‘Ben ik onverantwoord bezig, nu ik de babyuitzet nog niet compleet heb?’

14.06.2022 06:28
baby vestjes

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke dinsdag vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Selena (29) is getrouwd met Liam (30) en in verwachting van hun eerste kind.

“Mijn zwangerschap is meer dan gewenst, maar kwam iets eerder dan we planden. Liam en ik hebben net een huis gekocht, dat pas na de geboorte van ons kind wordt opgeleverd. In ons huidige appartement is geen plek voor een babykamer; de wieg van onze ongeboren baby past precies in de loopgeul naast ons bed. Meer hebben we niet nodig, het eerste halfjaar merkt een baby heus niet of hij zijn eigen kamer heeft, en of die in stijl is afgewerkt. En zo heb ik ook, twee maanden voor de uitgerekende datum, de babyuitzet niet compleet.

Babyuitzet

Mijn moeder vindt het volstrekt onverantwoord. Hoe kan ik nog geen badje hebben, of een wipstoel voor in de woonkamer? Ondertussen drukken vriendinnen met kinderen me op het hart dat grofweg een stapel kleding en luiers, een Maxi-Cosi, voldoende hydrofiele doeken, een kolf, kinderwagen en een schoon bed echt wel genoeg zijn. De rest gebruik je later pas, en daar heb ik in ons nieuwe huis tegen die tijd meer dan voldoende ruimte voor. Nu zou een overdaad aan spullen alleen maar leiden tot chaos, en dat lijkt me wel het laatste wat een baby nodig heeft.

Lees ook: ‘Ik pleit voor deze ongewone toevoeging aan de uitzetlijst voor babyspullen’ >

Alles tot in de puntjes regelen

Hoewel Liam en ik ons op geen enkele manier onrustig voelen bij onze summiere materiële voorbereiding, bekruipt me af en toe me wel een schuldgevoel. Zijn we te laks in de aanloop naar onze gezinsuitbreiding?

Ook de verloskundige vraagt regelmatig of de babykamer al klaar is, en vage bekenden polsen of ik – bevlogen door nesteldrang – al hele avonden rompers sta te strijken. Nou nee, want ook daar hebben we geen ladingen van. Maar mentaal zijn we er helemaal klaar voor. Ik doe zwangerschapshaptonomie en yoga, lees alles wat los en vast zit, ik zorg goed voor mijn lijf en beschik over meer dan genoeg liefde voor een heel baby-elftal. Ben ik onverantwoord bezig, nu ik niet álles tot in de puntjes heb geregeld?”

Meer afleveringen van het dilemma? Elke dinsdag komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.