Angst voor overgeven: ‘Ik durfde zelfs de deur niet meer uit’

26.09.2022 06:27
dilemma schamen man botheid Beeld: Shutterstock

Eerst checken waar de dichtstbijzijnde wc is of de deur niet meer uit durven. De angst voor overgeven heeft Daniëlle flink beperkt in haar leven.

Daniëlle (32), moeder van een zoon van 5:

“Toen ik een jaar of twee was, moest mijn vader heel erg overgeven waar ik bij was. Hij had een alcoholprobleem en hij had zich die dag klem gezopen. Waarschijnlijk heb ik door deze gebeurtenis onbewust een levenslange angst voor overgeven gevormd: emetofobie.

Emetofobie

Zo herinnert mijn moeder zich nog dat zij tijdens de zwangerschap van mijn broertje moest overgeven en ik als vierjarig meisje huilend in foetushouding lag met mijn vingers in mijn oren. Ik ben niet bang voor ziek zijn, maar echt voor het daadwerkelijke overgeven.

“Als ik ergens op bezoek ging, zorgde ik dat ik wist waar de wc was, voor het geval ik moest braken”

Deze angst heeft me enorm beperkt in mijn leven. Als ik ergens voor het eerst op bezoek ging, zorgde ik dat ik wist waar de wc was, voor het geval ik moest braken. Ook al gebeurde dat nooit. In mijn puberteit durfde ik zelfs de deur niet meer uit, omdat ik bang was om over te geven als ik bijvoorbeeld in de bus zat.

Lees ook – Extreme zwangerschapsmisselijkheid: ‘Zelfs een slokje water kwam er meteen weer uit’ >

Traumatherapie

Ik ben in therapie gegaan en dat heeft de scherpe kantjes ervan afgehaald. Als mijn zoontje Sam ziek is en spuugt, kan ik er inmiddels rustig naast gaan zitten. Dan aai ik hem over zijn rug en zeg dat hij het er maar lekker uit moet gooien. Mijn moederinstinct is dan zo sterk aanwezig dat de paniekgedachten naar de achtergrond verdwijnen. Wel sta ik zo strak als een veer van de spanning als hij in bed ligt en hoest. Ik ben dan zo bang dat het overgaat in spugen.

Onlangs heb ik hier traumatherapie voor gehad en dat heeft geholpen. Het moment suprême moet nog komen, hij heeft daarna niet meer gespuugd, maar ik ben er een stuk relaxter onder.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.