belde-naar-visserijbedrijf

Geen half doorbakken biefstuk, rauwe eieren of vis: natuurlijk moet je letten op wat je eet als je zwanger bent, maar Kek Mama’s Malu sloeg hier een tikje in door.

En dat realiseerde ze zich pas toen ze nog net niet hyperventilerend met een visserijbedrijf aan de telefoon hing.

 

Broodje kaas?

'Je kan ook overdrijven', denk ik nu als ik terugdenk aan de momenten dat ik alles eerst tien keer checkte voordat ik het in m'n mond stopte. Dat moment dat ik in de bedrijfskantine aan een collega vroeg of ik wel een broodje kaas mocht, bijvoorbeeld. Of die keer dat ik geen zin had om te koken, toen maar een kant-en-klare salade van Albert Heijn kocht (oké, misschien niet de gezondste keuze, maar ik had last van m'n hormonen. En was moe. En had nergens puf voor) en vervolgens zag dat er tonijn in de salade zat. 

 

Tonijn uit blik

Tonijn ja. Geen rauwe tonijn of van dat voorverpakte spul, gewoon een simpele tonijn uit blik. Maar ondanks dat ik al -tig keer had gelezen dat dit geen kwaad kon, kreeg ik het na m'n eerste hap al benauwd. En wat doe je dan als zwangere emotiebom? Dan ren je naar de prullenbak, vis je de verpakking eruit en kijk je met welke ingrediënten de supermarkt jou en je embryo probeert te vergiftigen. Althans, dat deed ík.

 

Lees ook
Column Malu: 'Alleen al bij het woord 'positiekleding' kreeg ik de rillingen' >

 

Keurmerk

Maar toen ik uit dat lijstje niets kon opmaken, zocht ik naar het eerste de beste bedrijf op de verpakking -het MSC-keurmerk- en belde ze op. Wist ik veel dat dit alleen een sticker is dat aangeeft dat de vis in de salade 'eerlijk' gevangen is...

 

'Geen trek meer'

Dit werd me al snel duidelijk toen er een ietwat knorrige man aan de andere kant van de lijn hing. Hij gromde, vertelde me meer over het keurmerk, lachte vervolgens en zei dat ik beter de klantenservice van Albert Heijn kon bellen. Dit advies volgde ik op en de supermarkt verzekerde me dat ik de salade (thank the Lord) veilig kon eten. Al had ik er na die telefoontjes al geen trek meer in...

 

Roodgloeiend

Om ervoor te zorgen dat de telefoon van die MSC-man niet roodgloeiend staat door alle panische zwangeren (toegegeven: ik ging wel héél ver), heb ik een lijstje gemaakt: wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap. Opdat dit voor altijd duidelijk is.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >