kind-ziek-op-vakantie-wat-moet-je-doen

Jullie zijn lekker op vakantie in het buitenland, als je kind ineens ziek wordt. Hoe behandel je bijvoorbeeld diarree of zonnesteek, en wie bel je voor hulp? Hierbij een lijstje met handige tips.

Diarree

Veelgehoorde klachten bij kinderen op reis zijn diarree, een zonnesteek en onderkoeling. Diarree is gelukkig grotendeels te voorkomen door goede hygiëne (je kind regelmatig z'n handen laten wassen met zeep), goed op het eten te letten (is de boel goed doorbakken? Ziet het er nog fris uit?) en niet zomaar uit de kraan te drinken. Let ook op bij ijsblokjes in het drinken in restaurants: vaak worden die gemaakt van gewoon kraanwater en als ze in het drankje smelten, kan dat weer diarree veroorzaken. Blijft je kind een paar dagen last houden van dunne ontlasting, dan kunnen onderstaande punten helpen: 

More content below the advertising
 • Geef baby's borstvoeding of flesvoeding. Verdunnen is niet nodig, maar kan wel als het drinken van melk niet goed lukt. Bied eventueel lauw water aan.
 • Geef peuters of kleuters elke keer na dunne ontlasting iets te drinken wat ze lekker vinden. 
 • Bij een kind dat overgeeft, kun je telkens kleine beetjes vocht aanbieden, bijvoorbeeld elke vijf minuten een of twee eetlepels. Geef eventueel een waterijsje.
 • Geef kinderen bij kans op uitdroging het drankje ORS-junior, afkorting voor 'oral rehydration salts'. Hierin zitten speciale suikers en zouten zodat het lichaam vocht opneemt en vasthoudt. Je kunt ORS kopen bij de apotheek en drogist.

 

Lees ook
Zo raak je je kind niet kwijt op het strand (en zo vind je 'm terug) >

 

Zonnesteek

Baby's en kleine kinderen zijn gevoeliger voor de zon en kunnen snel verbranden. Om een zonnesteek te voorkomen, kun je je kind het beste niet te lang in de felle zon laten en regelmatig insmeren met minimaal factor 30. Zorg voor voldoende drinken en zet altijd een petje of hoed op. Zet de kinderwagen of wandelwagen in de schaduw en doe de zonneklep naar beneden, zodat er voldoende frisse lucht bij kan komen. Maar wat als je kind ondanks dat toch ziek wordt van de hitte? 

 • Zet of ga met je kind onder een lauwe douche.
 • Laat hem of haar voldoende drinken, door regelmatig kleine slokjes aan te bieden.
 • Leg je kind in een donkere, koele omgeving en blijf erbij zitten.
 • Bel 112 als je kind blijft braken, onrustig en verward is of langer dan twee minuten het bewustzijn verliest.

 

Onderkoeling

Je zou het niet snel verwachten in een zonnig land, maar ook hier kunnen kinderen snel onderkoeld raken. Bijvoorbeeld doordat ze lang zwemmen en spelen in koud water. Als je kind rilt, bleek wordt, koud aanvoelt en suf wordt, zijn dat signalen van onderkoeling. Tips van de Consumentenbond

 • Doe natte kleren uit, droog je kind af en zorg voor warme, droge kleding of een handdoek. Bedek het lichaam en vergeet het hoofd niet.
 • Houd je kind met ontbloot lichaam dicht tegen je eigen ontblote lichaam aan, met een dekentje om jullie heen.
 • Zet of ga met je kind onder een warme douche (38 graden).
 • Geef je kind warm drinken, zoals thee of chocolademelk.
 • Bel het alarmnummer 112 als je kind erg suf is.

 

Meer praktische tips: 

Neem een EHBO-doos mee

Een val van de glijbaan, uitglijden bij het zwembad: het is altijd handig om pleisters, verband, ontsmettingsmiddel en pijnstillers bij je te hebben. In deze checklist 'kinder-EHBO' van de Consumentenbond kun je zien of je doos compleet is en zie je waar je alles voor kunt gebruiken.

 

Sla het nummer van je huisarts op

Schroom niet om je huisarts te bellen als je op vakantie bent, daar is-ie immers voor. Daarbij is het fijner om advies in je eigen taal te krijgen van iemand die jouw kind al kent. Natuurlijk kun je ook kijken of er ter plaatse een goede dokter in de buurt is.

 

Spoed? Bel het alarmnummer

Is het echt dringend? Dan kan het personeel van het appartementencomplex of hotel waar jullie verblijven altijd een arts inschakelen. Vaak handiger dan zelf te bellen, want zij spreken de taal en weten precies waar ze moeten zijn. Overigens kun je met je mobiele telefoon in alle landen het internationale alarmnummer 112 bellen.

