Budgetexpert legt uit: zo leer je jouw kind omgaan met geld

08.02.2018 12:13
kind-leren-omgaan-geld

Hoe zorg je ervoor dat jouw kind leert wat de waarde van geld is? En hoe kun je de financiële opvoeding het beste aanpakken? Wij vroegen budgetexpert Joëlla Opraus van How 2 Spend It om tips.

“Financieel opvoeden begint al op jonge leeftijd”, vertelt ze. 
 

Talenten

Haar zoon Boaz is 3 jaar en leert nu al dat geld waarde heeft. “In het begin gaf ik ‘m nog weleens wat lekkers in de winkel, maar nu leer ik hem dat hij ervoor moet betalen: als hij iets wil hebben, maak ik hem duidelijk dat het geld kost.” Wel vindt Joëlla het belangrijk dat geld geen negatieve lading krijgt: “Daarom zeg ik ook nooit: ‘Papa is aan het werk om centjes te verdienen’. Nee: ‘Papa heeft er plezier in en dáárom is-ie aan het werk’. Op deze manier leert je kind ook dat werk niet iets is om tegenop te zien: je kunt er al je talenten in kwijt.”
 

Lees ook
5x superhandige apps om geld te besparen >

 

Boodschappenbudget

Ook een fijne tip: betrek kinderen bij de financiën. En dan hoef je ze echt geen omzet/schuld-balans onder de neus te schuiven. Joëlla: “Nee hoor, het kan heel simpel zijn. Vertel bijvoorbeeld wat jullie boodschappenbudget is als je samen aan het winkelen bent en laat ze meerekenen wanneer je wat in je kar gooit. Dit kan je doen rond hun zevende jaar.”
 

Zakgeld

“Zakgeld geven is ook een goede manier om je kind te leren wat het nut van geld is”, vindt Joëlla. “Probeer uit te vinden wat werkt voor jouw kind en laat ze fouten maken met het uitgeven. Nu ze nog veilig thuis wonen, kan dat nog. En daarbij: niet ieder kind gaat hetzelfde met geld om. De een vindt het heerlijk om te sparen, terwijl de ander al het geld het liefst zo snel mogelijk uitgeeft. Probeer hier als ouders goed op in te spelen.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >