Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat

16.08.2018 13:47
borstvoeding afbouwen Beeld: Unsplash

Je hebt besloten om te stoppen met borstvoeding. Hoe bouw je dit (gedeeltelijk) af, en waar moet je rekening mee houden qua vervolgvoeding? Je leest het hier.

Zo bouw je af

Je kunt niet zomaar cold turkey stoppen met borstvoeding als je baby nog volop borstvoeding krijgt. Om een borstontsteking of verstopt melkkanaal te voorkomen is het dus handiger om borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen: je begint er dan dus mee om eerst één voeding (bijvoorbeeld de avondvoeding) te laten vervallen. Afbouwen gaat het beste met een schema, dat is lekker overzichtelijk. Je begint met dag één, waarop voor het eerst een voeding wordt weggelaten. Aangeraden wordt om ongeveer één voeding per week te laten vallen. Geef je acht voedingen per dag, dan ben je dus acht weken bezig met het afbouwen. Hier vind je een handig voorbeeld van een afbouwingsschema.

 

LEES OOK
‘Stoppen met borstvoeding voelde als falen’ >

 

Geen stuwing meer

Als je geen stuwing (oftewel: zware, gespannen borsten veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk) meer hebt van het afbouwen van de vorige voeding, dan kun je doorgaan met het skippen van een volgende voeding. Veel moeders vinden zoals gezegd het een fijn tempo om één voeding per week te laten vallen. Let op: spreid de voedingen die je wilt laten vallen over de dag. Als je twee voedingen meteen na elkaar afbouwt, raken je borsten de rest van de dag erg vol en gespannen. Dat kan weer een (pijnlijke!) borstontsteking als gevolg hebben.

 

Wanneer vaste voeding?

De borstvoedingen die komen te vervallen, worden natuurlijk opgevuld met andere voeding. Waarmee dat is, ligt een beetje aan de leeftijd van je kind. De eerste zes maanden is melk sowieso de (vaak) enige en belangrijkste voedingsbron voor baby’s. Stop je voor die tijd met borstvoeding, dan zullen die voedingen worden vervangen door kunstvoeding. Begin je later met het afbouwen met borstvoeding, dan zullen sommige voedingen vervangen kunnen worden door vaste voeding, zoals een fruithapje.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >