Hoe zorg je ervoor dat jouw kind leert wat de waarde van geld is? En hoe kun je de financiële opvoeding het beste aanpakken? Wij vroegen budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It om tips.
Lees verder onder de advertentie
“Financieel opvoeden begint al op jonge leeftijd”, vertelt ze.
Talenten
Haar zoon Boaz is 3 jaar en leert nu al dat geld waarde heeft. “In het begin gaf ik ‘m nog weleens wat lekkers in de winkel, maar nu leer ik hem dat hij ervoor moet betalen: als hij iets wil hebben, maak ik hem duidelijk dat het geld kost.” Wel vindt Joëlla het belangrijk dat geld geen negatieve lading krijgt: “Daarom zeg ik ook nooit: ‘Papa is aan het werk om centjes te verdienen’. Nee: ‘Papa heeft er plezier in en dáárom is-ie aan het werk’. Op deze manier leert je kind ook dat werk niet iets is om tegenop te zien: je kunt er al je talenten in kwijt.”
Ook een fijne tip: betrek kinderen bij de financiën. En dan hoef je ze echt geen omzet/schuld-balans onder de neus te schuiven. Joëlla: “Nee hoor, het kan heel simpel zijn. Vertel bijvoorbeeld wat jullie boodschappenbudget is als je samen aan het winkelen bent en laat ze meerekenen wanneer je wat in je kar gooit. Dit kan je doen rond hun zevende jaar.”
Lees verder onder de advertentie
Zakgeld
“Zakgeld geven is ook een goede manier om je kind te leren wat het nut van geld is”, vindt Joëlla. “Probeer uit te vinden wat werkt voor jouw kind en laat ze fouten maken met het uitgeven. Nu ze nog veilig thuis wonen, kan dat nog. En daarbij: niet ieder kind gaat hetzelfde met geld om. De een vindt het heerlijk om te sparen, terwijl de ander al het geld het liefst zo snel mogelijk uitgeeft. Probeer hier als ouders goed op in te spelen.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…