Column Malu: ‘Thuis bevallen? Ik moet er niet aan denken’
Thuis of in het ziekenhuis bevallen: Kek Mama’s Malu hoefde er niet lang over na te denken. Want al die rompslomp in haar huis? Nee, dank je.
Van de oude stempel
Mijn moeder is van de oude stempel: zolang het mogelijk is, lekker thuis bevallen. ‘Why not?’, zegt ze dan. ‘Vrouwen in Afrika zetten geregeld in hun eentje onder een boom een kind op de wereld. En daarbij is niets fijner dan je eigen spullen bij de hand te hebben.’ Allemaal leuk en aardig, maar ik moet er gewoon niet aan denken. Misschien ligt het aan m’n hormonen, maar ik zie helse scenario’s voor me.
‘De buurtapp stond roodgloeiend’
Stel: ik krijg weeën, bel de verloskundige dat ze kan komen en de liften in ons complex begeven het? Drama als je net als ik op de veertiende woont. Of dat je al puffend de buurman tegenkomt in de lift wanneer je door complicaties alsnog naar het ziekenhuis moet. En dat dat ding dan óók nog drie keer stopt op tussengelegen verdiepingen. Of dat je buurvrouw naderhand zegt: ‘Dat was een pittige bevalling, niet? Het halve pand heeft je gehoord, de buurtapp stond roodgloeiend…’ Nee hoor, gooi mij maar op een ziekenhuisbed – scheelt me ook weer wat wasjes na afloop.
Lees ook
Column Malu: ‘Ik belde panisch naar het visserijbedrijf dat op de verpakking stond’ >
‘Alles bij de hand’
Natuurlijk is het bij iedere vrouw verschillend, maar mij geeft het een veilig gevoel. Mocht het misgaan, hebben artsen alles bij de hand. Ons kind kan goed worden gecheckt én ik heb niet gelijk het idee dat mijn vriend en ik als kersverse ouders aan ons lot worden overgelaten. Zo van ‘hup, hier hebben jullie je kind, wij gaan weer!’
‘Net een hotel’
Daarbij mag ik in het ziekenhuis (zonder medische indicatie) in een enorme suite met enorm bad te bevallen. Er is een mogelijkheid voor pijnbestrijding, mijn vriend mag blijven slapen en moeder en kind worden na de bevalling geen seconde van elkaar gescheiden. Je ontbijtje wordt klaargemaakt, bed verschoond… Net een hotel. Nouja, soort van, dan.
Twijfel jij nog om thuis of in het ziekenhuis te bevallen? Dan is het goed om met onderstaande punten rekening te houden (al verschilt het natuurlijk altijd per persoon):
Voordelen van een thuisbevalling
- Je hebt je eigen spullen / ligt in je eigen bed
- Je kunt gevoelsmatig helemaal jezelf zijn
- Dingen als douchen, eten en naar het toilet gaan heb je allemaal zelf in de hand
Nadelen van een thuisbevalling
- Als de bevalling niet lekker loopt, moet je alsnog naar het ziekenhuis
- Geen mogelijkheden voor pijnbestrijding
- Kan alleen als je geen medische indicatie hebt
- Je moet je bed op verhogers zetten, voldoende ruimte aan de zijkanten creëren en het kraampakket bij de hand hebben
Voordelen van een ziekenhuisbevalling
- Je wordt omringd door zorgverleners
- Een gynaecoloog en diverse apparatuur zijn vaak binnen handbereik. Misschien voel je je daardoor geruster en meer ontspannen
- Er is een mogelijkheid voor pijnbestrijding
- Je hebt geen rompslomp thuis
Nadelen van een ziekenhuisbevallig
- Wordt alleen vergoed als je een medische indicatie hebt (anders betaal je € 341. Of je kunt je er extra voor laten verzekeren.)
- Er zijn veel mensen die je niet kent, zoals verpleegkundigen, artsen in opleiding, gynaecologen, voedingsassistenten, et cetera
- De sfeer in een ziekenhuis is anders dan thuis
- Verpleegkundigen wisselen misschien van dienst tijdens jouw bevalling. Je hebt dus verschillende mensen aan je bed
- Douche en toilet zijn niet altijd direct aan je kamer gekoppeld, soms moet je een gang over
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >