Er bestaat een lijst met ingrijpende gebeurtenissen in een mensenleven, maar als je die ziet, dan is alles wat daar opstaat eigenlijk een lachertje bij het hebben van kinderen, zoals daar zijn:
Lees verder onder de advertentie
Verhuizen
Wie wel eens zijn hele inboedel heeft moeten verhuizen weet: er is niks stressvoller dan al je meuk moeten uitzoeken, inpakken en verplaatsen. Behalve dat je met kinderen eigenlijk elke dag aan het inpakken, uitpakken, zeulen en verplaatsen bent. Daarnaast zijn je kinderen ongeveer de kwetsbaarste en meest waardevolle spullen die je ooit gaat bezitten, en je kan ze niet in bubbeltjesplastic wikkelen.
Lees verder onder de advertentie
Een bruiloft plannen
Een van de mooiste dagen van je leven, yeah right! Daar gaat dan wel ongeveer een jaar stress over locaties, gesteggel over het budget en gedoe over wie je allemaal wil uitnodigen aan vooraf (Hoezo, je ex komt ook!?). Op de dag zelf ben je zo bang voor alles wat er fout kan gaan, dat je blij bent als je na al het officiële gebeuren fijn aan de drank kan. Maar het plannen van een bruiloft is nog niks vergeleken bij het planvermorgen dat komt kijken bij het in banen leiden van een gezin. Elke. dag. weer. Geloof ons! En je krijgt er niet eens een belachelijk dure jurk, cadeautjes en champagne voor terug.
Lees verder onder de advertentie
Naar de tandarts gaan
Naar de tandarts gaan is voor veel mensen een grote bron van stress. Wanneer je eenmaal in de die stoel ligt, is er grote kans dat er pijn geleden gaat worden. Maar uiteindelijk word je er beter van, en valt het achteraf gezien best mee. Het ergst is eigenlijk de angst van te voren. Met kinderen weet je nooit wanneer je pijn gaat lijden, de enige zekerheid is dat het gaat gebeuren. En nog nooit heeft er iemand iets geleerd van met z’n blote voet keihard op een plotseling verschenen legoblokje trappen.
Als je op blind date gaat weet je nooit wie je voor je gaat krijgen. Voor hetzelfde geld is het iemand met wie je helemaal niets gemeen hebt, die gekke obsessies heeft, een vreselijke muzieksmaak, waar geen normaal gesprek mee te voeren valt of die ontzettend ranzig eet. Maar hoe erg het ook is, je hoeft diegene na een rampzalige avond gelukkig nooit meer te zien. Helaas ligt dat toch anders met je eigen kinderen. Dikke kans dat ze enkel naar de cd van Bumba willen luisteren, tot hun derde geen zinnig woord kunnen uitbrengen en zichzelf tijdens het eten helemaal ondersmeren. Helaas, hier is naar links swipen geen optie.
Lees verder onder de advertentie
Een sollicitatiegesprek
Een sollicitatiegesprek is superstressvol, jazeker. Maar als alles goed gaat en je een beetje capabel bent, krijg je de baan, en beter nog, betaald. Hierdoor heb je minder stress, want je hoeft niet meer naar andere sollicitaties, en je gaat niet failliet. Hoe anders is dat met kinderen. Het maakt niet uit of je capabel bent of niet, de kinderen zijn er nou eenmaal. Ondertussen krijg je alleen maar meer stress (Doe ik het allemaal wel goed? Verpest ik mijn kinderen niet voor de rest van hun leven?) en minder geld. Elke dag is als een nieuwe werkdag, maar dan met collega’s die zonder reden ineens keihard tegen je beginnen te schreeuwen.
Lees verder onder de advertentie
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.