Rompers: dít is waarom ze zo handig zijn

16.04.2021 11:52
rompers dit waarom ze handig zijn Beeld: Getty Images

Een rompertje is één van de eerste dingen die je voor je baby aanschaft en een populair kraamcadeau. Maar welke soorten bestaan er en hoelang draagt je baby ze? 

Rompers staan vaak bovenaan de baby-uitzetlijst. Ze zijn reuze handig: je baby heeft nooit een blote buik of rug en blijft aangenaam warm. Ook is een romper lekker praktisch, want dankzij dit kledingstuk(je) blijft de luier netjes op z’n plaats zitten.

De meeste rompers hebben drukknopjes aan de onderkant. Die zorgen ervoor dat je gemakkelijk de luier kunt verschonen, zonder dat je je baby helemaal hoeft uit te kleden. Dankzij de envelop-vorm bij de nek kun je de romper via de schouders van je baby uittrekken – en dat scheelt weer gedoe bij een poepbroek.

 

Lees ook:
Babyuitzet-checklist: dít heb je allemaal nodig >

 

Welke maat?

Rompers zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Aangeraden wordt om bij de geboorte minimaal zes stuks in de kast te hebben liggen, in maat 50 en/of 56. Is je baby aan de kleine kant, dan zal maat 50 waarschijnlijk al goed zitten. Verwacht je een grotere baby, dan is de kans groot dat je maat 56 nodig hebt.

Daarbij moet ook gezegd dat de ene romper de andere niet is. Sommige merken vallen vrij ruim, waar rompers van andere merken juist wat strakker zitten. Vandaar het advies om van beide maten een aantal rompers aan te schaffen, want pas na de geboorte weet je pas echt welke maat je baby als gegoten zit.

Beval je van een prematuur kindje, dan heb je waarschijnlijk maatje 48 of 44 nodig.

Welk soort?

Zoals gezegd hebben vrijwel alle rompers drukknopjes aan de onderkant en een extra brede opening bij de schouders.
Ook bestaan er speciale overslagrompers. Deze hebben drukknopjes aan de zijkant, waardoor je de romper als een soort vestje bij je baby kunt aantrekken. Meestal vinden baby’s het namelijk niet fijn als er kleding over hun hoofd getrokken wordt.

Mouwloze rompers of rompers met korte mouwen zijn perfect voor de warme zomer. In de winter heeft je baby het aangenaam warm in een romper met lange mouwen. 
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om het om te draaien, want je baby kan in de winter ook prima een romper met korte mouwen dragen in combinatie met een warme trui. En op die warme zomerdag? In plaats van een romper met korte mouw en shirtje volstaat alleen een romper met lange mouw (en leuk printje) dan ook.

 

Lees ook:
Hydrofiele luiers: dít kun je er allemaal mee doen >

 

Materiaal

Qua materiaal bestaan er ook verschillen, maar de meeste rompers worden gemaakt van (bio)katoen. Katoen ademt goed en voelt heerlijk zacht aan voor de tere babyhuid. Sommige rompers zijn gemaakt van stretchstof, waardoor de romper langer zijn pasvorm behoudt.

 

Hoelang draagt je baby ze?

Dat is heel persoonlijk. Het ene kind draagt geen rompers meer als hij twee jaar is, de ander gaat over op een hemdje en broekje als hij ruim drie is.
Een romper is in principe bedoeld om de luier op zijn plek te houden. Veel ouders kiezen er daarom voor om te stoppen met het gebruiken van rompers als hun kind zindelijk aan het worden is. De grootste maat waarin rompers verkrijgbaar zijn is 98/104.

 

Kun je wel een extra voorraadje rompers voor je baby gebruiken of zoek je een leuk kraamcadeau? Wij zochten de leukste rompers voor je uit: check ze hier.

 

Bron: 24Baby

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >