Zodra je kinderen krijgt, verandert alles. Je eigen plan trekken wordt een heel stuk lastiger. Blogger en moeder Steph Mignon weet dat als geen ander. Soms verlangt ze met weemoed terug naar vroeger.
Lees verder onder de advertentie
‘Ik krijg nooit meer de vrijheid terug die ik had’, schrijft ze op Scary Mommy.
Lees verder onder de advertentie
De boel de boel
Het verwisselen van tig vieze luiers, het voortdurende gehuil of de rommel in huis: vervelend, maar volgens Step zijn dat niet de lastigste dingen aan het moederschap. ‘Ik realiseerde me pas wat het moeilijkste is, toen een single vriendin mij vertelde wat ze op vrijdagavond ging doen’, vertelt Steph. ‘Ze had allerlei plannen: een wijntje hier, een feestje daar. Toen dacht ik terug aan vroeger. Hoe ik ’s nachts wel eens spontaan verdwaalde. Of hoe ik in een taxi belandde en de mooiste verhalen hoorde van de chauffeur, zonder ergens anders aan te denken. Nu ik moeder ben, zal ik die vrijheid nooit meer volledig ervaren. Ik kan niet meer de boel de boel laten, op de dansvloer of waar dan ook. Mijn kinderen zullen mijn beslissingen voor altijd bepalen. Indirect beslissen zij hoe mijn vrijdagavond of weekend eruit ziet.’
Die gedachte vindt Steph zowel fijn als beangstigend. ‘Natuurlijk regel ik soms een oppas, zoals iedereen doet. Ik ga uit eten, drink wat, bezoek een feestje hier en daar. Maar als ik eerlijk ben, sta ik bij al die momenten ook alweer in de startblokken om naar huis te rennen: is alles wel goed met mijn kinderen? Ze zijn het beste wat me ooit is overkomen, maar het gebrek aan vrijheid is tegelijkertijd het moeilijkste aan moeder zijn.’
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.