 

Check hoe je verzekerd bent

Naast het telefoonnummer van je huisarts, is het goed om ook het nummer van je reis- en zorgverzekering op te slaan. Zij kunnen je vertellen wat je administratief moet regelen als je naar een lokale dokter of ziekenhuis gaat. Ook weten zij precies welke medische kosten je wel en niet vergoed krijgt: soms wordt het direct met de verzekering geregeld, maar het kan ook zijn dat je eerst zelf moet voorschieten. En omdat medische kosten behoorlijk kunnen oplopen, is het wel zo fijn om dit van te voren te weten.

De basiszorgverzekering vergoedt alleen medische kosten in het buitenland bij spoedeisende hulp (hou hierbij wel rekening met het eigen risico). Is het geen spoed, ben je niet aanvullend verzekerd en heb je geen aparte reisverzekering voor medische kosten? Dan betaal je uit eigen zak. Goed om te weten: bij de meeste reisverzekeringen zijn kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd.

 

Vergeet belangrijke papieren niet mee te nemen

Van inentingspapieren tot de verzekeringsbewijzen van het hele gezin: vergeet dit alles niet in je tas te stoppen. Ook handig: een reiswoordenboek met een aantal medische termen.

Bron: Consumentenbond

 

En wat als je kind vlak vóór de vakantie ziek wordt?

De koffers staan gepakt, de tickets zijn geprint. En dan ineens is je kind écht flink ziek. Wat doe je dan? Als je kind zo ernstig ziek dat de vakantie niet door kan gaan, dan kun je kosteloos annuleren. Let op: dit geldt alleen als je een annuleringsverzekering hebt afgesloten en alleen familie in de 1e en 2e graad kan annuleren. Je hebt hiervoor wel een verklaring van een arts nodig waarin vermeld staat dat het kind niet in staat is om te reizen, aldus de ANWB.

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-babymoon

Met z’n tweeën een romantisch weekend naar Parijs, jezelf trakteren op de ultieme relaxvakantie of toch nog dat ene punt op de bucketlist afwerken: Skyscanner maakte een lijstje met vijf ideeën voor een geslaagde babymoon.

Verreweg de meest comfortabele periode om te reizen tijdens je zwangerschap is het tweede trimester, en dan bij voorkeur in week 18 tot 24. De kans op complicaties is dan het kleinst en de ergste misselijkheid zal voorbij zijn, je hebt genoeg energie om dingen te ondernemen en je buik zit nog niet in de weg. Daarnaast mag je tot 28 weken zonder zwangerschapsverklaring vliegen en kun je dus ook best wat verder weg.

More content below the advertising

 

1. Een romantisch weekendje weg

Reizen in Europa heeft zo zijn voordelen: je hoeft maar even te vliegen en als het moet ben je ook zo weer thuis. Een romantisch weekendje weg zit er binnenkort even niet meer in, dus een goed excuus om nog één keer ontzettend van elkaar te genieten in een mooie Europese stad. Laat je bestemming afhangen van het weer en zoek niet teveel de extremen op. In de warme zomermaanden is het goed uit te houden in steden als Stockholm en Kopenhagen, terwijl je in de winter nog heerlijk op het terras kan zitten in Malaga of Lissabon.

 

2. Ontstressen tijdens een wellnessvakantie

Samen met je partner even onthaasten in een mooi resort met wellnesscentrum is de perfecte remedie tegen babystress. Of je nu kiest voor een spa op de Veluwe of Bali, de ultieme ontspanning is nooit ver weg. Spendeer hele dagen in het bubbelbad, doe mee met een lesje yoga en trakteer jezelf op een welverdiende zwangerschapsmassage. Kijk wel uit met de sauna en warme baden tijdens je zwangerschap.

 

Lees ook
Wat je allemaal kunt verwachten tijdens het eerste trimester van je zwangerschap >

 

3. Babymoonen op eigen bodem

Vind je het een prettig idee om dicht bij huis te blijven, dan heeft Nederland natuurlijk ook genoeg te bieden. Sluit jezelf op in een hutje op de hei of boek een kamer in een leuke Nederlandse stad. Neem bijvoorbeeld de veerboot naar de Wadden en huur een lief vakantiehuisje aan het strand. Overdag kun je heerlijk uitwaaien langs de waterkant, ’s avonds kruip je samen op de bank.

 

4. Cruisen in alle luxe

Of je nou kiest voor een reis door het Caribisch gebied of over de Middellandse Zee, een cruise is een uiterst relaxte manier van vakantie vieren en daarom perfect voor koppels in verwachting. Je hebt alle vrijheid om je eigen plan te trekken, maar tegelijkertijd hoef je je nergens zorgen om te maken. Je ziet veel in korte tijd, maar je kunt ook rustig een middagje genieten van alle faciliteiten aan boord. Let wel op: net als in een vliegtuig kun je niet tot 40 weken blijven cruisen en kies altijd voor een schip met medisch personeel aan boord.

