‘De kerstvakantie zonder mijn kinderen was een ware kwelling’

25.12.2023 15:18
oud en nieuw drama zonder kinderen Beeld: Shutterstock

Oud en nieuw is niet voor iedereen een feest. Bijvoorbeeld als je net bent gescheiden of naar een ver buitenland verhuisd.

Eva (31), relatie, moeder van Boy (11) en Cas (9): “De dag na kerst vertrok mijn ex met de kinderen naar Oostenrijk voor een week wintersport. Het leek me heerlijk voor ze. Ik ben zelf a-sportief, maar heb twee heel sportieve zoons en ik gunde ze deze skivakantie met hun vader. Vriendinnen die hoorden dat ik een hele week kinderloos was, vulden vooraf al bijna alle dagen in met film- en theaterbezoek en etentjes. Voor oudjaar had ik al drie uitnodigen om bij hen en hun gezinnen te komen.

Een week alleen

Het leek me ook best fijn, een week alleen. Sinds augustus zijn mijn ex en ik uit elkaar. Al die tijd stond ik als moeder in de zorgmodus. Mijn ex en ik hebben geen co-ouderschap, hij ziet de jongens om het weekend twee dagen. Dit was de eerste keer na onze scheiding dat hij Boy en Cas een hele week had. Eindelijk bijtanken voor mij, dacht ik.

Maar het werd een ware kwelling. Ik heb bijna de hele week doorgebracht in bed. Ik had nergens zin in. Op mijn werk veinsde ik dat ik griep had en ik zegde ook alle etentjes en sociale verplichtingen af. In plaats daarvan liet ik pizza en sushi bezorgen die ik voor de tv opat.

Lees ook: Co-ouderen na de scheiding: ‘Het gemis van je kinderen went nooit’

Voorpret

Ik heb me nog nooit zo ontworteld gevoeld als in die week zonder mijn kinderen. Met als dieptepunt oudejaarsavond. Om zeven uur belden ex en kinderen mij op, helemaal hyper: ze gingen een nachtrodeltocht doen en daarna waren ze uitgenodigd voor taart en vuurwerk bij de eigenaar van het pension. ‘Kapot gaaf mama.’ Ze belden dus nu maar even, want om twaalf uur ging het vast niet lukken. Ik hoorde een hoop gelach en stemmen op de achtergrond. De jongens waren druk met de voorpret. Ze hadden natuurlijk weinig oor voor hun naar aandacht smachtende moeder.

Met een dikke keel wenste ik ze alvast gelukkig nieuwjaar en veel plezier. Daarna kreeg ik mijn ex aan de lijn die me vol enthousiasme toeriep dat hij al een optie had genomen op de accommodatie voor volgend jaar, omdat het hen zo goed beviel. ‘Ga jij maar lekker feest vieren met je vriendinnen vanavond’, wenste hij me toe. ‘Je hoort ons morgen wel weer.’

In verdriet Home Alone deel I t/m IV kijken

Verslagen hing ik op. Ik heb een kwartier zitten brullen uit zelfmedelijden. Om me vervolgens te wentelen in mijn verdriet door Home Alone deel I tot en met IV achter elkaar te kijken. Onzinnig natuurlijk. Toen de jongens een week later weer terug waren en elkaar ouderwets in de haren vlogen, dacht ik verlangend terug aan dat eenzame moment. Hoe erg was het nou om een paar dagen alleen te zijn? Mijn ex heeft voor dit jaar weer geboekt. Ik hoop dat ik nu wel kan genieten in plaats van mezelf zielig te vinden.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.