kind-ziek-op-vakantie-wat-moet-je-doen

Jullie zijn lekker op vakantie in het buitenland, als je kind ineens ziek wordt. Hoe behandel je bijvoorbeeld diarree of zonnesteek, en wie bel je voor hulp? Hierbij een lijstje met handige tips.

Diarree

Veelgehoorde klachten bij kinderen op reis zijn diarree, een zonnesteek en onderkoeling. Diarree is gelukkig grotendeels te voorkomen door goede hygiëne (je kind regelmatig z'n handen laten wassen met zeep), goed op het eten te letten (is de boel goed doorbakken? Ziet het er nog fris uit?) en niet zomaar uit de kraan te drinken. Let ook op bij ijsblokjes in het drinken in restaurants: vaak worden die gemaakt van gewoon kraanwater en als ze in het drankje smelten, kan dat weer diarree veroorzaken. Blijft je kind een paar dagen last houden van dunne ontlasting, dan kunnen onderstaande punten helpen: 

 • Geef baby's borstvoeding of flesvoeding. Verdunnen is niet nodig, maar kan wel als het drinken van melk niet goed lukt. Bied eventueel lauw water aan.
 • Geef peuters of kleuters elke keer na dunne ontlasting iets te drinken wat ze lekker vinden. 
 • Bij een kind dat overgeeft, kun je telkens kleine beetjes vocht aanbieden, bijvoorbeeld elke vijf minuten een of twee eetlepels. Geef eventueel een waterijsje.
 • Geef kinderen bij kans op uitdroging het drankje ORS-junior, afkorting voor 'oral rehydration salts'. Hierin zitten speciale suikers en zouten zodat het lichaam vocht opneemt en vasthoudt. Je kunt ORS kopen bij de apotheek en drogist.

 

Lees ook
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je 'm terug) >

 

Zonnesteek

Baby's en kleine kinderen zijn gevoeliger voor de zon en kunnen snel verbranden. Om een zonnesteek te voorkomen, kun je je kind het beste niet te lang in de felle zon laten en regelmatig insmeren met minimaal factor 30. Zorg voor voldoende drinken en zet altijd een petje of hoed op. Zet de kinderwagen of wandelwagen in de schaduw en doe de zonneklep naar beneden, zodat er voldoende frisse lucht bij kan komen. Maar wat als je kind ondanks dat toch ziek wordt van de hitte? 

 • Zet of ga met je kind onder een lauwe douche.
 • Laat hem of haar voldoende drinken, door regelmatig kleine slokjes aan te bieden.
 • Leg je kind in een donkere, koele omgeving en blijf erbij zitten.
 • Bel 112 als je kind blijft braken, onrustig en verward is of langer dan twee minuten het bewustzijn verliest.

 

Onderkoeling

Je zou het niet snel verwachten in een zonnig land, maar ook hier kunnen kinderen snel onderkoeld raken. Bijvoorbeeld doordat ze lang zwemmen en spelen in koud water. Als je kind rilt, bleek wordt, koud aanvoelt en suf wordt, zijn dat signalen van onderkoeling. Tips van de Consumentenbond

 • Doe natte kleren uit, droog je kind af en zorg voor warme, droge kleding of een handdoek. Bedek het lichaam en vergeet het hoofd niet.
 • Houd je kind met ontbloot lichaam dicht tegen je eigen ontblote lichaam aan, met een dekentje om jullie heen.
 • Zet of ga met je kind onder een warme douche (38 graden).
 • Geef je kind warm drinken, zoals thee of chocolademelk.
 • Bel het alarmnummer 112 als je kind erg suf is.

 

Meer praktische tips: 

Neem een EHBO-doos mee

Een val van de glijbaan, uitglijden bij het zwembad: het is altijd handig om pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en pijnstillers bij je te hebben. In deze checklist 'kinder-EHBO' van de Consumentenbond kun je zien of je doos compleet is en zie je waar je alles voor kunt gebruiken.

 

Sla het nummer van je huisarts op

Schroom niet om je huisarts te bellen als je op vakantie bent, daar is-ie immers voor. Daarbij is het fijner om advies in je eigen taal te krijgen van iemand die jouw kind al kent. Natuurlijk kun je ook kijken of er ter plaatse een goede dokter in de buurt is.

 

Spoed? Bel het alarmnummer

Is het echt dringend? Dan kan het personeel van het appartementencomplex of hotel waar jullie verblijven altijd een arts inschakelen. Vaak handiger dan zelf te bellen, want zij spreken de taal en weten precies waar ze moeten zijn. Overigens kun je met je mobiele telefoon in alle landen het internationale alarmnummer 112 bellen.

 

Check hoe je verzekerd bent

Naast het telefoonnummer van je huisarts, is het goed om ook het nummer van je reis- en zorgverzekering op te slaan. Zij kunnen je vertellen wat je administratief moet regelen als je naar een lokale dokter of ziekenhuis gaat. Ook weten zij precies welke medische kosten je wel en niet vergoed krijgt: soms wordt het direct met de verzekering geregeld, maar het kan ook zijn dat je eerst zelf moet voorschieten. En omdat medische kosten behoorlijk kunnen oplopen, is het wel zo fijn om dit van te voren te weten.

De basiszorgverzekering vergoedt alleen medische kosten in het buitenland bij spoedeisende hulp (hou hierbij wel rekening met het eigen risico). Is het geen spoed, ben je niet aanvullend verzekerd en heb je geen aparte reisverzekering voor medische kosten? Dan betaal je uit eigen zak. Goed om te weten: bij de meeste reisverzekeringen zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd.

 

Vergeet belangrijke papieren niet mee te nemen

Van inentingspapieren tot de verzekeringsbewijzen van het hele gezin: vergeet dit alles niet in je tas te stoppen. Ook handig: een reiswoordenboek met een aantal medische termen.

Bron: Consumentenbond

 

En wat als je kind vlak vóór de vakantie ziek wordt?

De koffers staan gepakt, de tickets zijn geprint. En dan ineens is je kind écht flink ziek. Wat doe je dan? Als je kind zo ernstig ziek dat de vakantie niet door kan gaan, dan kun je kosteloos annuleren. Let op: dit geldt alleen als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en alleen familie in de 1e en 2e graad kan annuleren. Je hebt hiervoor wel een verklaring van een arts nodig waarin vermeld staat dat het kind niet in staat is om te reizen, aldus de ANWB.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >