Door de zwangerschap neemt de druk op je bekken toe en hormonen zorgen ervoor dat je gewrichten soepeler worden. Dat je last van bekkenpijn (of bekkeninstabiliteit) krijgt, is daarom helemaal niet zo gek. Maar wat houdt die pijn precies in? En wat doe je ertegen?
Lees verder onder de advertentie
Wij zochten het voor je uit.
Bekkeninstabiliteit
Hoewel het nog maanden duurt, maakt je lichaam zich vanaf de vijftiende week al langzaam klaar voor de bevalling: je gewrichten en spieren om je bekken worden steeds soepeler. Ook de druk op je bekken neemt toe en je houding kan door de groei van je buik veranderen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van bekkenpijn. Overigens werd vroeger vooral gesproken over ‘bekkeninstabiliteit’, maar die term wordt steeds minder gebruikt omdat een ‘instabiliteit’ alleen kan ontstaan door een trauma (bijvoorbeeld een breuk). Daarom wordt het nu vaker ‘bekkenpijn’ genoemd.
Dat is bij veel vrouwen verschillend, maar onderstaande pijnklachten komen het meeste voor:
Pijn vanuit je schaambeen
Pijn op je heupen
Pijn aan de zijkant of achterkant van je bovenbeen
Lage rugpijn
Pijn rond je stuitje
Hoe behandel je de pijn?
Heb je last van bekkenpijn, meld dit dan aan je verloskundige. Samen kunnen jullie overleggen of het nodig is om naar een gespecialiseerde bekkenfysio- of oefentherapeut te gaan. Zij behandelen de pijn door:
Massage
Oefeningen
Tips voor je houding
Hoe kun je bekkenpijn voorkomen?
Blijf actief tijdens je zwangerschap, hierdoor blijven je spieren sterk. Heb je toch last van je bekken? Probeer dan genoeg rust te nemen.
Is de pijn na de bevalling over?
Niet altijd. Vaak hebben je spieren en gewrichten nog even de tijd nodig om aan te sterken: zo’n 25 procent van de vrouwen met klachten heeft na de zwangerschap nog gemiddeld een halfjaar last. Komen jouw klachten pas na je zwangerschap? Doordat je banden bijvoorbeeld te ver zijn opgerekt bij de bevalling? Ook dan kun je alsnog terecht bij een gespecialiseerde bekkenfysio- of oefentherapeut.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Sara (37) was er klaar mee dat de mental load altijd op haar bordje kwam zonder enige waardering en dus besloot ze het een week aan haar man Daan over te laten.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
De nachtmerrie van elke moeder: je raakt je kind kwijt. Het ene moment is ‘ie er nog, je knippert, en poef. Weg. Het overkwam ook Janna. Zij dacht dat haar dochter was ontvoerd.