Babyhapjes maken met je staafmixer? Daar denk je na deze ontdekking wel twee keer over na

14.01.2024 13:44
staafmixer staafmixers bacteriën Bron: Getty Images

Bacteriën leven overal, gelukkig is dat in veel gevallen onschuldig. Sterker nog, we hebben bacteriën nodig om te overleven. Toch zijn er ook gevaarlijke bacteriën en die wil je natuurlijk wél liever vermijden. Zo heb jij waarschijnlijk in je keukenkastje een onverwachte broedplaats van bacteriën liggen. Namelijk: de staafmixer.

Vrijwel iedereen heeft hem in huis. Handig voor soepen, smoothies én babyhapjes. Toch is die staafmixer niet zo onschuldig als hij eruit ziet. In die staaf hopen zich namelijk tientallen miljoenen (!) bacteriën op. Zo blijkt uit een aflevering van het nieuwe programma Factcheckers.

Bacteriën in staafmixers

In Factcheckers proberen Tim Senders, Joep van Deudekom en Marijn Frank feiten en fabels te onderscheiden. Ze gaan op zoek naar de waarheid door verschillende stellingen en aannames zelf te onderzoeken. In de eerste aflevering zoeken ze uit hoe gevaarlijk bacteriën in babyspeeltjes zijn. Zo checken verschillende badspeeltjes op bacteriën, maar wordt dus ook de staafmixer geïnspecteerd.

Als eerste wordt er gekeken naar het badspeeltjes met spuitgaatjes. We hebben allemaal weleens gehoord of gezien dat deze vanbinnen vaak zwart zien van de bacteriën en ook uit het experiment van de factchekers blijkt dit.

Overigens schreven wij onlangs een artikel batterijen in badspeeltjes, hier lees je waarom het gevaarlijk kan zijn dat er batterijen in badspeelgoed zitten.

Vieze, bruine vloeistof

Vervolgens wordt er gekeken naar de staafmixers. Een minuutje mixen in een bak schoon water is al verontrustend en resulteert in een vieze, bruine vloeistof. Daarop besluiten de presentatoren de staaf van de staafmixers open te zagen en wat ze daarin aantreffen is schokkend.

Heel veel viezigheid en zwarte substanties komen tevoorschijn. De mannen nemen hiervan samples met een wattenstaafje die worden onderzocht in het labratorium door een microbioloog. Waar de bacteriën die zijn aangetroffen in de badeendjes nog vrij onschuldig zijn, ligt dat bij de staafmixers wat anders.

Poepbacterie in staafmixer

Bij twee van de vijf staafmixers treffen ze namelijk bacteriën aan die schadelijk kunnen zijn. Sowieso zitten er in de staafmixers veel meer bacteriën dan in de badspeeltjes. De staafmixers uit het onderzoek overschreden zelfs de grens van dertig miljoen bacteriën per monster. Bij twee van de vijf staafmixers werd de beruchte poepbacterie, ofwel E. coli bacterie aangetroffen. Daar kun je dus flink ziek van worden. Denk er dus maar even twee keer over na voordat je die staafmixer in je groente duwt.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.