
Yolanthe: ‘Hij stond daar, zijn kleine handje op de kist, tranen over zijn wangen’
Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (9) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.
Een ex en een nieuwe partner in een ruimte: een recept voor drama of gewoon een gezellig feestje? Bianca hoopte op het laatste, maar kreeg het eerste. Want hoe ga je om met een jaloerse vriend, een ex met gevoel voor humor en een verjaardagsfeestje dat eindigt in een woordenwisseling?
Bianca: “Mijn ex Dave en ik zijn twee jaar geleden uit elkaar gegaan na vijf mooie jaren samen. We hebben twee prachtige dochters en altijd een sterke band gehouden. Vorig jaar ontmoette ik mijn nieuwe vriend, Ties. Al snel merkte ik dat hij nogal jaloers was. Maar wat hij onlangs deed, ging echt te ver.
Dave en ik hadden een prima co-ouderschapsregeling. We deden leuke dingen met de meiden – van indoorspeeltuinen tot samen eten. Het was goed voor hen en eerlijk is eerlijk, wij konden het ook prima met elkaar vinden. Toen kwam Ties in beeld. Ik legde hem meteen uit dat Dave en ik een sterke band hebben. Hij knikte ja, maar zijn gezicht zei ‘absoluut niet’. Langzaam maar zeker begonnen Dave en ik onze gezamenlijke uitjes te verminderen. Niet ideaal, maar goed, ik wilde rekening houden met Ties zijn gevoelens.
Van twee keer per week samen wat doen met de meiden, gingen we naar drie keer per maand. Waarom? Omdat ik me niet meer op mijn gemak voelde. Zodra ik met Dave was, ontplofte mijn telefoon van de berichtjes. Ping, ping, nog een ping. Zelfs Dave kreeg er de kriebels van. Uiteindelijk besloot ik om onze ‘kinder-dates’ maar helemaal te schrappen. Dave vond het vreemd – we deden het immers voor de kinderen – maar ik wilde mijn relatie met Ties een eerlijke kans geven.
Fast forward naar de verjaardag van mijn jongste dochter. Kleine groep, familie, Dave en – voor het eerst – Ties. Dave is een grappenmaker, Ties is bloedserieus. Het ging best oké, tot we een familiefoto maakten. Dave sloeg even een arm om mij heen. Niks bijzonders, gewoon een ‘lach even voor de camera’ moment. Ties dacht daar anders over. ‘Raak mijn vriendin niet aan, Dave.’ Oei. Dit ging de verkeerde kant op. Dave – de koning van de plagerijen – kon het niet laten en grapte: ‘Relaxxx Ties, als ik haar had gewild, had ik haar al terug’. En toen barstte de bom. ‘Wie denk je wel niet dat je bent om zo een domme opmerking te maken, klootzak! Laat haar los zeg ik’, schreeuwde Ties. Dave liet me los, het werd muisstil en mijn oudste dochter vroeg: ‘Mama, wat is een klootzak?’. Geweldig, op dat moment hadden alle kinderen op het feestje een nieuw woord geleerd. Ties liep de woonkamer uit en ging boos naar mijn slaapkamer.
Na de storm ging ik Ties zoeken. Ik maakte hem meteen duidelijk dat dit NOOIT meer mocht gebeuren. Co-ouderschap betekent dat je als volwassenen normaal met elkaar omgaat. Ties bood zijn excuses aan mij aan, maar vertrok met hangende schouders. Ik had hem nog nooit zo boos en beschaamd tegelijk gezien. Achteraf gezien was Dave’s opmerking misschien niet zo handig, maar kom op, het was een grap. Ties zag dat anders. ‘Jullie zaten voor mijn neus te knuffelen!’ riep hij.
Dave en ik bespraken het later en hij was woest. Niet eens om de opmerking, maar omdat Ties geen directe excuses had gemaakt. Daarnaast vond Dave het belangrijk dat dit in het bijzijn van de meiden gebeurde, zodat zij leren dat schelden niet de manier is om met frustraties om te gaan. Zijn oplossing? ‘Zolang hij geen excuses maakt, mogen de meiden niet meer in zijn bijzijn zijn’.
Ik vind het overdreven, maar Dave is hun vader en ik wil geen onnodig conflict met hem. Nu moet ik dit nog aan Ties vertellen. Hoe doe ik dat zonder zijn hart te breken? Hij houdt van de meiden, maar Dave snap ik ook wel’