thuisbevalling-ziekenhuisbevalling-dit-moet-je-weten

Thuis of in het ziekenhuis bevallen: Kek Mama's Malu hoefde er niet lang over na te denken. Want al die rompslomp in haar huis? Nee, dank je.

Van de oude stempel

Mijn moeder is van de oude stempel: zolang het mogelijk is, lekker thuis bevallen. 'Why not?', zegt ze dan. 'Vrouwen in Afrika zetten geregeld in hun eentje onder een boom een kind op de wereld. En daarbij is niets fijner dan je eigen spullen bij de hand te hebben.' Allemaal leuk en aardig, maar ik moet er gewoon niet aan denken. Misschien ligt het aan m'n hormonen, maar ik zie helse scenario's voor me.

 

'De buurtapp stond roodgloeiend'

Stel: ik krijg weeën, bel de verloskundige dat ze kan komen en de liften in ons complex begeven het? Drama als je net als ik op de veertiende woont. Of dat je al puffend de buurman tegenkomt in de lift wanneer je door complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. En dat dat ding dan óók nog drie keer stopt op tussengelegen verdiepingen. Of dat je buurvrouw naderhand zegt: 'Dat was een pittige bevalling, niet? Het halve pand heeft je gehoord, de buurtapp stond roodgloeiend...' Nee hoor, gooi mij maar op een ziekenhuisbed - scheelt me ook weer wat wasjes na afloop.

 

Lees ook
Column Malu: 'Ik belde panisch naar het visserijbedrijf dat op de verpakking stond' >

 

'Alles bij de hand'

Natuurlijk is het bij iedere vrouw verschillend, maar mij geeft het een veilig gevoel. Mocht het misgaan, hebben artsen alles bij de hand. Ons kind kan goed worden gecheckt én ik heb niet gelijk het idee dat mijn vriend en ik als kersverse ouders aan ons lot worden overgelaten. Zo van 'hup, hier hebben jullie je kind, wij gaan weer!'

 

'Net een hotel'

Daarbij mag ik in het ziekenhuis (zonder medische indicatie) in een enorme suite met enorm bad te bevallen. Er is een mogelijkheid voor pijnbestrijding, mijn vriend mag blijven slapen en moeder en kind worden na de bevalling geen seconde van elkaar gescheiden. Je ontbijtje wordt klaargemaakt, bed verschoond... Net een hotel. Nouja, soort van, dan.

 

Twijfel jij nog om thuis of in het ziekenhuis te bevallen? Dan is het goed om met onderstaande punten rekening te houden (al verschilt het natuurlijk altijd per persoon): 

Voordelen van een thuisbevalling

 • Je hebt je eigen spullen / ligt in je eigen bed
 • Je kunt gevoelsmatig helemaal jezelf zijn
 • Dingen als douchen, eten en naar het toilet gaan heb je allemaal zelf in de hand

 

Nadelen van een thuisbevalling

 • Als de bevalling niet lekker loopt, moet je alsnog naar het ziekenhuis
 • Geen mogelijkheden voor pijnbestrijding
 • Kan alleen als je geen medische indicatie hebt
 • Je moet je bed op verhogers zetten, voldoende ruimte aan de zijkanten creëren en het kraampakket bij de hand hebben

 

Voordelen van een ziekenhuisbevalling

 • Je wordt omringd door zorgverleners
 • Een gynaecoloog en diverse apparatuur zijn vaak binnen handbereik. Misschien voel je je daardoor geruster en meer ontspannen
 • Er is een mogelijkheid voor pijnbestrijding
 • Je hebt geen rompslomp thuis

 

Nadelen van een ziekenhuisbevallig

 • Wordt alleen vergoed als je een medische indicatie hebt (anders betaal je € 341. Of je kunt je er extra voor laten verzekeren.)
 • Er zijn veel mensen die je niet kent, zoals verpleegkundigen, artsen in opleiding, gynaecologen, voedingsassistenten, et cetera
 • De sfeer in een ziekenhuis is anders dan thuis
 • Verpleegkundigen wisselen misschien van dienst tijdens jouw bevalling. Je hebt dus verschillende mensen aan je bed
 • Douche en toilet zijn niet altijd direct aan je kamer gekoppeld, soms moet je een gang over

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van Vaderdag tot aan kroelen met een kip: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Voor alle vaders

 

Lief

 

Ik kon niet kiezen, dus werden het er drie... 💙 #goodmorning #friday #playtime #earlymorning #babyotis

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op

 

Gezinsuitbreiding

 

Eerste kennismaking van Gioia en Capo! 🐾🐾 @amalia_samipersad

Een bericht gedeeld door MoniQue Noël (@moniquenoell) op

 

Deze kan zo ingelijst worden

 

Lekker uitwaaien

 

Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Mooie woorden

 

