Of je kind nu in een mierzoete tutu, felgekleurde legging of de allernieuwste sneakers naar school gaat: het is jouw kind. Kleed ‘m zoals jij dat graag wil, vindt Colleen Dilthey Thomas.
Lees verder onder de advertentie
Colleen vond het maar wát leuk om haar kinderen aan te kleden. Vooral met speciale gelegenheden pakte ze uit. Maar als ze na drie zoons een dochter krijgt, gaat ze helemaal los. ‘Ze had een kop vol haar, dus deed ik elke dag een strik in. Ze is nu vijf en draagt ze nog steeds. Heb ik dat gestimuleerd? Absoluut. Maar als ze het niet meer wilde, was het ook geen probleem.’
Lees verder onder de advertentie
Eigen stijl
Of haar kledingkeuze invloed heeft op haar kinderen? Welnee, zegt Colleen. ‘Misschien dragen ze later dezelfde stijl, misschien het tegenovergestelde. Ze ontwikkelen vanzelf een eigen smaak. Zolang ze maar zichzelf zijn.’
Tot ze gaan tegenstribbelen kun je volgens Colleen helemaal losgaan met jouw creaties. ‘Je draagt je baby negen maanden in je buik. Hoe laat je dan zien dat je trots bent? Juist. Door ‘m schattig aan te kleden. En wat je stijl ook is, het is perfect. Kleed je kind zoals jij dat wil en trek je niets aan van anderen.’
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.