Als er maar één ding een zonde is, dan is het wel dingen tegen je zin doen. Tijd dus om het dit jaar helemaal anders te doen.
Lees verder onder de advertentie
Marjolein (41), moeder van Olivier (7), Yvette (6) en Lucas (4).
“De bucketlist heb ik ingeruild voor de fuck-it-list. We moeten al zoveel met zijn allen: aardig zijn, sociaal wenselijk gedrag vertonen, je huis aan kant hebben, je kinderen in het gareel houden, aan je carrière werken, sporten, appjes beantwoorden… Ik heb gemerkt dat ik veel dingen tegen mijn zin doe, dingen waarbij ik me ongemakkelijk voel. Terwijl ik liever energie steek in wat me blij maakt.
Vandaar de fuck-it-list met daarop: Oersaaie verjaardagen waar ik doodongelukkig zit te wezen skip ik voortaan. Zonde van mijn tijd. Gelukkig begrijpen de mensen om me heen ook wel dat we in de tropenjaren zitten. Doordeweeks drinken. Ik houd van mijn ene glas wijn per dag. Minder tijd aan het huishouden besteden. Het hoeft echt niet elke dag spic en span te zijn. Het abonnement op de krant opzeggen. Ik heb er geen tijd voor.
“Ik zal nooit maat 36 passen, dus ga ik niet meer heel streng lijnen”
Lees verder onder de advertentie
Ik zal nooit maat 36 passen, dus ga ik niet meer heel streng lijnen. Ik ga minder letten op bezoekersaantallen op mijn blog en likes op social media. Likes, reacties, volgen en ontvolgen, aan dat spelletje doe ik niet meer mee. Waarom wilde ik ook alweer vijf kilometer kunnen rennen? Ik vind drie eigenlijk goed genoeg.
Tot slot: iedereen tevreden houden. Ik houd liever mijn dierbaren tevreden. En nu maar zien hoezeer ik het kan volhouden met deze ‘voornemens’!”
Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Ouderschap is prachtig, maar soms ook doodvermoeiend. Gelukkig kunnen we leren van hoe ze het in Mozambique, Brazilië, Singapore en Maleisië aanpakken. Daar draait opvoeden minder om alles alleen doen en meer om samen dragen. En dat maakt het niet alleen lichter, maar ook leuker.