Het is vandaag vaderdag. Ik heb lang getwijfeld dit te schrijven. Maar dit is mijn persoonlijke pagina en ik zie de hele dag prachtige foto’s voorbij komen van vaders. Dus ik stel me kwetsbaarder op dan ooit. Dit is een normale terug komende dag voor velen. Door deze dag voel ik me wel altijd anders. Ik zie mijn vader al bijna 20 jaar niet meer. De situatie is gelopen zoals ie is gelopen en ik heb er in principe vrede mee. Maar ik geloof er heilig in dat een kind moet zien waar hij of zij vandaan komt via iemand die een vader en moederrol heeft. Een kind moet zich kunnen spiegelen aan twee verschillende meningen, zienswijzes. De zaal in kijken bij een eindtoneelstuk en twee trotse blikken zien. Bedenk maar eens wat je wel met je moeder deed en niet met je vader. Ze vormen je beide op een andere manier. Ik heb gelukkig een sterke moeder die me het gevoel heeft gegeven er 200% voor me te zijn. Toch merk ik dat mijn keuzes en zelfvertrouwen minder sterk zijn dan vrienden die beiden ouders hadden. We leven in een tijd waar scheiden schering en inslag is. Ik weet dat het soms moeilijk is om het te laten werken tussen ex-partners maar als ouder moet je je altijd volledig inzetten om de schade voor de kids te beperken. Het gaat niet om ons de ouders maar het kind. Ik ben trots op het feit dat mijn kids worden geliefd door hun ouders en stiefouders ondanks dat het niet altijd makkelijk is. Dus vandaag hef ik het glas voor iedereen die zijn verantwoording neemt voor kinderen door er voor ze zijn, ze het gevoel te geven dat ze het waard zijn. Voor de vaders, alleenstaande moeders, stiefvaders, pleegouders en iedereen die zorgt. Lets nourish the future😘

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

Lekker kroelen

 

Kroelkip

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op

 

Papa is er altijd om je te vangen

 

Fijne vaderdag liefste!!! #vaderdag #SammyRose #JackieRey

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op

 

Assepoester

 

Assepoester 👠 #lief #takecare

Een bericht gedeeld door S O P H I E (de Buisonjé) (@sophiedbuisonje) op

 

Hoe verzin je het

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bruiloften zonder kinderen
Beeld: Unsplash

Moeder Amber Leventry en haar vrouw zijn uitgenodigd op een bruiloft. Die verboden is voor kinderen. En ze kunnen niet wachten.

Kijk, dat twee van hun beste vriendinnen met elkaar gaan trouwen is al een feest op zich, schrijft ze op ScaryMommy. Maar een feest met overnachting, anderhalf uur verwijderd van huis, waar haar dochter nadrukkelijk niet welkom is: ‘Serieus, dat is bijna nog mooier dan een homohuwelijk’, aldus Amber. Want wie doft zich nou helemaal op voor een knalfeest waarop je ook je eigen huwelijk een beetje herbeleeft, om zich vervolgens druk te maken of de kinderen niet door de speeches heen huilen?

 

Hun dag, jouw stoorzender

Toch voelen veel mensen zich gepikeerd wanneer kinderen niet welkom zijn op een bruiloft, constateert ze. En daar snapt ze niks van. ‘Hallo, jíj bent de uitverkorene op de genodigdenlijst, ze spenderen geld en drank en eten aan je. Oké, je moet er misschien wat voor reizen en een cadeautje kopen, maar wanneer iemand je uitnodigt op de belangrijkste dag van haar leven, dan is dat gewoon een eer.’ Dus waarom zou het resultaat van jouw huwelijk – je kind, dus – onderdeel (of in het ergste geval: stoorzender) moeten zijn van die ene, speciale dag van jouw vrienden?’ Laat het bruidspaar in vredesnaam nog even genieten van de kinderloosheid, voordat ze zich in luiers en slapeloze nachten storten, vindt ze.

Amber heeft ook genoeg bruiloften meegemaakt mét kinderen, inclusief haar eigen. ‘Maar ons kind zat nog in de buik van mijn vrouw, en bleef dus tenminste stil toen we onze geloften aflegden.’

 

Lees ook:
‘Doe me een lol en laat je kind thuis tijdens bruiloften’ >

 

‘Sorry, geen oppas’

Naast een avond onbezorgd feesten zonder je even moeder of vader te voelen, hebben kindvrije bruiloften nog een ander groot voordeel, vindt Amber: ‘Ze bieden hét excuus om niet te gaan.’ Wanneer het de trouwerij is van die ene collega met wie je echt geen privécontact hoeft, bijvoorbeeld. Of het zo’n extravagant feest is, dat je al blut bent wanneer je maar naar de uitnodiging kijkt. ‘Zeg simpelweg: “Sorry, geen oppas”, en de hele boel is getackeld’, aldus Amber.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >