Column Malu: ‘Ik belde panisch naar het visserijbedrijf dat op de verpakking stond’

07.03.2018 12:46
belde-naar-visserijbedrijf

Geen half doorbakken biefstuk, rauwe eieren of vis: natuurlijk moet je letten op wat je eet als je zwanger bent, maar Kek Mama’s Malu sloeg hier een tikje in door.

En dat realiseerde ze zich pas toen ze nog net niet hyperventilerend met een visserijbedrijf aan de telefoon hing.

 

Broodje kaas?

‘Je kan ook overdrijven’, denk ik nu als ik terugdenk aan de momenten dat ik alles eerst tien keer checkte voordat ik het in m’n mond stopte. Dat moment dat ik in de bedrijfskantine aan een collega vroeg of ik wel een broodje kaas mocht, bijvoorbeeld. Of die keer dat ik geen zin had om te koken, toen maar een kant-en-klare salade van Albert Heijn kocht (oké, misschien niet de gezondste keuze, maar ik had last van m’n hormonen. En was moe. En had nergens puf voor) en vervolgens zag dat er tonijn in de salade zat. 

 

Tonijn uit blik

Tonijn ja. Geen rauwe tonijn of van dat voorverpakte spul, gewoon een simpele tonijn uit blik. Maar ondanks dat ik al -tig keer had gelezen dat dit geen kwaad kon, kreeg ik het na m’n eerste hap al benauwd. En wat doe je dan als zwangere emotiebom? Dan ren je naar de prullenbak, vis je de verpakking eruit en kijk je met welke ingrediënten de supermarkt jou en je embryo probeert te vergiftigen. Althans, dat deed ík.

 

Lees ook
Column Malu: ‘Alleen al bij het woord ‘positiekleding’ kreeg ik de rillingen’ >

 

Keurmerk

Maar toen ik uit dat lijstje niets kon opmaken, zocht ik naar het eerste de beste bedrijf op de verpakking -het MSC-keurmerk- en belde ze op. Wist ik veel dat dit alleen een sticker is dat aangeeft dat de vis in de salade ‘eerlijk’ gevangen is…

 

‘Geen trek meer’

Dit werd me al snel duidelijk toen er een ietwat knorrige man aan de andere kant van de lijn hing. Hij gromde, vertelde me meer over het keurmerk, lachte vervolgens en zei dat ik beter de klantenservice van Albert Heijn kon bellen. Dit advies volgde ik op en de supermarkt verzekerde me dat ik de salade (thank the Lord) veilig kon eten. Al had ik er na die telefoontjes al geen trek meer in…

 

Roodgloeiend

Om ervoor te zorgen dat de telefoon van die MSC-man niet roodgloeiend staat door alle panische zwangeren (toegegeven: ik ging wel héél ver), heb ik een lijstje gemaakt: wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Opdat dit voor altijd duidelijk is.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >