Als tijdens het voeden de melkkanalen in je borst verstoppen, kan er een borstontsteking ontstaan. Hoe je die kunt behandelen, leggen we je uit.
Lees verder onder de advertentie
Je baby borstvoeding geven zou pijnvrij en probleemloos moeten verlopen. Maar als je baby niet goed drinkt of het borstschild van je kolf bijvoorbeeld niet de juiste maat heeft, kan het zijn dat de borst niet goed wordt geleegd tijdens het drinken of afkolven. Het melkkanaal kan dan verstopt raken.
Lees verder onder de advertentie
Dit kan ook gebeuren als je een te strakke beha draagt of tepelkloven hebt. In dat laatste geval kan er een bacterie in je borst komen.
Wat merk je er van?
Bij een borstontsteking heb je meestal een gevoelige of zelfs pijnlijke, harde plek in je borst. Je huid voelt warm aan en kan rood van kleur zijn. Ook kun je wat verhoging of koorts hebben en je niet fit voelen.
Leg je baby vaak aan de borst, het liefst iedere twee uur. Geef bij iedere voeding eerst melk uit de pijnlijke borst. Het beste kun je ‘m eerst warm maken, bijvoorbeeld met een washand of warmtekompres. De warmte zorgt ervoor dat je bloedvaten en melkgangen wijder worden, zodat de melk makkelijker gaat stromen.
Zorg er ook voor dat je pijnlijke borst uiteindelijk zo leeg mogelijk is. Lukt dit niet door de baby te laten drinken? Gebruik dan je kolf. Na de voeding kun je koude kompressen gebruiken om de pijn en ontsteking te minderen. Eventueel kun je ook in overleg met je huisarts een ontstekingsremmer gebruiken.
Nog een fijne tip: draag geen beha die strak zit of andere knellende kleding. Stop bij een borstontsteking in ieder geval niet met voeden, want dan blijft de melk in je borsten zitten en wordt de ontsteking alleen maar erger. Ben je van plan te stoppen, doe dit dan zodra je weer beter bent en de ontsteking is verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer naar de huisarts?
Als de verstopping of borstontsteking niet verbetert binnen acht tot vierentwintig uur, dan bel je je huisarts. Doe dit ook als de klachten erger worden. De huisarts kan je antibiotica geven die je tijdens het voeden veilig kunt gebruiken.
Een koosnaam voor je partner, je herkent het vast. Zo’n bijnaam die je alleen tussen jullie tweeën gebruikt en uitspreekt als je denkt dat niemand luistert. Totdat je kind het oppikt en enthousiast deelt met de buitenwereld. Daria (32) maakte het mee. Het schaamrood staat nog steeds op haar kaken.
Marloes (33) is redacteur bij Kek Mama en woont met vriend, peuter (3) en baby (8 maanden) in Arnhem. Ze schrijft in haar columns over hoe ze het hoofd boven water houdt in haar chaotische gezinsleven en de overgang van één naar twee kinderen. Deze week over: ingesleten rolpatronen
Dionne heeft een heel lieve schoonmoeder. Goed, ze is wat aanwezig en ze trekt het liefst haar eigen plan, ook als je je grenzen aan hebt gegeven, maar hey, de kinderen zijn dol op haar en het kan echt slechter.
Hoera! Saskia Weerstand is bevallen van een zoon. Dat maakt de RTL-presentatrice bekend op haar Instagram. “Kleine vriend, we zijn zó blij dat jij er bent.”
Iedere ouder maakt weleens een fout, maar sommige momenten blijven je voor altijd achtervolgen. Wat begon als een onschuldige speelsessie in het park, veranderde voor Sandra in een schuldgevoel dat ze al 14 jaar met zich meedraagt.
Een Instagram-video waarin artsen vertellen wat ze hun eigen kids nooit zullen laten doen, ging viral. Van slaapfeestjes tot sekseducatie: het levert verrassende inzichten op.