 

5. De bucketlistbestemming

Droom je al jaren van een rondreis door Japan, wil je de Big Five spotten in Afrika of prijkt dat langgekoesterde weekje New York nog altijd bovenaan je bucketlist? Geniet nog even van alle vrijheid en boek lekker spontaan de droomreis die je altijd al wilde maken. Want met een baby aan je zijde zal dat niet zo makkelijk meer gaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Het is bijna Carnaval, dus haal de pruiken, schminkspullen en feestneuzen maar tevoorschijn en bereid je voor op de vrolijkste optochten. Wij zetten een aantal leuke parades voor kinderen op een rij.

1. Verlichte optocht - vrijdag 1 maart

Woon je in de buurt van Twente, dan is deze optocht in Tubbergen er zeker een om te onthouden. Het feest begint om 19.00 uur en de hele boel is verlicht. Om het nog mooier te maken, worden de lantaarnpalen langs de route speciaal voor de optocht uitgezet.

More content below the advertising


2. Kabaaloptocht - vrijdag 1 maart

Voor volwassenen minder fijn, maar voor kinderen des te leuker. Tijdens deze luidruchtige optocht in Olst moeten kinderen - je raadt het al - zoveel mogelijk lawaai maken. Dus neem toeters, fluiten en trommels (en een setje oordoppen) mee en zet de boel op stelten.

 

3. De grootste parade van het noorden - vrijdag 1 maart

Met ieder jaar ruim twintigduizend bezoekers kun je wel zeggen dat deze optocht van carnavalsvereniging Emmer-Compascuum een enorm succes is. Dit jaar vindt-ie plaats op 1 maart en het startsein wordt gegeven om 18.30 uur. Tientallen praalwagens en twee muziekkorpsen: niet voor niets heet deze tocht de 'Grootste verlichte carnavalsparade van het Noorden'.

 

Lees ook
Single moeder gaat undercover verkleed als vader naar school >

 

4. Optocht en feest - zaterdag 2 maart 

Op zaterdag start om 13.00 uur de speciale Kinderoptocht in Hoogland (Amersfoort), die gevolgd wordt door een spetterend feest. Alle deelnemers maken kans op mooie prijzen en wie winnaar wordt van de hoofdprijs, mag op zondag meelopen in de grote optocht door Hoogland.

 

5. De Lampegatse optocht - zaterdag 2 maart

Traditiegetrouw het startsein voor vier dolle carnavalsdagen in het Lampegat (Eindhoven). Voorafgaand aan de officiële optocht start de kinderlooptocht, voor 'kleine Lampegatters en Lampegatterinnekes' die niet de hele route kunnen meelopen. Onderweg komen de meest imposante praalwagens je tegemoet.

 

6. Kabbelgat-optocht - zaterdag 2 maart

Honderden mensen staan in Delft langs de kant om de jaarlijkse Kabbelgat-optocht te bewonderen. Tientallen Delftse carnavalsverenigingen showen hun praalwagens en outfits en laten zien dat carnaval echt niet alleen voor mensen met een 'zachte g' is. 

 

7. Lampionnenoptocht - zaterdag 2 maart

Dubbel feest voor kinderen in Prinsenbeek: op Carnavalszaterdag start de Boemeldoncks Kinderoptocht, om 12.00 uur op de Markt. De afsluiting van het Carnaval vindt plaats op dinsdag met de Lampionnenoptocht en spectaculair vuurwerk.

 

8. Hossen in Zeeland - zondag 3 maart

Ook in Zeeland pakken ze flink uit, en wel met de 'Schôônsten stoet van Zeefs-Vlaonderen'. Op zondag is de grote optocht in Hulst met dit jaar als thema 'Trek ut oe nie oan!'

 

9. Alaaf! in 't zuiden - zondag 3 maart

Op Carnavalszondag wordt de prinselijke vlag gehesen voor de woning van de Stadsprins in Maastricht. Daarna worden er elf schoten gelost met het Momus kanon en start om 13.33 uur de grote optocht door de binnenstad. Op maandag vindt de familieoptocht plaats en op dinsdag barst om 14.33 de Kinderkostuumwedstrijd los. 

 

10. Samen met de hele familie - zondag 3 maart

Hier kunnen kinderen samen met hun opa, oma, broer, zus of ouders door het centrum van Venlo lopen. De hele route worden de vrolijkste carnavalsknallers gespeeld.

 

11. Traditie in Den Bosch - maandag 4 maart

Al sinds 1882 trekt 'De Grote Optocht' door de straten van Den Bosch. Met praalwagen en muziek trekt de stoet rijendik publiek. De optocht start om 12.33 uur en sinds vorig jaar is er voor de jeugd van 12 tot 18 jaar een eigen categorie. 


 

We hebben niet alle parades genoemd, want dat zijn er nogal wat. Een overzicht van alle optochten voor kinderen vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >