Beeld: 123RF
Beeld: 123RF

Lieve (31) is moeder van Jan (3) en Dries (1). Na een heftige scheiding heeft ze de liefde opnieuw gevonden in Rogier, met wie ze een latrelatie heeft. Voor Kek Mama schrijft ze over alles wat ze sindsdien doormaakt.

Wat zou het fijn zijn geweest om gewoon dit jaar de scheiding rond te maken, duidelijkheid te krijgen en rust te ervaren. Met Oud en Nieuw één van de meeste vreemde jaren in mijn leven letterlijk af te sluiten. Glaasje champagne erbij en samen met de mensen van wie ik hou uitkijken naar een zonnige toekomst, in plaats van dagelijks met het verleden bezig te zijn.

Eindelijk valt hij op de mat. De brief van de rechtbank met de datum en het tijdstip om de scheiding rond te maken. Helaas later dan verwacht. Zei mijn advocate een aantal weken geleden er nog bijna zeker van te zijn het vóór het nieuwe jaar af te kunnen ronden, blijkt dit nu toch niet zo te zijn.
 

Eenzaamheid

Als ik onderweg ben naar mijn studie, rij ik bijna letterlijk langs die bewuste rechtbank. Ineens bekruipt me een naar gevoel. Het gevoel van iets definitiefs, maar ook van enorme eenzaamheid. Over een aantal weken zal ik dezelfde route in mijn eentje rijden om te gaan scheiden van de man waarmee ik een aantal jaren geleden besloot de rest van mijn leven te delen. Lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Met een rechter die zal bepalen omdat wij er samen niet uit kunnen komen. Het voelt triest die handtekening die ik viereneenhalf jaar geleden vol overtuiging zette, uit ons trouwboekje te moeten gummen.

Na bijna een jaar gescheiden van elkaar te hebben geleefd, weet ik ook heus wel dat het niet meer goed komt - of ooit goed zal komen, maar het voelt als falen. Ik heb gefaald, ik heb het niet gezien, ik wist niet dat hij zo graag van me af wilde. Zo graag dat hij eerste kerstdag uitkoos om te vertrekken.
 

'Dit is iets van mij alleen'

Over een aantal weken zal ik helemaal alleen naar dat proces gaan omdat ik voel dat dit iets van mij alleen is. Niemand staat in mijn schoenen, er is niemand die dit gevoel kent, alleen ik. Ik wil dit in mijn eentje afsluiten, net zoals ik in mijn eentje besloot dat het een fantastisch idee zou zijn als ik met deze man zou trouwen. Ook toen was er niemand die mijn handje vasthield op het moment dat ik ‘ja’ zei op zijn aanzoek.
 

Herstel

Zin heb ik er niet in. Het voelt alsof mijn derde keizersnee is gepland. Ik weet de datum, ben rete-zenuwachtig en weet dat het enorm pijn gaat doen. Er zullen tranen vloeien, er zal ook nog wel een periode van herstel zijn, maar ik kijk ook uit naar het moment dat het zover is en mijn nieuwe leven als vrije vrouw zal worden ‘geboren’. En dat vier ik dan niet met een beschuitje met roze muisjes, maar met een glaasje champagne - of twee. Heeft het toch nog voordelen, dat scheiden na de jaarwisseling.

relatietherapie kinderen
Beeld: Pixabay

En dan loopt het ineens – of eigenlijk al veel langer – niet meer zo lekker in jullie relatie. Welke soorten relatietherapie zijn er, ook als je kinderen hebt?

 

EFT-relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie staat voor Emotionally Focused Therapy. Klinkt interessant, maar wat houdt het in? Allereerst verraadt de naam al dat deze therapie zich richt op emoties. Er wordt gekeken naar patronen binnen jullie relatie (altijd en eeuwig ruzie over geld of een niet-uitgeruimde vaatwasser), zodat jullie deze leren te herkennen en te begrijpen. Want je weet zelf ook wel: vaak gaat het niet eens om die vervloekte afwas, maar wat eronder ligt (geen rekening houden met elkaar, je in de steek gelaten voelen). Ook gaan jullie kijken naar oud zeer. Daarna gaan jullie met behulp van de therapeut bouwen aan een nieuwe, veilige basis waarin jij en je partner elkaar om steun en begrip vragen, in plaats van elkaar verwijten te maken. Er wordt naar het hele gezin gekeken en onderzocht waar jullie het meeste behoefte aan hebben.

Meer info vind je hier.

