trots delen
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Hebben meer gescheiden moeders dat? Dat enorm grote gevoel, zo nu en dan, van eenzaamheid. Niet alleen bij de vijftiende film die je eentje zit te kijken, of kokend met twee kinderen aan je been terwijl je NU een man in je leven nodig hebt, maar gewoon op momenten waarop je het niet verwacht, op moment dat het je overvalt.
 

'Sjonge, wat voel ik me eenzaam'

Zo’n enorm eenzame avond is het vanavond. De jongens liggen te slapen, Jan met een paracetamolletje omdat-ie koorts heeft en Dries tevreden, zo te horen aan het rustig ademen dat klinkt uit de babyfoon. Ik zit voor me uit te staren. De oppas heb ik afgebeld omdat sporten niet belangrijker is dan direct naast Jan zijn bed staan mocht hij wakker worden. Maar sjonge, wat voel ik me eenzaam.

Vandaag heb ik wel tweehonderd mensen gezien, en wel dertig mensen gesproken. In de supermarkt, bij de kapper, op het schoolplein, in de klas van Jan, via Whatsapp, mijn lief tijdens het avondeten en zelfs via de ouderwetse vaste telefoon, hoewel dat verkeerd verbonden was. Waarom overvalt dit enorme gevoel van eenzaamheid mij dan zo?
 

Delen

Misschien heeft het te maken met het feit dat ik letterlijk alleen ben op dit moment, misschien omdat mijn kleine jongen ziek is, misschien heeft het te maken met het allereerste speelafspraakje ooit, vanmiddag gemaakt door Jan zelf. Of misschien heeft het te maken met dat ik dat voorgaande met helemaal niemand kan delen. Nou ja kán delen wel, maar écht delen? Dat niet. Niemand voelt voor die twee kinderen wat ik voel voor hen. Zelfs mijn ex niet. Niet dat ik denk dat hij niet van hen houdt, maar zoveel als ik doe is eigenlijk onmogelijk. En al deed hij het wel, delen met hem kan ik het ook niet.
 

'Wat een geweldig kind'

Vanmiddag ontplofte ik bijna van trots en overstroomde ik bijna van liefde toen Jan ietwat voorzichtig vroeg aan Levi of hij met hem wilde spelen. Ik wil hem optillen, op mijn nek zetten en schaamteloos over het schoolplein schreeuwen ‘Jaaaaaaa, vaders en moeders, jongens en meisjes, mijn kind, mijn kleine jongen heeft voor het eerst een speelafspraak gemaakt, helemaal zelf, wat een geweldig kind’.

Dat andere moeders dit gevoel kennen geloof ik wel. Die schaamteloze trots en liefde voor je eigen kind. Maar waarschijnlijk delen zij dit gevoel aan het einde van de dag met hun man en de vader van dat fantastische kind. En waarschijnlijk is die vent dan net zo trots als die moeder en liggen ze samen uit elkaar te knallen van trots en vallen ze met een glimlach op hun mond in slaap.

Ik niet. Ik zit alleen op de bank. Net als elke andere doordeweekse avond. Maar vanavond hakt het erin. Eenzaam, maar glimmend van trots, pink ik een traantje weg. Even twijfel ik nog of ik het in de vriendinnen-app zal zetten. Maar ach, laat ik dat maar niet doen, de Hollandse nuchterheid, en de Achterhoekse bescheidenheid laten spreken. Mijn kind mag dan wel de allerleukste, knapste, liefste en slimste zijn, dat vinden al die andere moeders ook. En terecht.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >