Alles over spataderen tijdens je zwangerschap
Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap last van spataderen: één van de vervelende kwaaltjes in die negen maanden. Hoe ontstaan ze en wat kun je eraan doen?
Hoe ontstaan spataderen?
Tijdens je zwangerschap wordt de wand van je aderen slapper door je hormonen. Daardoor zwellen je bloedvaten op en worden die door de huid zichtbaar: spataderen. Meestal komen ze voor in je benen en zijn ze blauwpaars van kleur.
Wat zijn de klachten?
Het kan zijn dat je nergens last van hebt, maar spataderen kunnen samengaan met jeuk. Ook kan je een zwaar, vermoeiend of pijnlijk gevoel in je benen hebben.
Daarnaast kunnen samen met spataderen huidafwijkingen of eczeem ontstaan. Je huid kan ook rood en schilferig worden. Lees hier wat er verder allemaal met je huid gebeurt tijdens je zwangerschap.
Kun je spataderen voorkomen?
Je hebt meer kans op spataderen als het in de familie zit. Maar het goede nieuws is dat je een aantal dingen kunt doen om spataderen tijdens je zwangerschap zoveel mogelijk te voorkomen:
- loop veel en beweeg je voeten op en neer
- sta niet te lang stil
- draag elastische kousen
- leg tijdens het slapen of zitten je benen wat hoger met hulp van een kussen, om je bloedsomloop te bevorderen
- zit niet met je benen over elkaar
Hoe zijn ze te behandelen?
Als spataderen geen klachten geven, hoef je ze ook niet te behandelen. Meestal nemen ze na je bevalling ook snel weer in grootte af.
Heb je er tijdens je zwangerschap veel last van of blijven ze daarna zichtbaar, neem dan contact op met je huisarts. Die kan je aanraden om elastische kousen te dragen of de spataderen te behandelen met bijvoorbeeld lasertherapie. Wacht wel met zo’n behandeling tot na je bevalling. Als je dit namelijk tijdens de zwangerschap doet, is de kans groter dat de spataderen terugkeren.
Bron: De Verloskundige & 24Baby
Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >