thuisbevalling-ziekenhuisbevalling-dit-moet-je-weten

Thuis of in het ziekenhuis bevallen: Kek Mama's Malu hoefde er niet lang over na te denken. Want al die rompslomp in haar huis? Nee, dank je.

Van de oude stempel

Mijn moeder is van de oude stempel: zolang het mogelijk is, lekker thuis bevallen. 'Why not?', zegt ze dan. 'Vrouwen in Afrika zetten geregeld in hun eentje onder een boom een kind op de wereld. En daarbij is niets fijner dan je eigen spullen bij de hand te hebben.' Allemaal leuk en aardig, maar ik moet er gewoon niet aan denken. Misschien ligt het aan m'n hormonen, maar ik zie helse scenario's voor me.

 

'De buurtapp stond roodgloeiend'

Stel: ik krijg weeën, bel de verloskundige dat ze kan komen en de liften in ons complex begeven het? Drama als je net als ik op de veertiende woont. Of dat je al puffend de buurman tegenkomt in de lift wanneer je door complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. En dat dat ding dan óók nog drie keer stopt op tussengelegen verdiepingen. Of dat je buurvrouw naderhand zegt: 'Dat was een pittige bevalling, niet? Het halve pand heeft je gehoord, de buurtapp stond roodgloeiend...' Nee hoor, gooi mij maar op een ziekenhuisbed - scheelt me ook weer wat wasjes na afloop.

 

Lees ook
Column Malu: 'Ik belde panisch naar het visserijbedrijf dat op de verpakking stond' >

 

'Alles bij de hand'

Natuurlijk is het bij iedere vrouw verschillend, maar mij geeft het een veilig gevoel. Mocht het misgaan, hebben artsen alles bij de hand. Ons kind kan goed worden gecheckt én ik heb niet gelijk het idee dat mijn vriend en ik als kersverse ouders aan ons lot worden overgelaten. Zo van 'hup, hier hebben jullie je kind, wij gaan weer!'

 

'Net een hotel'

Daarbij mag ik in het ziekenhuis (zonder medische indicatie) in een enorme suite met enorm bad te bevallen. Er is een mogelijkheid voor pijnbestrijding, mijn vriend mag blijven slapen en moeder en kind worden na de bevalling geen seconde van elkaar gescheiden. Je ontbijtje wordt klaargemaakt, bed verschoond... Net een hotel. Nouja, soort van, dan.

 

Twijfel jij nog om thuis of in het ziekenhuis te bevallen? Dan is het goed om met onderstaande punten rekening te houden (al verschilt het natuurlijk altijd per persoon): 

Voordelen van een thuisbevalling

 • Je hebt je eigen spullen / ligt in je eigen bed
 • Je kunt gevoelsmatig helemaal jezelf zijn
 • Dingen als douchen, eten en naar het toilet gaan heb je allemaal zelf in de hand

 

Nadelen van een thuisbevalling

 • Als de bevalling niet lekker loopt, moet je alsnog naar het ziekenhuis
 • Geen mogelijkheden voor pijnbestrijding
 • Kan alleen als je geen medische indicatie hebt
 • Je moet je bed op verhogers zetten, voldoende ruimte aan de zijkanten creëren en het kraampakket bij de hand hebben

 

Voordelen van een ziekenhuisbevalling

 • Je wordt omringd door zorgverleners
 • Een gynaecoloog en diverse apparatuur zijn vaak binnen handbereik. Misschien voel je je daardoor geruster en meer ontspannen
 • Er is een mogelijkheid voor pijnbestrijding
 • Je hebt geen rompslomp thuis

 

Nadelen van een ziekenhuisbevallig

 • Wordt alleen vergoed als je een medische indicatie hebt (anders betaal je € 341. Of je kunt je er extra voor laten verzekeren.)
 • Er zijn veel mensen die je niet kent, zoals verpleegkundigen, artsen in opleiding, gynaecologen, voedingsassistenten, et cetera
 • De sfeer in een ziekenhuis is anders dan thuis
 • Verpleegkundigen wisselen misschien van dienst tijdens jouw bevalling. Je hebt dus verschillende mensen aan je bed
 • Douche en toilet zijn niet altijd direct aan je kamer gekoppeld, soms moet je een gang over

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

gescheiden-ouders-herkenbaar

Sinds de scheiding loopt blogger en moeder Michelle Dempsey tegen een hoop dingen aan. Op Scary Mommy zet ze vijf punten op een rij, in de hoop dat andere (gescheiden) ouders zich hierin herkennen.

1. Je propt 'jouw dagen' helemaal vol

"Voor mijn scheiding haalde ik mijn dochter op van school, liet ik haar achter bij de oppas en ging ik weer aan het werk. Nu, op de dagen dat ze bij mij is, stopt de wereld om 15.00 uur. Ik zorg ervoor dat er geen mailtje belangrijker is dan het avondeten met mijn dochter, en dat ik haar rondjes kan zien draaien, met haar kan kleuren of dat we samen lieveheersbeestjes kunnen zoeken in de achtertuin."

 

2. Je worstelt met het ritme van je kind

"Ik heb zo mijn best gedaan om mijn dochter in haar eigen bed te laten slapen, maar toen ze na de vakantie bij haar vader weer terugkwam, was dat hele ritme (je raadt het al) weg. Het is niet dat mijn ex mijn harde werk opzettelijk wilde saboteren, het is gewoon moeilijk om op twee plekken consistent te blijven."

 

Lees ook
Co-ouderen na de scheiding: 'Het gemis van je kinderen went nooit' >

 

3. Je vraagt je steeds af of je het niet verknoeit

"Het eerste wat in me opkomt als m'n zoon weer een 'Ik wil mama-meltdown' heeft, is: 'Krijgt hij hier op latere leeftijd last van?' Vervolgens krijg ik een schuldgevoel en moet ik mezelf er weer even aan herinneren waarom mijn ex en ik op dit punt waren beland. 'Het is beter zo', zeg ik dan steeds. 'Dit is beter dan getuige moeten zijn van twee ruziënde ouders.'"

 

4. Je mist van alles

"Natuurlijk is er niets mooiers dan vrolijke FaceTime-telefoontjes van mijn dochter krijgen als ze bij haar vader is, maar als ze dan vertelt dat ze bij Disney on Ice was en haar held Elsa zag, baal ik dat ik daar niet bij was. Want dat is wat het ouderschap zo mooi maakt."

 

5. Je voelt je rot om een uitnodiging af te slaan omdat je kind dat weekend niet bij jou is

"Er is niets erger dan dat. Het blijft rot dat mijn kind een samenzijn met vrienden of een weekend met familie mist, omdat ons schema dat niet toelaat. En hoe hard je ook probeert om van te voren te plannen, er zijn altijd last-minute speelafspraken of bezoekjes van familie."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >