er ook niet meteen achter. Pas toen ik Yade later die dag en het daaropvolgende weekend niet meer kon bereiken op haar telefoon, vermoedde ik dat er iets was.

Natuurlijk belde ik ook mijn ex, maar hem kreeg ik pas op zondag te pakken. Hij vertelde hetzelfde verhaal als wat hij de juf had voorgehouden. Zijn moeder ging dood, dus hij was met Yade naar Turkije gegaan. Waarom hij mij er niks over had verteld was omdat hij bang was dat ik geen toestemming zou geven.

Alsof ik dat zou doen. Als er zoiets ergs aan de hand was, dan zou ik Yade toch niet bij hem weghouden? We spraken af dat ze een week later terug zouden komen. Ik wenste hem zelfs nog sterkte en keek uit naar de vrijdag dat ik mijn dochter weer zou zien. Maar dat gebeurde dus niet. Een kwartier voordat ze zouden komen, belde mijn ex me woedend op en schold me helemaal verrot. Hij zei dat hij en Yade in Turkije bleven en dat ze nooit meer zouden terugkomen. Ik moest het maar uitzoeken met mijn nieuwe vriend – die ik overigens pas na onze relatiebreuk had ontmoet. Vervolgens hing hij op. In shock staarde ik voor me uit.
 

Wat heb ik gedaan?

Ik kon niet geloven wat er zojuist gebeurd was. Het enige wat ik kon denken was: shit wat heb ik gedaan? Een paar maanden daarvoor had mijn ex me namelijk een formulier laten ondertekenen waarmee ik hem toestemming gaf om met Yade op vakantie te gaan. Omdat we toen op redelijke goede voet met elkaar waren, zag ik er geen gevaar in. Als ze lekker samen op vakantie gingen, dan was dat prima toch? Maar die vakantie vond nooit plaats. De hele zomer bleven mijn ex en Yade in Nederland, dus eigenlijk was ik dat formulier alweer vergeten. Tot dat vreselijke telefoontje. Ik begreep meteen hoe het hem gelukt was om met Yade zonder mij de douane door te komen.

In paniek dacht ik aan mijn dochter. Mijn meisje, mijn enige kind, met wie ik altijd samen was. Hoe kon het dat wij opeens van elkaar gescheiden waren? Mijn ex kon nogal explosief zijn. Vlak nadat we uit elkaar gingen had hij mij zelfs met de dood bedreigd, maar uiteindelijk had hij daar zijn excuses voor aangeboden. Waarom deed hij dit? Hoe ging het met Yade? En wanneer zou ik haar weer zien? Er gingen zo veel vragen door mijn hoofd.
 

Ontvoering

In alle staten besloot ik om dan maar direct naar Turkije te gaan. Ik wist dat mijn ex daar veel macht had, maar ik had voor mijn gevoel geen andere keus. In Nederland had hij het al voor elkaar gekregen dat mijn eigen moeder en twee broertjes zich tegen mij keerden en mij ook probeerden over te halen om de volledige voogdij van Yade aan hem over te dragen, dus op hun steun kon ik niet rekenen. Omdat ik een nieuwe vriend had gekregen, was ik in de ogen van mijn conservatieve familie een hoer en een schande. Het zou mij niks verbazen als zij hadden meegewerkt aan de ontvoering.
 

Lees ook
‘Mijn ex heeft mijn kinderen ontvoerd om mij te kwetsen’ >

 

Slikken

Gelukkig wisten m’n vriend en een oom van vaderskant me ervan te weerhouden om naar Turkije te gaan. De kans was groot dat mijn ex me daar wat zou aandoen. Met hulp van mijn oom schakelde ik daarom twee advocaten in en startte zowel in Nederland als in Turkije een rechtszaak om mijn dochter terug naar Nederland te halen. Ondertussen probeerde ik contact te krijgen met Yade, maar dat lukte niet. Het was vreselijk. Ik miste mijn kind enorm en maakte me grote zorgen om haar.

Uiteindelijk won ik de rechtszaak in Nederland, Yade moest terug naar mij. In Turkije besloten de rechters echter dat Yade bij haar vader moest blijven. Blijkbaar had mijn ex daar een rechtszaak tegen mij aangespannen en gelogen dat ik Yade in Nederland mishandelde en niet voor haar kon zorgen. Het allerergste was dat mijn moeder dat voor de rechters beaamde. Zij en mijn broertjes hadden de ontvoering samen met mijn ex gepland, omdat hun overtuiging is dat vrouwen niet mogen scheiden van hun man. Ik moest alles maar slikken wat mijn ex deed, want daar was hij een man voor. Ze waren echt knettergek. Ik had nooit verwacht dat ze tot zo veel gestoorde ideeën en leugens in staat waren.
 

Een paar uur samen

Inmiddels zijn we drie jaar verder. In al die tijd heb ik Yade een paar keer gezien toen ik in Turkije was voor de rechtszaak. Eigenlijk wilde mijn ex niet dat ik haar zou ontmoetten, maar dat kon ik gelukkig nog wel afdwingen bij de rechtbank in Ankara. Ik kreeg steeds een paar uur om haar te zien.

Dat was echt heel fijn, maar hartverscheurend tegelijkertijd. Het liefst wilde ik mijn dochter meteen meenemen naar Nederland, maar als ik dat zou doen, riskeerde ik een gevangenisstraf en dan kon ik helemaal niks meer betekenen voor haar. Bovendien merkte ik dat ze door alles wat er gebeurd was niet goed wist hoe ze zich moest gedragen tegen mij. Zo deed ze erg kortaf en boos en kon ik duidelijk zien dat ze helemaal gebrainwasht was door mijn ex.

Toch zag ik ook de blik in haar ogen. De blik die ze altijd had toen ze nog bij me woonde en we tegen elkaar tijdens het knuffelen zeiden dat we van elkaar hielden. Hierdoor weet ik dat ze nog steeds van mij houdt en ik ook van haar, onvoorwaardelijk veel. Elke dag zonder haar is vreselijk, het doet echt pijn in mijn hart, maar ik zal haar nooit loslaten. Ik vecht nog steeds voor Yade en hoop haar ooit weer thuis te kunnen brengen. Dan zal ik haar vertellen hoe hard ik voor haar heb gevochten en dat ik haar nooit meer laat gaan.”
 

Dit artikel staat in Kek Mama 12-2021.

 

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.