De puberteit is een lastige fase, tieners zetten zich af, komen in opstand of worden rebels. Ook Johanna (45), heeft daar last van. Haar 15-jarige dochter verzet zich namelijk tegen hun geloof.
Lees verder onder de advertentie
“Mijn dochter Emma is 15 en zit midden in die typische tienerfase. Nu zijn wij een protestants-christelijk gezin en we nemen het geloof heel serieus. Alleen Emma lijkt steeds meer te botsen met onze traditionele overtuigingen.
Lees verder onder de advertentie
Een baantje op zondag
Zo wil ze bijvoorbeeld een baantje op zondag. Je snapt wel hoe dat hier thuis valt. Zondag is voor ons heilig, letterlijk en figuurlijk. Maar ze begrijpt niet waarom het zo’n big deal is. Ze zegt dat ze gewoon wat geld wil verdienen en dat het haar niet uitmaakt welke dag het is. Bovendien krijgt ze op zondag dubbel betaald en dat is voor haar natuurlijk aantrekkelijk. Ik begrijp haar wel, maar het wringt toch.
En dan hebben we het nog niet eens over haar vriendje gehad. Ze is nog maar 15, voor mijn gevoel sowieso veel te jong voor dat gedoe. Maar goed, ik probeer begripvol te zijn. Het is tenslotte een normaal onderdeel van opgroeien. Maar het wordt voor mij echt lastig als ze begint over samen op één kamer slapen. Ik bedoel, hallo, waar zijn onze normen en waarden gebleven? Toch wil ik ook niet dat ze het gevoel heeft dat ik haar veroordeel.
Leren dat geloof belangrijk is
En dan is er nog het gedoe met de kerk. Vroeger ging ze altijd braaf mee, maar de laatste tijd wordt het steeds moeilijker om haar uit bed te krijgen op zondagochtend. Ze zegt dat ze liever uitslaapt of tijd doorbrengt met haar vriendje. Ik snap het wel, de kerk kan soms wat saai zijn voor tieners. Maar ik wil haar ook leren dat geloof belangrijk is, dat het ons verbindt als gezin.
Lees verder onder de advertentie
We hebben al verschillende gesprekken gehad, Emma en ik, maar het lijkt alsof we langs elkaar heen praten. Ze begrijpt mijn standpunt, maar ze blijft volhouden dat ze haar eigen keuzes wil maken. En ergens bewonder ik dat wel, haar vastberadenheid. Maar ik maak me ook zorgen, begrijp je? Ik wil niet dat ze de verkeerde paden inslaat, dat ze zichzelf verliest in al die wereldse verleidingen.
Ik probeer gewoon te blijven praten met haar, haar te blijven steunen, zelfs als ik het niet altijd eens ben met haar keuzes. Want uiteindelijk is ze mijn dochter en haar geluk staat voorop. En misschien moet ik wat meer loslaten, haar wat meer vrijheid geven om haar eigen weg te vinden, ook al is dat heel lastig.”
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Bizarre, hormonale of gewoonweg crazy aankopen. We doen ze allemaal weleens. Wekelijks vertelt een moeder aan Kek Mama over haar grootste, duurste of vreemdste miskoop. Deze keer Chantal (35) die een dure winterjas kocht voor haar dochter.