Pas op: plastic flessen zijn gevaarlijk voor kinderen, blijkt uit onderzoek

28.05.2024 10:58

Je kind een plastic fles meegeven met limonade, melk of water lijkt heel normaal, toch? Maar herbruikbare plastic drinkflessen blijken gevaarlijker te zijn dan je denkt.

Iedereen gebruikt ze, herbruikbare plastic drinkflessen. Maar ze zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Uit onderzoek van McGill University, uitgevoerd in opdracht van Stichting Tegengif, blijkt dat deze drinkflessen chemicaliën lekken. Meer dan de helft van de onderzochte flessen bleek de schadelijke weekmaker DIBP vrij te geven. Kinderen krijgen deze stof binnen als ze uit de fles drinken.

Niet in de vaatwasser

“Veel kinderen gaan dagelijks met een plastic drinkfles naar school. We weten dat plastics chemicaliën bevatten, maar we wilden onderzoeken of die chemicaliën ook vrijkomen, zodat we weten wat kinderen daadwerkelijk binnenkrijgen,” zegt Annelies den Boer, directeur van Stichting Tegengif. Daarom onderzochten ze niet de fles zelf, maar de vloeistof erin. En omdat veel mensen hun plastic fles in de vaatwasser stoppen, onderzochten ze ook de vloeistof na een paar vaatwasbeurten.

Wat blijkt? Je plastic drinkfles in de vaatwasser wassen is een slecht idee. “In meer dan de helft van de flessen bleek Di-isobutylftalaat (DIBP) juist ná het vaatwassen vrij te komen. Voor het vaatwassen lekte deze chemische stof maar uit één fles. Uit het onderzoek blijkt ook dat de concentratie DIBP toenam naarmate de vloeistof langer in de fles zat.”

Lees ook – Babyhapjes maken met je staafmixer? Daar denk je na deze ontdekking wel twee keer over na

Schadelijke stoffen

DIBP is een gevaarlijke stof omdat het schadelijk kan zijn voor de voortplanting en ontwikkeling van een foetus en hormoonverstorend werkt. “De hoeveelheid DIBP in de vloeistof zat onder de Europese limiet,” zegt den Boer. “Bedrijven houden zich aan de wettelijke normen, maar de aanwezigheid van deze stof baart ons zorgen. Kinderen komen namelijk ook via andere bronnen zoals plastic speelgoed, kleding en vloerbedekking in aanraking met weekmakers. Daarom worden weekmakers ook wel ‘everywhere chemicals’ genoemd. Die alomtegenwoordigheid verhoogt het gezondheidsrisico.”

Advies

Stichting Tegengif adviseert ouders om voorzichtig te zijn met herbruikbare plastic flessen. “Herbruikbare plastic drinkflessen zijn beter dan wegwerpflessen, maar als je fles toe is aan vervanging, kies dan liever voor roestvrij staal of glas. Blijf je plastic flessen voorlopig gebruiken? Ververs het water in de fles regelmatig en was de fles met de hand, niet in de vaatwasser. Zo krijgt je kind minder schadelijke stoffen binnen.”

Bron: Stichting Tegengif

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.