Sanne (35) is moeder van drie kinderen en dacht dat ze het ouderschap inmiddels wel onder de knie had. Haar oudste twee waren binnen no-time uit de luiers, dus bij haar jongste dochter ging ze er vanuit dat het ook vanzelf zou gaan. Maar nu is ze vier, moet ze bijna naar school, en is ze nog niet zindelijk.
Lees verder onder de advertentie
“Mijn eerste twee kinderen waren vroege vogels als het ging om zindelijk worden. Met anderhalf en twee jaar oud hadden ze de luiers al achter zich gelaten. Maar mijn jongste? Die weigert categorisch om afscheid te nemen van haar vertrouwde Pampers. En dat terwijl ze binnenkort naar school moet.
Lees verder onder de advertentie
Het zal wel vanzelf gaan… toch?
Toen mijn dochter twee werd en nog geen enkele interesse toonde in het potje, maakte ik me niet direct zorgen. Ze is er gewoon nog niet klaar voor, dacht ik. Maar toen ze drie jaar werd, begon ik me lichtelijk zorgen te maken. Toch besloot ik het nog wat tijd te geven. Niet iedereen ontwikkelt zich tenslotte in hetzelfde tempo. Alleen… nu is ze vier, en die verdomde luier zit nog steeds stevig om haar billen geplakt.
Lees verder onder de advertentie
Alles geprobeerd
Potjes in elke kleur van de regenboog? Check. Stickerkaarten, cadeautjes, juichend dansen bij elk druppeltje plas? Check. Beloftes van ijsjes, speelgoed en een eigen pony? Dubbelcheck. Maar mijn dochter heeft de koppigheid van een ezel en weigert gewoonweg om ook maar íets op dat potje te doen.
Natuurlijk heb ik haar gewoon rond laten lopen zonder luier, maar dan blijft ze gewoon in haar broek plassen en poepen. Het lijkt haar niets te interesseren, hoewel ik betwijfel of dat echt zo is. In ieder geval heeft ze nog geen enkele keer op tijd aangegeven dat ze naar de wc moet.
Niet zindelijk en naar school
En nu komt de echte paniek: de basisschool. Want kinderen moeten zindelijk zijn voordat ze starten. En hoewel de juf ongetwijfeld begripvol is, kan ik moeilijk dagelijks bellen om te vragen of ik even een schone luier kan komen brengen. Of te wel, zolang ze niet zindelijk is, kan ze niet naar school.
Lees verder onder de advertentie
Loslaten of ingrijpen?
Aan goede ongevraagde adviezen is natuurlijk geen gebrek. De ene helft zegt: ‘Maak er geen strijd van, het komt vanzelf.’ De andere helft schreeuwt: ‘Stoppen met de luiers en géén weg terug!’ Maar eerlijk? Ik weet het even niet meer. Misschien wordt het tijd voor een radicale aanpak – geen luier meer, hoe groot de chaos ook wordt. Of… kan ik haar voorlopig thuishouden van school, tot ze zindelijk is. Meer opties lijk ik niet te hebben.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.