 

Samengesteld gezin coaching

Hij heeft al kinderen, jij hebt al kinderen, en samen werden jullie verliefd. Mooi sprookje toch? Er zijn in Nederland ontelbaar veel samengestelde gezinnen. Maar de cijfers hierover zijn niet best: 60% van zulke gezinnen redt het uiteindelijk niet. Grootste knelpunten: verschil in opvoeding (‘Van mama mag het wel en jij bent mijn vader niet!’), mag je iets zeggen over je stiefkind, bemoeienissen van ex-partners en ga zo maar door. Gelukkig is er speciale coaching voor samengestelde gezinnen. Deze hulp is erop gericht om rust te creëren in jullie leven en relatie. De bedoeling is om jullie samengestelde, unieke gezin goed op de rails te zetten, met jullie eigen gezinscultuur. Want eerlijk is eerlijk: elke familie is anders. De praktische adviezen hebben als doel om binnen 3 tot 5 maanden voor meer balans te zorgen in jullie hele gezin. En dat is heel, héél erg fijn, voor iedereen.

Meer info vind je hier.

 

Lees ook
LIEFDE: Zo kan het dus ook: blij met je scheiding >

 

Systeemtherapie

Relatieproblemen gaan vaak veel verder dan alleen de band tussen jou en je partner. Als jullie kinderen hebben, horen die ook bij de relatiedynamiek. Bij systeemtherapie wordt gekeken naar het sociale systeem waarvan je deel uitmaakt, zoals je gezin. En hierin staat vooral de wisselwerking met andere personen bij het probleem centraal.  Het kan dus zijn dat je deze therapie niet alleen met je partner doet, maar ook met jouw eigen ouders of je kinderen (als die oud genoeg zijn). De systeemtherapeut kijkt dus naar het hele gezin, en iedereen wordt bij de oplossing betrokken. Soms zie je dat bepaalde obstakels van generatie op generatie worden doorgegeven: jij mocht vroeger nooit ‘huilen om niets’, en ineens snauw je dat ook naar je eigen kids. Deze vorm van therapie is heel geschikt om ook dit soort opvoedingskwesties te doorbreken.

Meer info vind je hier.

 

Oplossingsgerichte therapie

Oké, jullie weten dat het niet heel lekker gaat in jullie relatie. Maar elk huisje heeft z’n kruisje en jullie willen niet te veel kibbelen over hoe deze impasse is ontstaan. Dan is oplossingsgerichte therapie iets voor jullie. Deze hulpsoort gaat niet over hoe jullie problemen ontstaan zijn en het analyseren hiervan, maar is gericht op het oplossen ervan. De therapeut helpt jullie te kijken naar de momenten waarop het wel goed gaat en hoe jullie onderlinge situatie is als jullie troubles er niet zijn. Wat gaat er dan wél goed en hoe komt dat? En: hoe houden jullie dit vol? Lekker positief, kortom.

Meer info vind je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

partner wil geen sex meer

Het is volgens seksuologe Hanneke Termeer een veel voorkomend probleem in haar praktijk: dat een van de twee geen behoefte (meer) heeft aan seks.

Maar wat kun je hieraan doen? 
 

Van goeden huize

Termeer: "Het is menselijk gedrag dat je er op zo'n moment van uitgaat dat het aan jou ligt", vertelt ze. "Je denkt dat je niet meer aantrekkelijk bent, niet goed genoeg bent of dat hij/zij een ander wil. Maar negen van de tien keer is dit niet zo." De seksuologe adviseert dan ook om het niet direct op jezelf te betrekken. Bespreek het met elkaar. "Je moet van goeden huize komen om dit probleem aan te durven halen, maar het is wel het beste."

 

Lees ook
Hoe vaak sex per maand is 'normaal'? >

 

'Doet-ie het of doet-ie het niet?'

Het probleem ligt volgens Hanneke vaak heel ergens anders: de partner heeft het druk op werk, of heeft last van lichamelijke klachten zoals beginnende erectieproblemen, met als gevolg: 'prestatiedrang'. "Als een man steeds bezig is met 'doet-ie het of doet-ie het niet' kan dat impact hebben op jullie seksleven. Probeer hier geduldig mee om te gaan, want alleen dan kan die druk verdwijnen."

 

Niet vreemd

Wel wil de seksuologe duidelijk maken dat het helemaal niet vreemd is dat een van de twee niet altijd zin heeft in seks: "Ik bedoel, je hebt toch ook niet altijd zin om te koken? Maar ga het gesprek wel aan als dit vaak gebeurt."

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >