kind-leren-omgaan-geld

Hoe zorg je ervoor dat jouw kind leert wat de waarde van geld is? En hoe kun je de financiële opvoeding het beste aanpakken? Wij vroegen budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It om tips.

"Financieel opvoeden begint al op jonge leeftijd", vertelt ze. 
 

Talenten

Haar zoon Boaz is 3 jaar en leert nu al dat geld waarde heeft. "In het begin gaf ik 'm nog weleens wat lekkers in de winkel, maar nu leer ik hem dat hij ervoor moet betalen: als hij iets wil hebben, maak ik hem duidelijk dat het geld kost." Wel vindt Joëlla het belangrijk dat geld geen negatieve lading krijgt: "Daarom zeg ik ook nooit: 'Papa is aan het werk om centjes te verdienen'. Nee: 'Papa heeft er plezier in en dáárom is-ie aan het werk'. Op deze manier leert je kind ook dat werk niet iets is om tegenop te zien: je kunt er al je talenten in kwijt."
 

Lees ook
5x superhandige apps om geld te besparen >

 

Boodschappenbudget

Ook een fijne tip: betrek kinderen bij de financiën. En dan hoef je ze echt geen omzet/schuld-balans onder de neus te schuiven. Joëlla: "Nee hoor, het kan heel simpel zijn. Vertel bijvoorbeeld wat jullie boodschappenbudget is als je samen aan het winkelen bent en laat ze meerekenen wanneer je wat in je kar gooit. Dit kan je doen rond hun zevende jaar."
 

Zakgeld

"Zakgeld geven is ook een goede manier om je kind te leren wat het nut van geld is", vindt Joëlla. "Probeer uit te vinden wat werkt voor jouw kind en laat ze fouten maken met het uitgeven. Nu ze nog veilig thuis wonen, kan dat nog. En daarbij: niet ieder kind gaat hetzelfde met geld om. De een vindt het heerlijk om te sparen, terwijl de ander al het geld het liefst zo snel mogelijk uitgeeft. Probeer hier als ouders goed op in te spelen."

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van groupies, een onesie tot Valentijnsdag met voetbal: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Goeiemorgen...


 

Lief


 

Prachtige foto


 

Samen de wereld ontdekken


 

Jubileum


 

Op standje lam dan maar...


 

Maandag onesiedag


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oude-versleten-bank-koesteren

Lauren Eberspacher belooft haar partner dat ze ooit die mooie witte bank uit de woonmagazines zullen kopen. Maar zolang er nog kinderen door het huis springen, kunnen ze hier alleen van dromen.

Op Facebook schrijft ze een ode aan de witte bank (én aan haar oude, versleten exemplaar).

 

Sapvlekken

'Lieve man', zo begint Lauren haar bericht. 'Je weet wel, die witte bank uit dat woonmagazine, ooit gaan we hiervoor sparen en kopen we er een. En hij zal schoon zijn. Niet vies van de sapvlekken, appelschillen en melk. Oh, en wanneer er mensen op bezoek komen, hoeven we niet al het speelgoed eraf te gooien: geen barbiearmpjes die in onze rug porren. We gaan gewoon met z'n allen zitten en genieten van het comfort van onze witte bank.'

 

Lees ook
Moet je zien: man stuurt z'n vrouw 'uitdagende' foto's terwijl hij schoonmaakt >

 

'Prachtige stof'

De moeder vervolgt: 'Op een dag voelen we aan de prachtige stof waar we jarenlang van hebben gedroomd en voor hebben gespaard. En dan zullen we de vlekken missen, want geen vlekken betekent dat onze kinderen niet zo klein meer zijn. De armleuningen zijn stevig en de kussens lekker donzig. Ik weet zeker dat het zo comfortabel zal zijn als we dachten, maar toch zullen we terugdenken aan de momenten dat onze kinderen van onze bank afsprongen, deden alsof ze superhelden waren of 'op avontuur' gingen. Ik denk dat we op die dag onze versleten bank missen.'

 

'De mooiste jaren van ons leven'

Daarom wil Laura haar oude bank koesteren, nu het nog kan. 'Laten we de vlekken blijven schrobben en de dekens blijven gebruiken. Laten we blijven knuffelen met onze kinderen en kijken hoe ze op avontuur gaan in onze woonkamer. Omdat de jaren die we met deze versleten bank hebben, ongetwijfeld de meest kostbare, vermoeiende en mooiste jaren van ons leven zullen zijn.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >