Je hebt besloten om te stoppen met borstvoeding. Hoe bouw je dit (gedeeltelijk) af, en waar moet je rekening mee houden qua vervolgvoeding? Je leest het hier.
Lees verder onder de advertentie
Zo bouw je af
Je kunt niet zomaar cold turkey stoppen met borstvoeding als je baby nog volop borstvoeding krijgt. Om een borstontsteking of verstopt melkkanaal te voorkomen is het dus handiger om borstvoeding gedeeltelijk af te bouwen: je begint er dan dus mee om eerst één voeding (bijvoorbeeld de avondvoeding) te laten vervallen. Afbouwen gaat het beste met een schema, dat is lekker overzichtelijk. Je begint met dag één, waarop voor het eerst een voeding wordt weggelaten. Aangeraden wordt om ongeveer één voeding per week te laten vallen. Geef je acht voedingen per dag, dan ben je dus acht weken bezig met het afbouwen. Hier vind je een handig voorbeeld van een afbouwingsschema.
Als je geen stuwing (oftewel: zware, gespannen borsten veroorzaakt door een vergrote doorbloeding van de borsten en door de aanmaak van melk) meer hebt van het afbouwen van de vorige voeding, dan kun je doorgaan met het skippen van een volgende voeding. Veel moeders vinden zoals gezegd het een fijn tempo om één voeding per week te laten vallen. Let op: spreid de voedingen die je wilt laten vallen over de dag. Als je twee voedingen meteen na elkaar afbouwt, raken je borsten de rest van de dag erg vol en gespannen. Dat kan weer een (pijnlijke!) borstontsteking als gevolg hebben.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer vaste voeding?
De borstvoedingen die komen te vervallen, worden natuurlijk opgevuld met andere voeding. Waarmee dat is, ligt een beetje aan de leeftijd van je kind. De eerste zes maanden is melk sowieso de (vaak) enige en belangrijkste voedingsbron voor baby’s. Stop je voor die tijd met borstvoeding, dan zullen die voedingen worden vervangen door kunstvoeding. Begin je later met het afbouwen met borstvoeding, dan zullen sommige voedingen vervangen kunnen worden door vaste voeding, zoals een fruithapje.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).