Ga je binnenkort naar een babyshower? Of organiseer je er een? Dan is het goed om te weten wat de etiquette is. Lees en leer!
Lees verder onder de advertentie
Do’s
Doe wat de zwangere wil. Dan is de kans op succes het grootst. Het makkelijkst is natuurlijk om met haar te overleggen of ze een babyshower wil en hoe-ie eruit moet zien, maar misschien wil je het een verrassing houden. Doe dit alleen als de zwangere geen bloedhekel aan verrassingen heeft en ga dan zelf na wat ze leuk vindt. Houdt ze van spelletjes of niet? Wil ze een feestje met muziek of liever een knutselworkshop? Bedenk wat zij leuk vindt en niet wat jij het liefst zou doen.
Lees verder onder de advertentie
Houd het kort. Zwangeren hebben hun rust nodig. Laat de babyshower dus niet een hele dag duren. Als jij de shower organiseert is het jouw taak om ervoor te zorgen dat iedereen op tijd weggaat. Het kan handig zijn om van tevoren een eindtijd te communiceren. Dat voorkomt dat jij mensen eigenhandig het huis uit moet bonjouren.
Organiseer ‘m op tijd. Dus niet in de week van de uitgerekende datum. Je wil dat de zwangere zich nog lekker mobiel en fit voelt. Het verkleint ook de kans dat haar vliezen tijdens de babyshower breken en dat voorkomt weer chaos en troep.
Rekening houden met het dieet van de zwangere. Cocktails zijn leuk, maar niet op een babyshower. Tenzij het alcoholvrije exemplaren zijn natuurlijk. Serveer ook niet allerlei hapjes die de zwangere zelf niet mag, dat is niet zo sympathiek.
Cadeautjes inventariseren. Tien luiertaarten zijn namelijk een beetje teveel van het goede. Een cadeaulijst hoeft niet, maar een beetje met elkaar bespreken wat er gegeven gaat worden is wel handig.
Bewaar het bonnetje. Voor het geval bovenstaande toch misgaat.
Maak foto’s. Niks is meer zonde als een babyshower die voorbij is gegaan zonder dat er foto’s zijn gemaakt. Geloof ons: de zwangere in kwestie zal heel blij zijn een mooi aandenken aan deze bijzondere tijd in haar leven. Een polaroidcamera is ook altijd een goed idee.
Don’ts
De overactieve appgroep. Als je een babyshower organiseert, is een appgroep oprichten heel handig om in één keer met alle gasten te communiceren. Zorg er wel voor dat alleen de hoognodige info hierin besproken wordt. Als er wekenlang allerlei onzinnigs in de groepsapp gestuurd wordt, is de kans groot dat sommige gasten zich al zwaar irriteren voordat de babyshower begonnen is.
Lees verder onder de advertentie
Mannen en kinderen meenemen. Een babyshower is in principe alleen bedoeld voor vrouwen, tenzij de zwangere dat graag anders ziet.
Veel geld vragen aan de gasten. Het is een leuk idee om een gezamenlijk cadeau te geven en daar geld voor in te zamelen. Of om een workshop te organiseren waar iedereen aan bijdraagt. Maar let wel: je kunt niet in ieders portemonnee kijken. Een luiertas van Gucci geven is waanzinnig leuk, maar niet iedereen heeft daar het geld voor.
De verrassing verklappen. Uitgenodigd voor een shower? Informeer even of de zwangere in kwestie van het feestje af weet. Je voelt je wel heel lullig als jij degene bent die de verrassing voor haar verklapt.
Een troep achterlaten. Een babyshower organiseren is veel werk. Het is vervelend als de host van het feest aan het einde van de dag met een grote troep in huis achterblijft. Of nog erger: de zwangere zelf, als het bij haar thuis gevierd wordt. Help dus even een handje mee voor je vertrekt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).