Alles over bekkeninstabiliteit tijdens (en na) je zwangerschap

12.08.2019 12:58
bekkeninstabiliteit bekkenpijn zwangerschap Beeld: Shutterstock

Door de zwangerschap neemt de druk op je bekken toe en hormonen zorgen ervoor dat je gewrichten soepeler worden. Dat je last van bekkenpijn (of bekkeninstabiliteit) krijgt, is daarom helemaal niet zo gek. Maar wat houdt die pijn precies in? En wat doe je ertegen?

Wij zochten het voor je uit.
 

Bekkeninstabiliteit

Hoewel het nog maanden duurt, maakt je lichaam zich vanaf de vijftiende week al langzaam klaar voor de bevalling: je gewrichten en spieren om je bekken worden steeds soepeler. Ook de druk op je bekken neemt toe en je houding kan door de groei van je buik veranderen. Deze combinatie zorgt ervoor dat je last kunt krijgen van bekkenpijn. Overigens werd vroeger vooral gesproken over ‘bekkeninstabiliteit’, maar die term wordt steeds minder gebruikt omdat een ‘instabiliteit’ alleen kan ontstaan door een trauma (bijvoorbeeld een breuk). Daarom wordt het nu vaker ‘bekkenpijn’ genoemd.
 

Lees ook
9x bevallingsfoto’s waar je stil van wordt >

 

Hoe herken je bekkenpijn? 

Dat is bij veel vrouwen verschillend, maar onderstaande pijnklachten komen het meeste voor: 

 • Pijn vanuit je schaambeen
 • Pijn op je heupen
 • Pijn aan de zijkant of achterkant van je bovenbeen
 • Lage rugpijn
 • Pijn rond je stuitje
   

Hoe behandel je de pijn?

Heb je last van bekkenpijn, meld dit dan aan je verloskundige. Samen kunnen jullie overleggen of het nodig is om naar een gespecialiseerde bekkenfysio- of oefentherapeut te gaan. Zij behandelen de pijn door:

 • Massage
 • Oefeningen
 • Tips voor je houding
   

Hoe kun je bekkenpijn voorkomen?

Blijf actief tijdens je zwangerschap, hierdoor blijven je spieren sterk. Heb je toch last van je bekken? Probeer dan genoeg rust te nemen. 
 

Is de pijn na de bevalling over? 

Niet altijd. Vaak hebben je spieren en gewrichten nog even de tijd nodig om aan te sterken: zo’n 25 procent van de vrouwen met klachten heeft na de zwangerschap nog gemiddeld een halfjaar last. Komen jouw klachten pas na je zwangerschap? Doordat je banden bijvoorbeeld te ver zijn opgerekt bij de bevalling? Ook dan kun je alsnog terecht bij een gespecialiseerde bekkenfysio- of oefentherapeut.
 

Bron: Ouders van Nu

 

 

Kek Mama in print lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van fijne aanbiedingen.